6,483    8    0  

Luft-Vann Varmepumpe: Primært for golvvarme

 85     Vestfold     0
Noen som har eksempler på luft/vann varmepumpe som kun skal varme vann til golvvarme?

Jeg har balansert ventilasjon med varmepumpe på returluft (Nilan VP18 EK - www.nilan.dk). Denne varmer tilluft og forbruksvann. Nederst sitter en 9kW elbatteri til golvvarmen. Jeg har ikke målt eksakt, men frykter at dette elbatteriet er en av de store strømslukerne i huset. Av den grunn struper jeg ofte de store kursene til stue og kjøkken.

De varmepumpene jeg har sett til formålet har også vv-tank, og varmer forbruksvannet. Dette har jeg hverken behov for eller plass til. Men en luft/vann varmepumpe som erstatter elbatteriet hadde vært kjekt.

Regner med at jeg da må ha en utedel, men tenker at om det finnes en pumpe som kan bruke avtrekkslufta som varmekilde, ville vel det gi større effekt enn å bruke iskald uteluft. Selv om avtrekkslufta allerede er kjølt ned av den andre varmepumpa, vil jo lufta være betydelig varmere enn utelufta.

Vil dette gi noe effekt i det hele tatt, eller skyter jeg spurv med kanoner her?

   #1
 217     Asker     0
Kan ikke se annet at du bruker varmepumpen til å gjenvinne varme fra ventilasjonsluften til forbruksvann. Dette i stedet for en enkel varmeveksler.
Det er nok ikke tilstrekkelig energimengde i utgående ventilasjons luft til å varme opp huset ditt med mindre du har et passivhus.

Slik jeg forstår det, har du vannbåren varme med direkte elektrisk oppvarming. Tror nok du må belage deg på en utedel for å hente nok energi til å varme huset med mindre ditt hus er passivhus. Et alternativ er vedfyring eller pellets.
Skjønner ikke at en varmeleverandør selger varmepumpe og et vannbårent system som er avhengig av 9kW elkolbe. Feil prioritering etter min mening.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 85     Vestfold     0
Takk, det virker litt oppklarende. Har bodd i huset i snart 4 år, og synes vel at det ikke er nok "guffe" i anlegget til å holde varmebehovet i sjakk. Fyrer med ved i stua i tillegg. Var redd jeg har "gått meg bort" i innstillingene (forskyvingskurver, kompressortemp osv). Vil uansett se om jeg finner en som kan anlegget til å stille det inn etterhvert. Inntil nå har det vært litt dårlig isolert på loftet, men dette er i ferd med å bli bedre nå når jeg blir ferdig med innredning der.

Varmepumpen gjennvinner varme til forbruksvann, ja, og til tilluft når det ikke er behov for varmtvann (Luft til luft/vann). Om sommeren kjøler den tilluft og varmer forbruksvann.

Men for å oppklare en nysgjerrig sjel: Er det mindre energi i utgående ventilasjonsluft enn i uteluften? Jeg ville tro at det er motsatt, siden returluften jo holder en høyere temperatur enn uteluften. Men dette har jeg egentlig ikke peiling på...

Vet du om det finnes luft/vann varmepumpe uten forbruksvann? De rørleggere jeg har vært innom har bare utgaver med forbruksvann, og det har jeg jo hverken plass til eller behov for. Men jeg kunne tenke meg en rimeligere måte å bruke golvvarmen på... ;)

   #3
 217     Asker     0

Men for å oppklare en nysgjerrig sjel: Er det mindre energi i utgående ventilasjonsluft enn i uteluften? Jeg ville tro at det er motsatt, siden returluften jo holder en høyere temperatur enn uteluften. Men dette har jeg egentlig ikke peiling på...


Energimengden handler ikke bare om temperatur (temperaturdifferanse) men også om mengden luft. Ute er temperaturen lav om vinteren men uante mengder. Utluften din fra ventilasjonsluften har grei temperatur men små luftmengder. Om du øker luftmengden ut om vinteren betyr dette at du må kople inn 9kW for å varme opp den luften som skal inn i huset. Du kan altså ikke gjenvinne mer energi enn det som går ut av huset gjennom ventilasjonsanlegget og det er en ganske lav energimengde om vinteren.

Den varmepumpen du har er jo finfin til å lage tappevann om sommeren og kan sikkert brukes til oppvarming av svømmebasseng om sommeren, da med svært høy virkningsgrad. Din varmepumpe er, slik jeg ser det, egnet for passivhus men ikke vanlige norske eneboliger. Vinterstid for deg, så varmer du opp tappevann med varmepumpen men den energien må egentlig tas fra øket strømforbruk på el-kassetten siden du vinterstid likevel må varme opp innluften med varmepumpen. Og da får du knapt noen besparelse etter min mening - da vinterstid.

Jeg vet ikke om det finnes luft/vann varmepumper uten tappevannsproduksjon men det vil jeg tro. Det finnes pelletskaminer for vannbåren varme og dette kan kanskje være et alternativ. Jeg produserer automatiske matesystem for pellets sentralfyringsanlegg men kan kanskje tilpasse dette til en mer automatisert pelletskamin med større pelletslager.

Signatur
   #4
 177     0
Det selges også ombyggde (luft/luft) til luft/vann varmepumper, muligens det rimligste alternativet og fungerer helt greit til golvvarme, og også till tappevann viss en har dobbeltmantlet bereder (forvarming).
Signatur
   #5
 62     Søgne     0
Hei.

Har du funnet noe ut om anlegget ditt? Funnet en luft-vann varmepumpe. Vurdrer å putte inn Nilan VP18 Compact inn i huset, men ser litt på dette med gulvvarme hvordan dette skal gjøres. Om det er bedre å kjøpe to separate systemer Balansaert ventilasjon og en luft-vann VP til varmtvann og gulvvarme..
   #6
 5,608     0

Det selges også ombyggde (luft/luft) til luft/vann varmepumper, muligens det rimligste alternativet og fungerer helt greit til golvvarme, og også till tappevann viss en har dobbeltmantlet bereder (forvarming).

Er vel neppe det rimligste da de rimligste luft/vann ligger under 20000,-, men kan nok hevde seg i konkurransen da de ofte har gode utedeler med høg COP. Tviler på ein får ombygde vp. noko særlig under 40-50000,-
   #7
 826     vestfold     0
Hvor stor luft/vann varmepumpe trenger jeg til å varme opp 90kvm i hovedetasjen min..?

Er det lønnsomt på sikt å legge opp vannbåren varme til et såpass begrenset areal , skulle jo gjerne hatt det i resten av huset også , men det er for sent nå.

   #8
 5,608     0
Om du treng 30, 50 eller 70W/m² avhenger av kor du bur (kor kaldt det er) og kor godt isolert huset ditt er.
Tar vi utgangspunkt i 50 w/m² er du oppe i 5 kW effektbehov.
Nå dimensjoneres vandligvis ikkje l/v vp. for 100% last de kaldaste dagane, ein legg seg ofte rundt 50-60%.
Om det er lønnsomt må ein ha meir informasjon om før ein kan vurdere.