#11
 160     0
Litt info til dere som diskuterer plane solfangere versus vakumrør. Det kan være det er rapporten jeg har vedlagt her dere tenker på. Denne viser faktiske målinger utført for kombianlegg (romoppvarming + varmtvann) med både vakumrør og flatplatekollektorer.

Som man ser av konklusjonene så er samlet energiutbytte svært likt, selv om vakumrør har en høyere oppgitt nominell ytelse. Dette viser at det er systemeffektiviteten som er det avgjørende mer enn effektiviteten på solfangeren alene. Rim/frost/snø nevnes også som en årsak til at vakumfangerne gir mindre varme enn forventet, noe man også ser av bildene.

Ellers er jeg enig i at man børo opp i 1000 liter akkumulator eller mer for å få godt utbytte av solfangere for både oppvarming og varmtvann. Mindre tappevannsanlegg kan klare seg med mindre volumer.


Signatur

   #12
 9,677     Kysten     0
Det kan vel variere etter forholdene hvor anlegget er plassert på hva som er gunstigst? Dersom en har lite/ingen sol i de tre kaldeste vintermnd så er vel kanskje vakum det beste? Ihvertfall i følge siden til Naturvernforbundet som referer til at vakum gir mer igjen dersom en har lite innstråling (gjelder mange plasser i Norge) og en har lite optimal vinkling på annlegget.

http://oljefri.no/asp/default.asp?menyen=249
   #13
 5,608     0

Litt info til dere som diskuterer plane solfangere versus vakumrør. Det kan være det er rapporten jeg har vedlagt her dere tenker på.


La du ved en rapport, eller er det i en annen tråd du la den ved?
Eg fant den iallefall ikkje.

Viktig informasjon du kjem med der, alle vil vel ha det mest kostnadsoptimale anlegget (i tillegg til komfort og driftsikkerhet naturligvis).
   #15
 5,608     0
Bra rapport, fekk ein del svar der ja. Platesolfangarar virka jo betre on vinteren pga. at avising gjekk fortare. Eit poeng til platesolfangarar for meg i alle fall...

Eit par spørsmål til Aventa energisentralen hvis det er greit:
1) Når det er berre ein varmekoble i tanken, vert den ståande i midten eller nede?
Ut fra min kunnskap burde el elementet stått på turleding etter blandeventilen ut i anlegget, slik at ein ikkje varmar opp tanken med elkolben.
Oppvarming av vv treng ein jo ikkje, den har jo eget element.
Kva tankar ligg bak plasseringa ev elementet i tanken?
Reknar med at dette kan enkelt byggast om, men kan det programmerast enkelt om?


2) Ein vv tank i tanken som ikkje leverar ferdig oppvarma vv er jo ikkje optimalt?
Burde ikkje ein heller brukt varmevekslar eller tilsvarende for å overført varmen her?
Kan ein få levert utan denne tanken?

Ellers er jo styring og andre funksjonar på denne energisentralen gode ser eg, og dette er jo  ein enkel vei til målet da de fleste driftsforhold er tatt hensyn til.

For meg er 1500-2000 liter aktuelt da eg planlegg vedfyring i tillegg til 15-20 m2 solfangarar.
   #16
 3,997     Oppland     0
Om du varmer vannet i tanken, ute paa turledningen eller i varmtvannstank spiller ingen rolle.
Hele poenget med varmesentralen er at du kan benytte solfangere, ved/pellets ovn/kjele, varmepumpe, fjernvarme osv. til romoppvarming og forvarming av varmtvann.

Grunnen til at Aventa benytter en innebygget tank til forvrming av vann i steden for varmeveksler er at du faar en mye större flate, og dermed mye bedre overföring av varmen = mer effektivt system Smile
   #17
 123     0
Hei,

Vi hadde en måling på ett av våre solfangeranlegg nå for 3 dager siden, da var 1 av 5 panel isfrie, de andre var enda delvis dekket. Anlegget leverte ved -5 C utetemperatur 30 C vann til akkumulator. Sirkulasjonspumpe startet opp ca kl 10.00 og stoppet ca kl. 15.00, enkel og rimelig energi.

Når sola kommer litt høyere så blir det spennende å se om solpanelene leverer nok energi til at varmepumpa begynner å pause. Vakumrør er svært effektive, jeg har selv levert noen slike anlegg, men jeg heller mer til platefanger, disse er sikrere og prisen er bra.

Uansett, akkumulator er meget viktig, vi bruker mye 830 liter, eller 1000 liter, dette kombinerer vi med ca. 13m2 solfanger som kan legges oppå tak eller legges på lekt/sløyfer slik at solfanger "felles" inn i taket. Erfaringene er til nå at vi vurderer å begrense anleggene til ca. 11m2, de blir for effektive om sommeren.

Alt etter hvor du bor så må du også huske på at standard frostvæske for kollektor er frostfri til -30 C, er det trolig at temperatur faller lavere så må en sikre anlegget tilsvarende, en bransje-bekjent hadde nylig en lekkasje hos en kunde...

Slik som energiprisene er så må en i alle tilfeller passe på at solfanger kan yte ett godt tilskudd til varmeanlegget og da er ett godt utført gulvarmeanlegg med god innregulering veldig viktig. Jeg er ikke fan av gulvvarme i tre men jeg ser at løsninger med trinnlydsplater etterhvert fungerer temmelig bra.

Godt forarbeid og undersøkelse og sunn fornuft hjelper deg fram til ett bra anlegg.

Lykke til!
Signatur

   #18
 5,608     0

Om du varmer vannet i tanken, ute paa turledningen eller i varmtvannstank spiller ingen rolle.

En prøver vel å redusere varmetapet i alle anlegg, og øke effektiviteten. For å utnytte dei få kWh som ein solfangar kan gje der temperaturen er under returtemperatur fra gulvvarmen om vinteren, må vel el. elementet stå ute i kretsen slik at dette ikkje varmar opp tanken og drep solfangaren.
Brukar ein varmepumpe eller ved/pellets betyr det jo naturligvis ikkje så mykje.


Grunnen til at Aventa benytter en innebygget tank til forvrming av vann i steden for varmeveksler er at du faar en mye större flate, og dermed mye bedre overföring av varmen = mer effektivt system :)
Kan ikkje sjå ein einaste grunn til å bruke vv tank så lenge en skal ha en annen vv tank i serie med denne og kjøre anlegget på solfangarar.
Den tar masse plass, ein spiral hadde tatt mykje mindre plass, kostar det halve, gitt samme effekt, og ødelagt mindre av sjiktingen i tanken.
Varmevekslar er jo litt meir leamikk med (pumpe/shunt), men er den beste løysinga slik eg ser det.
Så til solfangarar er ikkje dette ideelt slik eg ser det.
Reknar med at grunnen er at det er det enkleste å kun laga ein type tank som kan brukast til alle system. Skulle eg kjørt denne på ved, pellets, olje eller gass, ville eg jo kutta ut vv tank nr. 2 men til solfangar treng ein nok den (vv tank nr 2) store delar av året.
Tom
   #20
 1,545     Sørlandet     0
Hvorfor styrer vi med varmepumper og solfangere? Jo for å spare strøm og tjene penger.

Solfangere gir varme store deler av året, men ikke hele. Deler av året gir det varme i form av varmtvann med lav temperatur. Vann med lav temperatur kan ikke brukes til noe særlig, men må varmes ytterligere for å kunne brukes i gulvvarmen eller som basis for en tappevarmtvannssiral.

Samtidig er det slik at varmepumpen er veldig effektiv til å varme vannet i første del av oppvarmingen. Etter hvert som vannet blir varmere, sliter varmepumpen mer og mer og virkningsgraden går ned.

Hva med vannet fra solfangerne?
- man får mest varmt vann når man trenger det minst.
- anlegget koster mye penger.

Hvis alternativet til å varme vannet med solfanger er å varme vannet med varmepumpe og ikke med strøm direkte, er det ennå ikke laget et solfangeranlegg som har mulighet til å tjene seg inn i sin levetid. Det blir et underskuddsforetagende fra dag en.

Varmepumpa kan produsere 40 graders vann med virkningsgrad på omlag 4.
50 graders vann med virkningsgrad på omlag 3.
Varmepumpa funker nesten like godt om vinteren som om sommeren, da det ikke er veldig stor forskjell på temperaturen på vannet i energibrønnen.

Så hvordan kunne betale inn solfangerinvesteringen når varmepumpa kan lage varmtvann for omlag 30 øre pr. kWh?

Får man bare lov å motregne hver kWh som solrfangeranlegget lager med 30 øre i avskrivninger på investeringen, blir det hele et gedigent underskuddsforetagende. Er poenget å spare penger, holder man seg meget langt unna solfangere hvis man allerede har en vann-vann varmepumpe. Det er et tapssluk av dimensjoner der man taper penger hver eneste dag fra dag 1 til man skroter anlegget.

Hvis noen mener noe annet, så sett gjerne opp et regnestykke.
Signatur