24,567    58    2  

Minimal innsparing med luft-vann varmepumpe - blir vi lurt?

 44     Hell     0
Jeg har vannbåren gulvvarme i nytt hus med 100 m2 gulvvarme i hovedetg + 12 m2 bad på loft. I tillegg har jeg vannbåren gulvvarme i uinnredet kjeller som ikke er i drift.

Før idriftsettelse av varmepumpen i slutten av januar varmet jeg huset med gulvstående radiatorer (til min kones store fortvilelse) fra innflytting 10. juli i fjor.

I perioden før varmepumpe kom i drift varmet jeg altså kun med strøm. Med flere ovner rundt omkring holdt jeg ønsket temperatur i de forskjellige rommene.
Jeg noterte strømforbruket, ofte hver kveld. Etter på har jeg plottet døgnstrømforbruk mot døgnmiddeltemperatur. Det skulle gi en viss pekepinn på hvordan utetemp påvirker energibehov for oppvarming.

Etter at varmepumpen er installert har jeg logget strømforbruk på samme måte som over. Når jeg da plotter disse dataene med de før varmepumpen blir jeg en smule skuffet over hvor lite strømforbruket synes å bli redusert pga. varmepumpen.

Vi snakker om en reduksjon fra ca. 100 til ca. 75 kWh/døgn ved utetemperaturer på ca. 0 grader. Antar vi en fyringssessong på 200 dager vil jeg spare 5000 kWh/år.

Med slik innsparing er investeringen i pumpe bare tull.....



   #1
 3,573     buskerud     0
høres riktig ut det,  fordi du drifter kun den delen som koster minst å fyre...

Men forskjellen blir sikkert det dobbelte når kjellern er i gang.... det er den som koster å varme på ren el...  så hvis du kun varmer halve arealet av det den er beregnet på, så blir jo besparelsen dårlig.

sånn er det hos meg... (25-75kwh til 65m2 (0 til -25) sokkeletasje med panelovner ... overetasjen bruker fra 5-30kwh i forhold...

   #2
 21,481     Enebolig     0
Er 100 kWh pr døgn liten besparelse? Det er omtrent mitt dagsforbruk i døgnet ved ca 0 grader ute.
   #4
 21,481     Enebolig     0
Sånn går det når man leser fort  Tongue 25 høres mer realistisk ut. Det kommer vel an på størrelse av hus osv.
  (trådstarter)
   #5
 44     Hell     0
Mulig du har rett, men jeg varmer sokkelleiligheten på 65 m2 i kjelleren med en en vifteovn med digital termostat stilt på 15 grader, og jeg måler energiforbruket på den. Det går med forbausende lite, kun 7-8 kWh/døgn. Heller ikke her ser jeg noe særlig potensiale for innsparing som monner.

Med tappevannsoppvarming kommer jeg kanskje opp i 8-10000 kWh/år.

Mulig det er normalt, men regner man på det er det umulig å komme fram til noen annet enn at varmepumper luft-vann med dagens prisnivå er særdeles risikofulle investeringer da oppsiden for gevinst er begrenset og nedsiden består i tusenvis i reparasjonskostnader. Man kan allttids håpe at varmepumpen holder i 15 år uten reparasjoner.
   #6
 21,481     Enebolig     0
Hehe, ja jeg tør nesten ikke uttale meg lenger siden folk aldri blir enige. Det finnes folk her på forumet som vil motsi deg så det monner  :)

   #7
 9,677     Kysten     0
Og det finnes dem som støtter han. Det er klart at dette ikke kan svare seg. Hvis den er koblet til vv bereder vil en jo ta noe av det forbruket også men det er småtteri, en familie på 4 kan regens 6-6500kw/h pr år til varmtvann. Men det er klart er huset et strøsluk til å varmes opp så er gjerne regnestykket anderledes.

   #8
 5,112     Troms     0

Hehe, ja jeg tør nesten ikke uttale meg lenger siden folk aldri blir enige. Det finnes folk her på forumet som vil motsi deg så det monner  :)




Nei, gi deg, det der er jeg ikke enig i.  Grin
Signatur
   #9
 741     Det glade Sørland!     0
-Hva slags luft/vann maskin er det snakk om her?
-Hvordan er systemoppsettet? (Dobbeltkapslet bereder eller ikke, hva er turvannstemp osv.)
-Hvor i landet bor du? Innland eller kyst?
Signatur
   #10
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0
Nå vet jeg ikke hverken hvor stort huset ditt er eller hvor du bor (Røros?)  Wink men i utgangspunktet synes jeg du bruker mye strøm, spesielt tatt i betraktning at du har et nytt hus, hvor deler av det ikke er fullt oppvarmet.
Jeg varmer +300m2 med v/v-pumpe og har knapt vært over 75kW/døgn, ref avlesningene mine her.

Ville startet med å sjekke at varmepumpen er korrekt oppsatt, at den ikke kjører på tillegg/ren el. til tider.