5,930
39
8
Monoblock eller splitt?
4
0
Pusser opp eldre hus og skal inn med vannbåren varme i gulvene. Planlegger luft-vann varmepumpe som kilde. Finnes null utstyr fra før, så alt må kjøpes nytt.
Det jeg lurer på er fordeler og ulemper med monoblock og splitt løsninger.
Spesielt lurer jeg på hvor servicevennlig en splitt løsning er i fremtiden. Dersom utedelen ryker etter 5 år og ikke lenger er tilgjengelig for salg. Kan man da sette på annen utedelmodell og beholde samme innedel? Eller må alt byttes?
Vvtank og slikt har vel betydelig lenger levetid enn utedelen.
Det attraktive med monoblock virker å være at man kjøper utedel, evt akkumulator/vvtank, sirkpumpe og ekspansjonskar separat. Det meste burde være enklere å bytte ut om det ryker.
Det jeg lurer på er fordeler og ulemper med monoblock og splitt løsninger.
Spesielt lurer jeg på hvor servicevennlig en splitt løsning er i fremtiden. Dersom utedelen ryker etter 5 år og ikke lenger er tilgjengelig for salg. Kan man da sette på annen utedelmodell og beholde samme innedel? Eller må alt byttes?
Vvtank og slikt har vel betydelig lenger levetid enn utedelen.
Det attraktive med monoblock virker å være at man kjøper utedel, evt akkumulator/vvtank, sirkpumpe og ekspansjonskar separat. Det meste burde være enklere å bytte ut om det ryker.
Forhandlerene vil nok pushe monoblokk da det blir en enklere installasjon for de samt at de ikke trenger å ha folk med kuldesertifikat. En med kuldesertifikat vil nok hevde at split pumper er bedre.
Skal du ha monoblokk bør du ikke ha lange rørstrekket utendørs.
Styr unna inverterpumper som benytter seg av gradminutter, særlig nibe har store problemer med sin regulering av vanntemperatur.
En monoblokk behøver bare en strøm tilførsel og to hurtigkoblinger for vann inn og ut. All teknologi og styring sitter i varmpumpen utendørs, uten behov for noen innedel. Enkelt og prisgunstig for deg som kunde. Det er helt klart den tekniske løsningen som gir deg absolutt mest for pengene.
Det andre alternativet: "splitt" varmepumper, har en innedel og en utedel med en lukket gasskrets mellom dem. En slik konstruksjon har mange negative sider med tanke på kostnader knyttet til installasjon, reparasjon og fleksibilitet ved oppgradering til nyere teknologi i fremtiden. En monoblokk kan skiftes ut på en times tid, i motsetning til en full dag eller mer for en splitt løsning. I tillegg til kostnadene for alt som eventuelt må skiftes ut innendørs samtidig.
Varig verdi på installasjonskostnaden
Med en monoblokk løsning får du et skille mellom innendørs og utendørs installasjon. Innendørs installasjonen får således en varig verdi, da den er adskilt fra varmepumpen på utsiden. Ved reparasjon eller oppgradering i fremtiden blir kostnadene mye lavere, da det ikke er nødvendig å gjøre endringer innendørs.
Større fleksibilitet for fremtiden
En monoblokk kan skiftes ut på en times tid, når tiden er inne for å oppgradere til en nyere, større eller effektivere monoblokk luft / vann varmepumpe.
Mer lønnsom å reparere etter garantitid
Ved reparasjoner som ikke kan utføres på stedet, er det gjort på mindre enn en time å koble fra og ta med seg varmepumpen. Og like enkelt å koble til for testing hos verkstedet. En vesentlig besparelse i arbeidstid.
Monoblokk luft vann er det totalt dominerende vekst-segmentet på verdensbasis når det gjelder varmepumper. Men det har tatt lang tid for produsenter, salgs-leddene og forbrukerene å innse de soleklare fordelene.
Jeg ser du har sitert din egen hjemmeside. Der står om fordeler med monoblokk og ulemper med split. Kan du fortelle litt om fordelene med split pumper og ulemper med monoblokk også? Hva er prisforkjellen mellom monoblokk og splitpumpene du selger?
Det finnes ingen fordeler, bare ulemper etter min mening.
Jeg har bodd et par år i Sverige, og har en partner der som jeg samarbeider en hel del med.
Han importerer / selger og installerer over 100 (kina-brand) luft / vann monoblokk pumper i året.
Og gjør absolutt all reparasjon / service på disse produktene i sitt eget verksted.
Når jeg sier at han er alene, uten ansatte og selger pumper for over 5 mill i året.
Og kun jobber fra 8-5 / 4 dager i uken
Bortgjemt langt inne i et industriområde uten markedsføring, bare fornøyde kunder.
Så sier det en hel del om hva han har tilegnet seg av kunnskap om varmepumper de siste 15 årene.
Forskjellen på konseptet monoblokk vs. splitt er helt enorm om en skal bygge opp en slik bedrift.
Han hadde aldrig kunnet fått så mange fornøyde kunder med splitt.
Har en kunde et problem med en monoblokk, midt på vinteren, det er da det gjelder,
kan problemet være fikset to timer senere med en "utbytte pumpe" eller oppgradering.
Hvilke kunder er det som ikke vil ha det slik? (Laveste prisen og beste servicen.)
Han hadde vært konkurs for mange år siden (i følge ham selv) om han ikke hadde forstått dette.
Og om en har lest noen av de hundre første trådene på svenske "varmepumpsforum.com"
om alle de mer eller mindre seriøse varmepumpe firmaene fra den gangen, som nå er borte,
så er det ikke vanskelig å være enig.
Installasjonene er halvparten "gjør det selv" kunder.
Resten går via et par små 2-manns bedrifter i lokalområdet.
Dette har de holdt på med i snart 15 år.
Ingen av de vil selge eller ta i noe som har med splitt å gjøre.
"Splitt är en värdelös efterlevning från aircondition tiden"
Frostvæske i utekretsen på monoblokk kan bøte på det, men ikkje uten ekstra kostnad og dårligere COP da ekstra varmeveksler og sirkulajsonspumpe må monteres (så lenge ein ikkje vil kjøre fristvæske i heile huset).
Varmekabel kan også være alternativ, men fungerer ikkje med strømutfall.
Mindre varmetap har splitpumpe også som regel.
Samt at sikr. pumpe på monoblokk må vel gå heile tida om vinternen iallefall for å unngå frostskade om ein ikkje har varmekabel eller frostvæske.
Men ellers er eg stort sett enig i dine kommentarer.
Jeg har anbefalt mine kunder så langt å blande inn ca. 20% glykol.
Nok til at det ikke kan fryse i stykker og giftig nok til glykolspisende bakterier ikke kan leve der.
En så lav konsentrasjon har ikke målbar innvirkning på varme-vekslingen i pumpen, og marginalt negativ effekt for varmeveksling i gulvvarme / radiatorer, dersom en ser på skjemaer for dette.
Har også kunder som kjører splittet anlegg via spiral i tanken, gir ingen forskjell på COP i seg selv.
Har ikke sett noen tester som kan påvise målbar, repeterbar over flere enheter, reduksjon av varmetap med splitt. De produsentene jeg har snakket med er enige.
Sirkulasjons pumpen stopper når den er ferdig, deretter sjekker den temp etter forhåndsdefinerte parametere, til det er nødvendig å produsere mer varme igjen, uansett ute temperatur. Når det er under null grader vil ikke dette være noe tema i det hele tatt, selv om pumpen er overdimensjonert.
Når det gjelder frostproblemet, har jeg på tegnebordet noen løsninger for automatisk drenering av vannet i pumpen. Egentlig merkelig at ingen av de store på monoblokk som eksempelvis NIBE / CTC har funnet noen god løsning på dette allerede.
Selv vurderer jeg å bare tilsette dette beskyttelsestoffet som kom med filteret, siden det bare er strømbrudd som kan stoppe sirkulasjonen i systemet mitt.
Jeg ser at dette har vært diskutert på forumet her flere ganger tidligere, opp gjennom årene.
Vann har en spesifikk varmekapasitet på 4,19 kJK per kg
Glykol har en spesifikk varmekapasitet på 2,4 kJK per kg
Med 20% glykol reduseres den spesifikke varmekapasiteten med ca. 10%
I praksis har dette ingen annen betydning, enn at en må øke fløde gjennom varmeanlegget med ca 10%, for å oppnå samme varmeveksling. På samme måte vil forskjellige materialer i gulv og andre varmekilder påvirke varmeveksling. Etter justering for alle parametere får en samme utbytte. Altså ingen varme som går "tapt".
Men selvfølgelig er det enklere å bedre med bare vann på alle måter. Sikkert tusener av monoblokker som kjører år etter år med bare vann i Skandinavia. Siden risikoen for langvarig strømbrudd i perioder med frost, normalt er veldig lav.