385
10
0
NIBE VVM320 og F2040 - Gradminutter og inverterstyring, ÆSJ!
143
0
Jeg har en VVM320 og F2040-12 (luft vann altså). Ca 110 kvm vannbåren varme i betong i hus fra 2020(totalt 200 kvm). Varmepumpa står i garasjen, har et verksted der som er isolert, og så har jeg lagt varmt, kaldt og t/r kurs til huset. Har altså egen VVB på 200 liter huset som varmtvann/tappevann fra VVM320 er koblet til kaldsiden på. Suboptimalt, og ikke løsningen jeg ville valgt i dag, men jeg er ikke villig til å bruke så mye mer penger på NIBE-systemet.
Uansett. Nokså nylig montert(varmet med elkjel før det). Pumpa fikk jeg brukt, av en nabo(dum avgjørelse, sett i ettertid). Den hadde gått småpene 518 000 start/stopp, og 22 500 timer. Enormt mye start stopp altså. Han som monterte har nå konkludert etter å ha snakket med NIBE at standard oppsett er best. Etter jeg hadde fått pumpa ned til 1 stopp/start i timen fra 3. Jeg endret max diff kompressor og tilvarme fra 7 og 10 til 10 og 15, åpnet alle termostatene inne helt(30 grader). Nibe og montør mente det var best med standard, og det gikk til en hvert 45. minutt. Tror derfor jeg må forsøke å løse dette selv(med hjelp fra dere, eller noen andre som kan NIBE).
Satt GM til -240, max diff tilbake til 15 og 10 og det ser ut som jeg har ca 2 timer mellom GM0, GM-240, GM0 (GM går til 0). Nå hadde det vært fint om jeg kunne ha noe annet enn bratt stigning til GM0, vente til -240 og repeat. I tillegg har jeg gjerne 2-3 start i bunnen ved GM -240.
Jeg kan forstå at det kan være vrient å få et perfekt system, men det er jo masse vannvolum med to varmtvannstanker(NIBE og den i huset) og vannrør i betongsåle. Pumpa og styringen bør ha en veldig enkel jobb, jeg trenger ikke perfeksjon, men den bør kunne gjøre noe annet enn å kjøre på 40-50 hz og svi av gårde til GM0 på en snau time.
Hvordan kan jeg få dette systemet til å slutte dumme seg så veldig? Den trenger bare å surre og gå stille og greit, i stedet for å kjøre som en on/off pumpe.
Uansett hvordan jeg setter gradminutter, -60 eller -240, oppfører styringen seg som en on-off. Den kjører alltid alt for hardt(som man ser av kurven, det er ca snaue 2 timer fra -240 til 0, og ca 1,5 time fra 0 til -240. Det ser ut som den ikke klarer å gjøre noe som minner om en rett vurdering av gradminutter/varmebehovet. Den har i tillegg korte stopp/start her og der. Triksing med "intervallet" pumpa kan kjøre i (max diff, GM) er bare plaster - problemet er at pumpa bommer på hvor hardt den skal kjøre. Den ligger stort sett rundt 40-50 hz, 80-90% av tiden 40-45 hz. Uansett hva slags vannvolum, gulvvarme, betongmagasin og oppvarmningsbehov man har kan man ikke endre "intervallet" til ei inverterpumpe som kun oppfører seg som en on-off, den vil bare være on-off. Hvordan kan jeg få den til å oppføre seg som en inverterpumpe? Den kunne jo uten problem lagt seg på 20-30 hz, og brukt lenger tid på å hente inn de siste 60 GM, men den gjør ikke det, den oppfører seg liktt hele veien - sett bortsett fra noen rare stopp rundt forbi.
Han mener at vi burde hatt en 6kW pumpe, ikke 12. 12kW versjonen leverer 3kw på laveste effekt, og det overstiger behovet i vårt, og vi kommer da til å gå i GM0 uansett. Når pumpa er for stor for behovet, får man 3 muligheter:
- Mindre pumpe , noe man gjør når den vi har streiker
- Øke varmebehovet, sette inn viftekonvektor, stor akkumulatortank, noe som pumpa kan jobbe mot uten å kræsje mot GM0 så ofte
- Trikse som best man kan med kurven, sånn at pumpa går med lav effekt.
Jeg tenker at jeg skal gjøre punkt 2 og 3, helst 3 først. Tenkte å legge sperrebånd, sånn at den ikke går over 50 hz, og se hvordan det utarter seg. Da vil den bare "surre" på rundt 4-5 kw, og jeg kan kanskje få en grei nok kurve. Så skulle jeg gjerne funnet ut hvorfor den har de kortene stoppene.
En mindre ny pumpe vil vel egentlig ikke løse problemet med at pumpa går for hardt ? De blir vel bare en fare for at blir værre ?
En typisk syklus for disse pumpene er at de starter ved for lav temp over tid, altså når GM har sunket. Selv om temperaturen øker så vil pumpen kun se at ønsket temperatur fortsatt er for lav og den øker pådraget, dette gjentas og temperaturen stiger fortere og fortere. Først når temperaturen har nådd beregnet begynner den etterhvert å reduserte pådraget. Men nå stiger temperaturen så raskt at den ikke rekker å redusere før for høy temperatur oppnås. Dette ender med at pumpen stanser.
En mindre pumpe vil hjelpe, men det er kun fordi den er så liten at den ikke makter å løfte temperaturen like raskt. Men da risikerer man at man har en pumpe som må svi av elkoble.
Jeg har også blitt fortalt at jeg har for stor pumpe men når jeg påvirker pumpen via modbus får jeg temmet den og hindre stans. 12Kw pumpen produserer cirka 2500w på det laveste. Det er igrunn ikke noe enkel løsning på dette. Nibe sine varmepumper har så dårlig regulering at man helst bør se en annen vei når man kjøper varmepumpe.
Hva kan man så gjøre?
-det hjelper noe å fjerne BT-25 om du bruker denne, da vil den bruke en temperatursensor nærmere varmepumpen og GM vil påvirkes i rett retning tidligere.
-det hjelper å ha treg regulering av sløyfene, gjerne at sløyfer står uregulert og fullt åpen. Dette kan man gjøre på baderom og kanskje inngangsparti uten at det påvirker komforten i oppholdsrom og soverom. Dette gjør at flow varierer mindre og at temperaturendringer dermed skjer saktere.
-er man litt inn i teknikken kan man påvirke pumpen via modbus, dette er vel eneste løsningen som kan "fjerne" problemet.
-sperrebånd kan kanskje hjelpe noe, hvis du blokkerer de øverste frekvensene. Pumpen vil da bruke lengre tid på varmtvannsproduksjon.
-endring av prioritering kan kanskje hjelpe, da dropper ikke temperaturen så mye under varmtvannsproduksjonen så den mater ikke like mye på når den fortsetter med varme. Det går dog ut over varmtvannkapasiteten.
-mulig du kan hente ut ett "boiler control" signal fra romstyringen din og mate inn på varmepumpen, så kan du sette inngangen til å øke kurven litt. Da kan det tenkes at pumpen ikke er så ivrig ettersom beregnet temperatur er lavere når termostatene ikke ber om mye varme. Dette er høyst en teori ettersom jeg ikke kjenner Uponor systemet.
-prøv gjerne å senke temperaturen på kurven, start gjerne med flat egendefinert kurve på 30 grader og en gmstart nærme 0, eksempelvis -30. Da vil romtermostatene stort sett be om flow og pumpen starter tidlig og forhåpentligvis holder den litt lavere frekvens enn i dag. Om dette hjelper kan man etterhvert justere opp kurven litt og litt, gjerne kun på den utetemperaturen man har når man justerer.
Lykke til, du trenger det
OK. Forsøkte å legge sperrebånd - det fikk jeg ikke lov til. Når jeg forsøkte å endre frekvensen sperrebåndet opererte i hoppet den bare tilbake til "default" som var 20-25 på nr 1 og 25-28 på 2.
Sjekket stoppene mot "avriming". Den avrimer hver time når kompressoren går. Aldri i stopp eller start av en "syklus" ,alltid midt i, ca 20 min etter start, og en time etter det igjen.
Har ikke BT25, alt står åpent av termostater. Det ser for meg ut som at viktigst av alt er å tøyle kompressoren. Jeg trodde det skulle være mulig å sette inn en egen kompressorkurve, men jeg forstår ikke verdiene jeg kan justere, de har ingen benevnelse, og da er 3/7 og en linje liten betydning.
Her er utdrag av kurver. Grønn er gradminutter, rosa er kompressorfrekvens.
Dere ser at frekvensen skyter opp ved to punkter, det er fordi varmepumpa kjører varmtvannsproduksjon når gulvvarmen når gradminutt 0, og pumpa vanligvis stopper. Den "registerer" da et gradminuttunderskudd i varmtvann, og samtidig som den varmer det opp igjen øker gradminuttsunderskuddet for gulvarme.
Her kjører jeg med egen kompressorkurve. Det fant jeg ut hva var på et tysk forum. Min kurve er nå -30/1. Det betyr i utgangspunktet at det er en linjærfunksjon som sier at ved -30C skal varmepumpa gå på høyeste frekvens, og at den skal gå på laveste frekvens ved 1C. Dere ser jo av kurven at det ikke skjer.
Det jeg nå ønsker å oppnå er at varmesystemet skal klare å jobbe opp mot gradminutt 0(hvor pumpa stopper uansett), uten å nå det. Intensjonen er å unngå start/stopp, som sliter på kompressoren i varmepumpa. Fall i gradminutter er også et potensielt fall i innekomfort, så å la gradminutt synke inn i evigheten før pumpa starter er heller ikke hensiktsmessig.
Hvordan jeg skal få dette til å skje, vet jeg ikke enda. Det er mulig at jeg kan få pumpa til å redusere frekvensen sin lavere når den når et mindre gradminuttunderskudd. Det er jeg litt usikker på hvordan jeg skal oppnå. Enkelte mener at å ha start tilskudd nærmere GM0 gjør at kompressoren reduserer frekvensen.
Jo takk, god jul.
Javel. Når strømprisene skulle opp, tenkte jeg at det kunne være verd å prøve "Smart Price Adaptation". Skrudde den på max.
Det ser ut som det påvirker GM, for den går som på bilde(GM grønn, kompressorfrekvens rosa, strømpris i øre, blå). Det som er fint, er at pumpa faktisk oppfører seg nokså greit. Den går relativt lenge, den aksepterer å gå en del over GM0 uten stopp. Manuell frekvenskurve er ikke manuell, den justerer seg selv en del. Måtte gjøre en liten endring når det ble kaldt, står nå på -25/-1. Poenget er nå uansett som følger:
Det er dårlig økonomi i dette opplegget. Når det var som kaldest her(mellom -10 og -15), brukte vi ca 100 kwh per dag. Nå som vi er oppe rundt 0, går det ca 50 kwh. Jeg har ikke gode sammenlikningstall med elkolben, rett og slett fordi jeg ikke har solide værdata å sammenlikne med. Noe har jeg dog. De ukene jeg har brukt mest strøm de siste to årene har jeg brukt mellom 700-800 kwh per uke. De ukene har vært kaldere enn -15, nærmere -25.
Jeg kan derfor med nokså stor sikkerhet si at forbruket når det er kaldere enn (tenk på et tall) -5C, er COP 1(omtrent).
Når det er rundt 0 grader går det altså ca 350 kwh i uka. 1400 i måneden. Det er vel (tenk på et tall igjen) rundt 400-500 kwh mindre enn med elkolben.
Utfordringen er at når det er et solid varmebehov, er det ingen besparelse. Besparelsen finnes bare når varmebehovet er moderat/lite. Jeg tipper at jeg kan klare å spare ca 5000 kwh i året.
Anlegget kostet ca 120 000 ferdig. Det ble en del ekstra på grunn av en dum avgjørelse/tvilsom veiledning om å sette VVM320 i garasjen (isolert rom, 30 kvm 15 cm isolasjon, porten er 250x220, også isolert). Det jeg sparte på ei brukt varmepumpe gikk med på en installasjon jeg burde droppet, altså). Ca 120 000 er dog omtrent prisen det koster for ei ny pumpe ferdig montert(og litt til, gjerne).
Jeg kan altså spare mellom 5 og 10 000 i året, i beste fall. Det kunne jeg har spart meg. Det er det ikke verdt, det er en for høy investeringskostnad i forhold til risikoen etter mitt syn.