6,492    13    0  

Nok en gang: Valg av l/v pumpe og bereder

KE
 3,667     Hordaland     0
Har nylig kjøpt hus fra 1987 på to plan, huset er brutto 260kvm og oppvarming i dag skjer med elektrisk gulvvarme i hele underettasjen, det er også vedovn i begge ettasjene.
Vi pusser opp fra og med isolasjon og innover, ett rom om gangen. I tillegg skal det elektriske byttes, her satser vi på KNX. Tappevann byttes også til rør i rør. Vi skal også ha vannbåren varme i gulvene, først i andre ettasje og deretter i underettasjen.
Huset ligger vestvendt i Bergen og det vil nok på sommeren komme mye sol inn i oppholdsrommene i overettasjen.

Vi ser nå på en løsning for å varme opp huset på en fornuftig måte, det vil ta tid før alle ytterveggene er etterisolert (15+5). Har fått inntrykk av at luft/vann pumper nå er på lik linje med bergvarme, særlig på denne kanten hvor det sjelden er under null i lang tid. Utedelen ønsker vi plassert under en utvendig bod, avstanden mellom utedel og innedel vil da komme opp i 10-15 meter, hvorav halvparten er utenfor huset. Er dette for mye? Vil helst slippe å ha pumpen utenfor soverommet og da er beste løsningen å få den inn under boden.
a) Hvor er det best å plassere utedelen i forhold til sol og trekk?
b) Hvordan skal pumpen dimmensjoneres, skal den jobbe lett eller hardt?
c) Leser at inverterstyrte pumper kan prioritere tappevann, vil det si at man kan redusere behovet for oppvarmet tappevann?
d) Vi trenger jo en varmtvannsbereder også for gulvvarmen, samt kaldtvann. Hvilke alternativer har vi her?
e) Har ikke funnet pumper som kan snakke med KNX, men hadde vert fint om det fantes noe slikt. Eventuelt at den kan ha ekstern styring av "nattsenking" og "bortreist" ol.
f) Leser om OZO sine løsninger med beredere og sirkulasjonspumper, Nibe har også slike skap med alt i. Jeg har for liten oversikt til å se hva som er mest nyttig for oss. Det henger jo sammen, varmtvannsbereder og pumpe så det må avgjøres samtidig.
g) vi leker også med tanken om å varme opp en liten nedkjørsel når det blir ekstra kaldt, det hadde også vert morro å laget ett lite basseng på 3-4 kubikk en vakker dag. Kan man få dette via varmepumpen? Eventuellt sirkulere vesken gjennom sløyfer i berederen?

Alt forslag er velkommen, siden alt skal byttes starter jeg med ingenting så da er det greit å ta de rette velgene med en gang! Håper noen kan ta seg tid til å fortelle om sine erfaringer. Huset er fra 87 men blir isolert litt bedre før neste vinter kommer, jeg tror likevel man skal gå ut ifra at huset ikke er helt tett. Pris er jo alltid interresant.

   #1
 136     Romsdal     0
Jeg har solgt og montert en del Panasonic l/v maskiner, da sammen med oso 360 tank,
de maskinene jeg har solgt er Høy temp versjon, dvs den kan levere inntil 65 grader både på tappevann og sirkulasjonsvann. jeg vurderer selv denne maskinen i mitt hus som er under bygging.

Den kan kjøres med tappevannsprioritet dvs, at når temp føler i tappevannstank føler at temp i tank kommer under innstilt nivå, veksler maskinen over til å varme opp tappevann til f.eks 65 grader via spiral i tappevannsdel. temp på sirkulasjonsvann bestemmer du selv via display.

Finnes bokser som konverterer RS485 til KNX, samt bokser som er produsent/maskin type spesifikke  for KNX, hva man skal med det, i et bolig hus ser jeg ikke helt nytten av.
Når det gjelder nattsenking osv, så tenker jeg å kjøre det via Loxone smarthus systemet, dvs smarthus styringen styrer når ventiler ut til de forskjellige sløyfene skal åpne lukke, å slik styre også nattsenking bortreist osv.

maskinen bestemmer jo selv hvor hardt den skal jobbe utfra behovet, dvs temp i tappevannstank og sirulasjonstank.

med en HT maskin trenger du streng tatt ikke å koble til el kolber i tappevannstank, da den har eget program for å kjøre opp temp ifbm legionela bekjempelse, alternativt ha timer på el.kolbe. har man innkoblet el.kolbe og tappevannsprioritet så skal du slite med å tømme tanken for varmtvann med 1 dusj

Jeg ville overdimensjonert maskinen, de flest maskiner har høyest virningsgrad ved små laster, kontra maks last.


RVS
   #3
 5     Bergen     0
Jeg også jakter etter L/v varmepumpe, men jeg har tatt ett valg . Jeg tenkte nå bare å legge inn ett tilbud som jeg fikk på en Panasonic så folk vet sånn ca hva ting koster :::

Pristilbud Panasonic T-Cap Aquarea 9kw.
I pristilbudet er det
1 stk T-Cap innedel WH-SXF09D3E5.
1 stk T-cap utedel WH-UX09DE5.
1 stk OZO EPC 300 dobbelmantel tank.
Montering av varmepumpen.
Alt av rør og utstyr for sammenkobling av varmepumpen og v.v tanken.
Eletrisk arbeide mellom inne og utedel.
(Komplett anlegg)
Ikke rør i gulv eller radiatorer.
Pris inkl.mva: 97.800,-

Mvh RVS 
   #4
 136     Romsdal     0
Ikke så halvgærnt tilbud det der, jeg solgte Panasonic HT 12 Kw med Oso 360 tank, ekstra sirkulasjons pumpe, micro boble/slam utskiller inkl montering av ute innedel for 85 000,- da kom el.kobling til tank og VP og rørlegger arbeid i tillegg

Ecoconsult kjører 12500 kr i cashback på Panasonic T-cap nå, om det kommer sluttkunden tilgode eller kun forhandler, skal jeg ikke uttale meg så mye om pr nå... forhandler får 12500 i cashback, så da er det bare å forhandle om man ikke får noe rabatt
KE
  (trådstarter)
   #5
 3,667     Hordaland     0
Hvor mye av prisen utgjør arbeidspenger, hadde vert greit å skille prisene slik at man ser hva man kan spare på egeninnsats for eksempel. Jeg synes ikke alle slike utedeler monteres så elegant, ofte raskeste løsningen som brukes. I dag har jeg begynt å kikke på Høiax sine pumper og jeg ble overrasket da det ser ut til at Høiax har alt det nødvendige fra varmepumper til tappevann.
Foreløpig heller jeg på en inverterstyrt pumpe med tappevannsprioritering. Men hvordan tankløsningen skal være klarer jeg ikke å bestemme meg for. To separate tanker eller en? Gjerne flere coiler for fremtidige løsninger som varme i oppkjørsel eller basseng eller kanskje solfanger...
   #6
 136     Romsdal     0
De anleggene jeg har montert, har rørlgger ligget på mellom 15-20" i deler og arbeid, da har det vært konvertering fra oljekjele til L/V, elektriker er jeg litt usikker på, men det er snakk om 2 separate 32 amp kurser, en til Innedel VP og en til Oso 360 Tank
   #7
 8     0
Hei,
Når det gjelder Cashback skal dette komme forbruker tilgode. Det er hele tanken bak kampanjen. Forhandler må sette dette som en egen linje på faktura som "rabatt" før moms. Dvs. 10.000 i rabatt som netto betyr at man betaler 12.500 kroner mindre for varmepumpen. Forhandler får ikke penger av oss hvis det ikke fremgår av faktura at de har gitt denne rabatten til forbruker. Denne kampanjen gjelder ut Juni måned (faktura fra forhandler til forbruker må være senest 30. Juni).

Det unike med T-Cap modellene er at den gir oppgitt kW-effekt helt ned til -15 grader uten elektrisk tilskudd.

Uansett, med cashback og støtte fra Enova for de som også kan få dette, er det nå man skal gjøre denne investeringen!

Skulle dere ha noen andre spørsmål kan man ringe 02515 og spørre etter vannbåren avdeling i EcoConsult.

Lykke til!  Smile
Signatur

KE
  (trådstarter)
   #8
 3,667     Hordaland     0
Har lenge holdt en knapp på KwSmart siden den har egen vannkurs for tappevannet, men etter å ha lest andres erfaring med at denne ikke blir aktivert før vannet er blitt lunken er jeg i tvil, jeg er også skeptisk til størrelsen på pumpen da jeg skal varme opp nærmere 200m2.
Har også kikket litt på Nibe men synes prisene jeg har sett så langt er drøy.
Panasonic Aquarea HT kan være ett alternativ, men da vil jeg vite mer om hvordan tappevannsprioriteringen fungerer. Hva skal til for at pumpen slår over til tappevannsoppvarming?
Fra listen kan jeg ikke finne kombinasjonen varme, kjøling og tappevannsoppvarming. Iallefall ikke med høy nok temperatur til å slippe unna spisslast i tappevannstanken, er det mulig?
Ser at Aquarea også kan snakke med KNX med en tilleggsmodul så det er også ett pluss. Priser her jeg ikke funnet så langt.
   #9
 3,573     buskerud     0
Enkelt ganger skulle jeg ønske jeg bodde et sted som bergen, så jeg kunne valgt l/v
Har selv endret planen til bergvarme, pga. Høytforbruk de dagene det er -25... Og lenger levetid som gjør det lettere å få regnestykket til å gå opp.

Men l/v er ikke helt skroter, men stoler ikke på å kjøpe de billige, og de dyre blir jo ca 50k mindr en borrehull løsningen, og det vil jo holde lenger enn jeg lever.

Så jeg regner borrehulls investeringen på minst 30år, og vp til ca 20 år.
Lv regner jeg til desverre kun 10 år, så derfor må den tjenes inn på 5 år, kontra bergvarme som fint kan ta 10 år..

Men det er rare ting som foregår i mitt hode, i bergen ol. Hadde l/v vært tingen

Hadde håpet det skulle bli billigere med sånt over tid, men etter å ha myset på dette i 8 år kan jeg desverre si at det blir som alt annet dyrere .
Eneste er at l/v har blitt ekstremt mye bedre, og utvalget vokser
KE
  (trådstarter)
   #10
 3,667     Hordaland     0
Fint innspill det der woodbear. Jeg har en selger som er veldig interresert i å selge meg bergvarme. Jeg er skeptisk til løsningen, ikke mindt grunnet invisteringskostnadene kontro faste utgifeter....