262    10    3  

Problemer med sjikting i tank (OSO EPCI/OGC)

 7     0
Hei,

Jeg har et varmesystem med gulvvarme, T-CAP 12 kW l/v varmepumpe og en OSO EPCI 360 akutank. Systemet er (forenklet) koblet opp slik:  Problemer med sjikting i tank (OSO EPCI/OGC) - Picture111.png - rasev
I praksis må jeg kjøre 4-5 grader varmere tur-temperatur på varmepumpen på grunn av kortslutning i tanken. Jeg har målt temperaturen med ir-termometer på samme type rør inn og ut av tanken, og det samsvarer med tankføler og tur-temp-føler på varmepumpen. Vil anta den økte temperaturen gir rundt 10-15% lavere virkningsgrad. 

Jeg regnet med noe innblanding av retur i tanken, men hadde ikke sett for meg nær fullstendig omrøring slik jeg opplever. Er det noe jeg bare må regne med eller er det noe feil? Evt. noen anbefaling til alternativ oppbygning?


T1
   #2
 686     1

Enkleste og billigste forbedring er vel å la tur fra varmepumpa gå utenom tanken.
   #3
 2,718     1
Koble tur til gulvvarme sammen med tur fra vp og tur inn på akkumulatortank/vvb med et T-rør (eller muligens en treveis shunt styrt på en eller annen måte) i stedet for forskjellige stusser på tanken, slik at vbv får sitt behov dekket (rett fra vp) først, og kun den overskytende vannmengden går inn i vvb. Om det er sirkulasjonspumpe på gulvvarmekretsen som inntegnet, så vil den fortsatt suge, som nå, fra varm del av vvb om vp (og dens sirkulasjonspumpe) ikke går.
   #4
 2,302     Trondheim     0
Som Inge79 skriver, koble tur og retur VP og gulv via T-kobling, da blir tanken buffer og gulvet får temperatur inn lik med utgang på VP.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 7     0
Enig i det dere skriver om å koble sammen tur varme med tur fra varmepumpen, og t-rør mot toppen av tanken. Litt rart at ikke det er anbefalt fra leverandøren. Både Oso og Panasonic.

En ulempe med den løsningen er at sirkulasjonspumpa i varmepumpa vil hente vann fra bunnen av tanken og føre til tur når varmepumpa ikke går (pumpa går uansett for å sjekke temp/behov, men muligens saktere). Men dette er jo faktisk et problem også med dagens oppbygning.
   #6
 115     1
Koble retur fra varmeanlegget inn på varmepumpa og tur fra varmepumpa inn i bunnen av tanken. Tur til varmeanlegget fra toppen som nå. Eneste bakdelen på denne koblingen er at det vil trenges en bypass i sommerhalvåret. Er også viktig at det ikke er termostater på alle kursene (ikke termostat på bad). Har alltid hatt denne koblingen, og er uten tvil det som gir høyest cop.

  (trådstarter)
   #8
 7     0
Med den løsningen dere har så har man vel egentlig ikke noen bruk for akkumulatortank da? I mitt forrige hus hadde jeg en inverterstyrt v/v uten akkumulatortank og bare lot en liten kurs stå åpen. Fungerte greit det, men den varmepumpen klarte å gå helt ned i 500W varmeleveranse. T-CAP-pumpa klarer ikke levere mindre enn 5 kW på minimum frekvens, så da tror jeg ikke det vil fungere så bra. Med en kurs vil temperaturen gå i taket rimelig raskt.

Det jeg ikke opplyste om er at jeg har en treveisventil for tappevannsprioritering. Det påvirker kanskje noe?

Ser egentlig for meg at det å koble sammen retur-rørene er beste løsning. Det er slik systemet ble montert opprinnelig. Det som er rart var at rørlegger koblet om etter at han hadde snakket med Panasonic. Tror han begrunnet det med avriming. Kan det være at retur fra gulvene blir for lav? Ser at dT er ca. 10 grader (negativ) over VP i en kort periode når den avrimer.
T1
   #10
 686     0
Det er vel ikke mer enn 1-2 kwt du klarer å akkumulere i tanken du har nå? Spiller vel liten rolle om du bruker tanken som en volumforstørrer (som gir treghet) eller som en akk tank?