9,985    21    0  

Total forvirring rundt terminologi (varmepumpe, ventilasjon, shunt, akkumulator)

 1,806     Sør-Trøndelag     0
Hei,

Skal bygge nytt hus, og forsøker å sette meg inn i alt som har med dette å gjøre. Merker at jeg er totalt forvirret og risikerer å bli lurt trill rundt dersom jeg snakker med leverandører av disse tingene - "ja det må du absolutt ha, og dette tillegget er høyst nødvendig!".

Huset vil være 2.5 etasjer med utleie og bod i sokkel. Vi skal kun benytte 1. etasje og loft selv, og det vil bli egen strømkurs for utleie. Huset bygges med TEK10 og vil derfor være godt isolert.

Ønsker vannbåren gulvvarme (fra luft/vann) på grunn av komfort, selv om jeg har lest i forum at nyere hus ikke har like stort behov for oppvarming som eldre, og at investeringen aldri vil lønne seg.

Balansert ventilasjon er også påkrevd i disse dager, og dette blir fort 70.000+. Jeg har for øvrig oppdaget at man kan kombinere varmepumpe og ventilasjon og derav spare noen kroner enn å kjøpe to separate systemer. Noen som har erfaring med dette og vet hvordan det fungerer?

I tillegg snakkes det mye om shunt og akkumulatortanker som jeg ikke helt forstår hva går ut på. Så en luft/vann varmepumpe på ca. 270 liter, vil ikke dette bli i minste laget for en familie - eller er dagens tanker meget effektive?

Håper jeg er forståelig, og ser frem til tilbakemeldinger.
Signatur

   #1
 22,342     Akershus     0
Jeg aner ikke helt hva du mener med effektiv tank, men tankens energi er avhengig av volum og temperatur. I varmepumpesammenhenk bør temperaturen være så lav som mulig.
  (trådstarter)
   #2
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Jeg mener at man før snakket om varmtvannsberedere på 400 liter eller mer for en normalt stor familie, og ble derfor overrasket over volum på 270 liter.

Vet ikke hvor mye et badekar rommer, men blir vell fort noen liter.

Noe jeg bør passe ekstra på i denne forbindelse? Temperatoren på vann til golv skal være så lav som mulig, men vannet til dusj/vask skal være så høy som mulig (grunnet legionella)?
Signatur
   #3
 5,410     Langhus     0
Dagens boliger har mindre energifirbruk enn før. V/V varmepumpe (med f.eks borehull) vil ofte være en invistering som ikke vil lønne seg (grunnet høye invisteringskostnader), mens en L/V varmepumpe har lavere startkost.
Om vannbåren gulvvarme i rene kroner og ører lønner seg har vært diskutert opp og ned i mente her i maaange tråder. Fordelene er at du kan koble på andre energikilder uten å bygge om huset, eller bare fyre med strøm.

En akkumulatortank er mest brukt sammen med energikilder som gir periodevis energi, f.eks sol eller ved. En L/V varmepumpe trenger nødvendigvis ikke noen stor tank å jobbe mot. MEN en stor tank gir deg muligheter i fremtiden :)

Avtrekksvarmepumpe er ikke veldig utbredt i Norge. I Sverige er dette betydelig mer vanlig. Det den gjør er å bruke den varme lufta som går ut av boligen for å hente energi
Fordelen er jo selvsagt at varmepumpen alltid har varm luft å jobbe mot.

En Shunt er en ventil som blander varmt og kaldt vann til ønsket tempratur.

Det er IKKE det samme vannet som sirkulerer i gulvet som det som kommer ut av dusjen, så legionella skal ikke være tema (hvis totalen av anlegget er fornuftig).
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Takk for utfyllende info! :)

Ser da at det ikke er nødvendig med en akkumulatortank når man har luft/vann varmepumpe. Greit å vite hvis selgeren påstår at det bare må man ha.


En L/V varmepumpe trenger nødvendigvis ikke noen stor tank å jobbe mot. MEN en stor tank gir deg muligheter i fremtiden :)

Hvilke spesifikasjoner bør jeg her se etter for å få et system jeg blir fornøyd med (= nok vann til bad og dusj)?

Å finne en modell som har ventilasjon med varmegjenvinning (90%) virker økonomisk i mine ører da dette fort blir 70.000+.
Signatur
   #5
 169     Østlandet     0
Jeg er absolutt ikke den med noe erfaring angående dette her inne, men har sett at Nibe blant annet har avtrekksvarmepumper med innebygget akkumulatortankt for vannbåren varme, forvarming av tilluft og varmtvannsbereder for forbruksvann i en og samme konstruksjon: http://www.nibeenergysystems.no/Produkter/Avtrekksvarmepumper/Produktsortiment/NIBE-F470/ Den krever riktignok en varmtvannsbereder som går på strøm i tillegg for en familie vil jeg tro, siden varmtvannstanken på den har begrenset kapasitet (170 liter).

Synes det her virker det som om en får mye for pengene, ventilasjon og varme i en dings. Finnes nok også andre leverandører som har en lignende løsning. Men jeg synes det høres smart ut med en varmepumpe som bruker den varme luften i huset for å hente ut energi istedenfor kald luft utenfor.
   #6
 3,997     Oppland     0
Lurer veldig på hvor effektiv den egentlig er.
Den har jo en elkolbe på 10kW inni der, så det er vel begrenset hvor stor effekt den varmepumpefunksjonen har.
De har ingen tall på effekt eller COP utover at varmepumpen i seg selv trekker 0,65kW.

   #8
 138     Mo i Rana     0
Heisan . Bygger hus selv , samt jobber med dette . Går for en mitsubishi varmepumpe på 8,5 kw . Dette er i Nord-Norge , hvor vi kan ha noen ekstra kald-dager . TEK10 i seg selv betyr ikke at det er et passivhus . Dette betyr at du må ha ekstra oppvarming . Ventilasjonsanlegget for et hus , er kun for ventilasjon , og er for smått til å kunne varme opp noe av betydning . En shunt , er jo som sagt en blandeventil , for kaldt og varmt vann . Det er separate shunter på gulvvarme og tappevann , da disse opererer med helt forskjellige temperaturer , på en varmepumpe . Dagens luft/vann pumper er blitt så bra , at de er vedlikeholdsfrie de første 15 årene . I vår eksempel , bygger vi et hus på like over 200 m2 , dette betyr strømutgifter på ca 35000kwh i vårt tilfelle . Du sparer fort 15000 kwh med pumpen . Dette er litt mindre enn væske/vann . Akumulatortank , er rett og slett en ekstra varmevannstank , som buffer , hvis jeg forstår rett i dette tilfellet . Skal du ha et badekar og er en familie på over 4 , bør du vurdere en liten ekstra tank . Kan også ettermonteres . Konklusjon : kjør luft/vann pumpe . Dette tjener du inn . Går selv for varme i begge etg . , da dette er lavtempsystem , og du klarer ikke å varme opp etg. over . Kostnader er også primært varmekilden .
  (trådstarter)
   #9
 1,806     Sør-Trøndelag     0
http://www.passivmurhus.no/site/passivmurhus.no/files/AIT---LWI-Varmepumper-2010.pdf

Modellen som heter KHZ-LW har visstnok luft/vann varmepumpe, 275 liters tank og ventilasjonsanlegg i ett. Så endog ganske kostbar ut, men er den mindre enn 70.000,- (prisen jeg har fått opplyst at et ventilasjonsanlegg koster) dyrere så kan det jo lønne seg.

Kan ikke forstå (bortsett fra økonomi) at det skal være mer effektivt da ventilasjonsanlegg i dag har 80-90% gjenvinning.
Signatur
   #10
 970     0

Balansert ventilasjon er også påkrevd i disse dager, og dette blir fort 70.000+. Jeg har for øvrig oppdaget at man kan kombinere varmepumpe og ventilasjon og derav spare noen kroner enn å kjøpe to separate systemer. Noen som har erfaring med dette og vet hvordan det fungerer?

Huset skal vel vere så tett at du treng ventilasjon; så om du skal ha det, er vel ikkje noko spørsmål.
Ventilasjonen sender ut ein god del oppvarma luft, og du vil sikkert vinne att denne energien.

Då kan du ha ein varmevekslar der varm ut-luft varmar opp kaldare inn-luft; eller du kan ha ei varmepumpe for å flytte varmen. Sistnemnde er betre og dyrare. Men sidan du treng om lag like mykje energi for å varme opp inn-lufta som du kan få ut av ut-lufta, vil denne VP gjere om lag det same som varmevekslaren. I tillegg må du ha noko som dekkjer varmetapet utanom ventilasjonen.


I tillegg snakkes det mye om shunt og akkumulatortanker som jeg ikke helt forstår hva går ut på. Så en luft/vann varmepumpe på ca. 270 liter, vil ikke dette bli i minste laget for en familie - eller er dagens tanker meget effektive?


Usikker på om du blandar saman to ting her.  Du treng ein varmvasstank (varmt tappevatn), og 270 liter kan halde til ein famile. (300 er vanleg, 400 er stort.) Varmvasstanken kan varmast opp av luft/vatn VP.
Akkumulatortank er noko anna - og vanlegvis større. Det har du bruk for dersom du kjøper ei enkel og billeg luft/vatn VP. Men med ei god/moderne L/V VP treng du ingen akkumulatortank.

Shunt er ein ventil som blandar varmt vatn (frå akkumulatortanken) og kaldt vatn (returvatn frå golvvarmen) til passeleg temperatur. Det gjev tap når du har VP og er ikkje nokon god ide.