405    7    0  

Trenger hjelp: Luft-vann varmepumpe og peis med vannkappe

 47     0
Trenger råd her!
Endelig etter snart 5 år er vi begynt på husprosjektet vårt. Hadde egentlig bestemt meg for Aventa Solar solfangere og Brunner hjørne peis med vannkappe som energikilder i vannbårent system. Nå har Aventa gått konkurs (ikke fikk de gode skussmål heller) og jeg har mistet motet på solvarme. Så nå vurderer jeg luft-vann varmepumpe i stedet for sol, noe jeg har forstått kan jobbe fint sammen med peis med vannkappe. 
I opprinnelig tilbud fra rørlegger lå det inne vann-vann varmepumpe og fjellboring. Jeg fikk i nytt tilbud der dette var omgjort til L-V varmepumpe, fra 165k eks moms til 120k eks moms på varmepumpene. 
45k er jo en del spart, men samtidig krever L-V varmepumpe mer vedlikehold, har kortere levetid og ikke minst er den ikke så økonomisk i drift (som V-V). Så spørsmålet er om det er fornuftig å ta kostnaden nå og kjøpe V-V varmepumpe, eller er dette ikke fornuftig? Rørleggeren som har levert tilbudet kunne ikke gjøre rede for hva som "jobber best" mot peis med vannkappe, noen som vet? Bor på vestkysten midt mellom Bergen og Stavanger. 

Ps!
I tilbudet er det ikke spesifisert hvilken type pumpe (Navn merke osv.) det er snakk om. Regner med at det finnes Rolls Royce og Lada også innenfor varmepumpeverdenen!

   #1
 5,608     0
Økonomisk er ovn med vannkappe bortkastede penger sammen med varmepumpe. Eg rekna ut av veden måtte koste meg mindre enn kr. 200/m3, og det er knapt til bensin, litt betre med luft/vatn da den har lågare COP om vinteren.
Begge systemer jobber (stort sett)  greit mot akkumulatortank, men du må ha shunt kan blir litt dill med styring av temp. Med ein prisforskjell på 45 000 hadde eg gått for v/v, borehullet har "uendelig" levetid, du har mulighet for frikjøling (kjøling inne om sommeren nesten uten energiforbruk) samt støyfritt ute.

Ein ovn til kos & nødvarme og varmepumpe til varme er iallefall mitt råd.
   #2
 321     Oslo     0
Utfordring med peis, moderne hus, og et stadig mildere klima og gjerne mindre stuer enn før i tiden er jo at det lett blir for varmt. Da er det jo fristende å åpne et vindu. Det er jo ikke akkurat som vannbåren varme har rask regulering heller, i alle fall ikke om det ligger i støp.

Har også slitt med å se lønnsomheten med vannkappe.

Sliter faktisk også med å regne hjem lønnsomheten med l/v eller v/v på et nytt hus, i alle fall opp til ca 250 kvm hus. Man satser jo litt på at strømprisene øker en del, og at pumpa har problemfri drift i 15-20 år. Hadde man visst det første kunne man blitt rik, og det andre tør i alle fall ikke produsentene å garantere for.

Kjøling går vel også med L/V, men blir vel ikke like billig bare.  

Vurderer likevel l/v eller v/v selv, mest for å kunne varme opp som jeg vil uten å se de store svingningene på regningen og for å få kjølingen på sommeren. 😊
Signatur
   #3
 611     Bergen     0
Er selv i planleggingsfasen på oppvarmingsmetode på huset jeg restaurerer. Utleie leilighet som er første pri får vannbåren varme, dette er planen i resten av huset på sikt også. Har vært kjapt inne på vannkappe, men ser flere skriver det ikke lønner seg.

Min svoger har avtrekk i tvstuen hvor peisen står for å spre varmen i huset med balansert ventilasjon når de fyrer, tenkte å gjøre noe lignende selv.
Foreløpig er planen L-V, et balansert ventilasjonsanlegg og et vannbatteri til ventilasjonen for å få utnyttet litt av varmen i den delen av huset som ikke blir pusset opp.
Men om V-V er nesten samme pris så må jo det vurderes også. Jeg skal gjøre det meste selv, ser for meg at det er mer å hente på L-V enn V-V med egeninnsats.
Ulempen er at det tar nok litt tid fra utleieleilighet er klar til vi begynner på resten av huset og vi vil ikke gjøre en stor investering som kun leieboer får utbytte av.
Bor selv i bergen.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 47     0
Peis med vannkappe er helt klart dyrt, men jeg mener at en skikkelig peis hører hjemme i et hus. Det finnes helt sikkert skikkelige peiser som ikke koster så mye, men dette handler om følelser og ikke om fornuft. Akkurat som med bil. Jeg har ikke sett noen peiser som virker å være i nærheten av Brunner når det gjelder kvalitet og utførelse. Ta Rais sine innsatser, de er fine de, men betydelige mer skranglete og ikke så mye billigere enn Brunner. Selvfølgelig bare snobberi dette, men sånn er det:) Jeg har over 20m3 ved lagret etter rydding av tomta og har tilgang på mer, så de store utgiftene til ved blir det ikke utover egeninnsats og bensin.
   #5
 321     Oslo     0
Følelser er følelser og Brunner er veldig flotte peiser, men handler ikke funksjon "vannkappe" litt mer om økonomi?

Med økonomi så tenker jeg vel så mye på innkjøp av peis og installasjon som kostnad på ved.

Kostnadsnivået i Norge er stivt, vi har høye krav til maks varmetap i boliger og strøm er råbillig. Det gjør det vanskelig å se den gode økonomien i mange av løsningene på markedet.
Signatur
O_K
   #6
 431     0
Husk også at utedelen til luft-vann ofte er stor, og kan lage støy. Den bør derfor stå et sted en ikke er til sjenanse hverken for syn eller hørsel. For oss ble dette en av momentene som veide tungt mot vv pumpe.
   #7
 2,978     Vestlandet     0
Eg har sjølv lenge hatt lyst på peis med vannkappe. Det er særs appellerande med tanken på at veden og varmar opp forbruksvatn og golvvarme i andre delar av huset. Samstundes vil det i mindre grad verta for varmt i rommet peisomnen er montert.

Det som har gjort at eg har lagt den ideen på is er:
*Pris på ovn (desse er jo svindyre).
*Omfattande installasjon (kontra vanleg peisovn) ¨
*Enorme mengdar ved må nyttast for å få størst mogleg gevinst av investeringa. Eg likar å kløyva ved, og eg likar å brenna ved. Men i ein hektisk kvardag trur eg rett og slett det vert for mykje ork med å måtta bera inn og brenna all denne veden.
*Ovnar med vannkappa må ha sirkulasjonspumpar for å sirkulera vatnet, og såleis straum for å brukast. Dette er ikkje noko problem til vanleg, men kan verta eit problem dersom straumen er vekke nokre dagar på vinteren. Dette kan jo løysast med noko backupsystem, men igjen endå meir omfattande installasjon.
Signatur