10,532
23
1
uteluft komp. : hva er hensikten?
2,435
Hordaland
0
Er ikke helt inne i alle de tekniske sidene av varmepumpeverden, og har et godt spørsmål til dere med erfaring / kompetanse:
Hva er hensikten med uteluft kompensering på en varmepumpe?
Hva er hensikten med uteluft kompensering på en varmepumpe?
Signatur
Lavere turtemperatur = höyere virkningsgrad paa pumpen
Ei pumpe som har utetemp kompensering senker temperaturen på tur vannet når det blir under en viss temperatur ute?
Den hever temperaturen naar det blir kaldere ute.
Naar det blir kaldere trenger huset mer energi, det gjöres ved aa enten ha lengere sirkulasjonsperioder (ikke alltid mulig), lavere deltaT (temperatur differansen mellom tur/retur vann (ikke alltid mulig)) eller höyere vanntemperatur.
Men som du sier, man får større virkningsgrad desto lavere temp på tur vannet. I vintersessongen, bør man ikke da senke temp på tur vannet for å oppnå høyest mulig virkningsgrad, og tilføre resterende energi med el kraft i en akk.tank f.eks.?
På denne kan ein velga mellom 9 ulike kurvar (+ ein del andre valg).
http://www.kuenzel.de/files/automix-en.pdf
Det er ønskelig med så lav turvannstemperatur som mulig. På min varmepumpe synker COP med ca 25% når man øker turvannstempen fra 35 C til 45 C.
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Ein kan stille opp temperatur om vinteren, da vp kan leverer billegere oppvarming enn strøm i de aller fleste tilfeller.
Eg stiller mi på 38 (og 40 på det kaldeste) om vinteren og 33 resten av året.
Klarer ikkje vp. å levere nok, kobler el.kolbe inn (som eg ligger nokre grader under vp.)
Så, om jeg nå har forstått det riktig:
Ei varmepumpe med uteluft kompensering skrur opp temp på turvann for å klare å tilføre nok temperatur i huset på vinterstid, slik at temperaturen innendørs er tilnærmet lik hele året (om man ser bort fra oppvarming av sollys, direkte vind osv selvsagt).
Og dersom man ikke har uteluft kompensering så blir man nødt til å skru opp temp på varmepumpa selv for at pumpa skal klare å tilføre nok varme til boligen.
Blir det riktig nå?
hvaslags varmepumpe og anlegg har du? Jeg er nysgjerrig på alt hva angår varmepumpeanlegg ;D
-200 ltr gulvvarmeakkumulator og en ekstra seriekoblet 200 ltr vvb
-Wavin gulvvarme
-140 mtr aktivt borrehull.
-Sparte NOK 16.027,- i vv og fyringsutgifter i 2010
Planlegger bygging av bolig, med vannbåren varme. Huset skal være et lav energi hus, som skal bruke lite strøm, og resirkulere det meste. Likevel blir det jo behov for en oppvarmingskilde, og da tenker jeg det blir luft-vann pumpe. Vann-vann pumpe er vurdert, men slik jeg har forstått det vil det aldri betale seg selv i et lav energi hus, så da ser jeg ikke helt hensikten. Vil ha et anlegg uten varmtvannstank innebygd i pumpa, og nå går vurderinger rundt om jeg skal velge en billigmodell (som vil betale seg selv innen 5 år), eller om jeg skal gå for en større produsent, men som da blir dobbelt så dyr, og med dobbelt så lang nedbetalingstid.
Ser at mange billigmodeller mangler uteluft kompensering, og har ikke helt forstått hva det har gått ut på, før nå. Så om jeg har forstått det riktig så vil ei pumpe med uteluft kompensering kreve at jeg gjør noen reguleringer i ny og ne. Men jeg ser ikke større problem enn å montere en føler på turvann røret fra pumpa mot et PLS system, som gir meg beskjed når pumpa trenger å reguleres opp for få gi ønsket turvann temp. Det bør jeg kunne klare å leve med mot en halvert installasjonskostnad.