2,994
12
0
Brukbart alternativ til mobilt bredbånd?
95
Vest-Telemark
0
Lurer på om noen har erfaring med bredbånd via 5 Ghz radiolink?
Jeg har mobilt bredbånd og begynner å bli lei av datakvoter, og Telenor kan ikke levere Adsl her på grunn av for lang linje.
Tenker både på stabilitet og hvordan det vil fungere i uvær. De som driver med dette her i bygda er Telefiber og Radiolink Telemark.
Jeg har mobilt bredbånd og begynner å bli lei av datakvoter, og Telenor kan ikke levere Adsl her på grunn av for lang linje.
Tenker både på stabilitet og hvordan det vil fungere i uvær. De som driver med dette her i bygda er Telefiber og Radiolink Telemark.
Nå var dette mange år siden så ikke sikkert at dette er korrekt mht nyere radolinjeprosjekter, forhåpentligvis har kvaliteten blitt bedre.
Absolutt ingen problemer i uvær (verken regn, snø eller vind), annet enn om strømmen går pga lyn og torden. Om jeg hadde hatt UPS/aggregat på radioen+routeren (og PC'en) min, så kan det jo godt hende senderstasjonen er like operativ, (med batteri/nødstrøm), for alt jeg vet. Ellers så forekommer det jo samme slags feil som på alle andre nett, med brudd på fiberlinker i stamnettet og sånne ting, men sånn alt i alt vil jeg si oppetiden er minst like god som på mobilnettet -men altså periodevis enkelte kapasitetsproblemer, som jeg dog kan leve med. (det er vel mest leverandørrelatert, ikke teknologirelatert, så det trenger ikke berøre deg...)
https://www.breiband.no/privat/abonnement/5g
Jeg må nok finne ut hva slags erfaringer folk her i bygda har med de to lokale leverandørene før jeg bestemmer meg. Har fri sikt til Telia-sender, så det mobile bredbåndet fungerer jo egentlig bra, men jeg streamer filmer og tv.
Da blir det brukt opp fort
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Og radiolink går gjennom fire eller fem sendere på vei hit, så ping blir det vel nok av. Håper mobilselskapene kommer med fri bruk av data i nærmeste fremtid.
Jeg har jobbet som montør for et firma som forhandlet Breiband.no(tidligere Direct Connect) og var ute flere ganger på montering for nye kunder, samt feilsøking og signalsøk for eksisterende kunder. Det var ofte så som så.
Her hvor jeg bor er det fiber i sentrum(i et dalføre), hvilket jeg selv har i min bolig, men ellers er det kun ADSL og evt. Breiband.no med sine antenner som er alternativet for de som bor utenfor sentrum og oppe i "høyden".
Ikke for å snakke negativt om en aktør som gjør noe positivt som å sørge for at flere husstander får bedre internett-tilgang, eller tilgang i det hele tatt, men Breiband.no har en del å gå på. De har ikke noe mer å gå på på teknologi og utstyr enn andre aktører på markedet, for der finnes det mye bra stabilt og driftssikkert utstyr, men kanskje de ikke utnytter dets potensiale godt nok. Men det er MYE å gå på på vilje til å gi litt tilbake. Det opereres i et marked hvor de fleste ønsker å ha internett-tilgang, men tilbyderen(e) tar den prisen de ønsker og leverer dårlig resultat til forbrukerene.
Mitt inntrykk av Radiolink Telemark ut i fra at jeg kjenner til de gjennom faget(radio, antenner osv.) gjennom bekjente og forhandlere, er at de er seriøse og villige. Men de har fått et greit stort volum med kunder å håndtere, og slik teknologien fungerer så er det best å gi litt til mange heller enn mye til få, dette gir best stabilitet og utnyttelse av linjene. Dette gjenspeiles i linjene de leverer og prisene deres. De leverer små linjer til en grei pris.
Hvordan linjen fungerer kan jeg ikke si noe om, da jeg ikke har førstehånds kunnskap til den som bruker, men ta kontakt med de direkte og forhør deg om hva de kan levere, så kan det jo hende de har mulighet til å komme opp med noe, hvis du selv også er interessert i å legge litt i det.
Jeg privat har en "radiolink", som bruker 5GHz-antenner fra MikroTik.
Jeg må PRESSISERE at denne kun brukes som link for mitt lokale nettverk, fordi jeg har sikkerhetskopi som kjøres mot en NAS som jeg har stående på en ekstern lokasjon, for å være sikret mot brann, tyveri o.l. Altså en virkelig ekstern sikkerhetskopi.
Jeg bruker litt forskjellig utstyr, men mye samme som Breiband.no og Rlink Telemark leverer; MikroTik SXT som mottager-antenne(AP-klient) og MikroTik QRT som sender-antenne(konfigurert som router/AP).
Jeg sender med såkalt PTmP, Punkt-Til-MultiPunkt, som innebærer at jeg har en antenne hos meg, deretter har jeg en mottager-antenne og en sender-antenne koblet sammen for videresending på en lokasjon (pga. en fysisk hindring som hindrer direkte fri sikt) til mottager-antennen(klienten) på ende-lokasjon.
Dette fungerer UTMERKET og det har siden idriftsettelse i november(over 6 mnd. siden) ikke vært opplevd problemer eller nedetid pga. annet enn tekniske endringer fra min side.
Vi snakker her om ping nede i 5-8, noe som kan sies å være brukbart. Men som nevnt i en annen kommentar så øker jo denne ved sending gjennom flere punkter/antenner.
Antennene bruker 802.11 N-teknologi, noe som tilsier en teoretisk hastighet på 300 Mbit(egentlig også høyere, men ikke med dette utstyret), noe som jeg har fått testet at faktisk fungerer i mitt oppsett i praksis. AC-klienter er også tilgjengelige, da snakker vi hastigheter opp i 800-900 Mbit.
I tillegg sender antennene ikke som et "vanlig" trådløst nettverk over 802.11 protokoll som hvem som helst kan koble seg til, men med en egen protokoll; Nv2 eller Nstream, evt. begge. Men det er veldig likt/helt likt å sette opp som et vanlig trådløst nettverk, med SSID(nettverksnavn) og passord, samt med mange andre avanserte innstillinger(pga. MikroTik og utstyrets OS, RouterOS). Det er selvfølgelig sikret med SSID og passord. Det er avansert og mulig å konfigurere seg grønn, men veldig moro for de som liker slikt. Og tilfredsstillende når man får det til. Du kan lese mer om MikroTik og deres operativsystem RouterOS her, og teste det ut ved å følge veiledningene her.
Dette distribueres av bl.a. www.snorlaus.no, hvor du kan bestille ferdige løsninger, eller du kan sjekke ut www.avantis.no sine sider, de er forhandler/distributør av MikroTik og mye annet slikt utstyr i Norge/Norden.
5 GHz-båndet og frekvenser som benyttes er åpne og lovlige å bruke, men det kan by på utfordringer hvis det er mange om båndet og ledige frekvenser.
Det er nettopp dette som er problemet til Breiband.no, de har brukt det åpne båndet og opplever at dette er ustabilt. De har derfor begynt å bruke en lisensiert del av båndet, noe som sikrer egne frekvenser for bedre signaler. Men dette koster selvfølgelig mer for kundene. De kaller dette for Bredbånd Premium med hastigheter som 5/1, 10/2, 15/3 og 20/5 Mbits. Hvorfor de ikke leverer symmetriske hastigheter må de svare for, men det burde være fullt mulig, ut i fra hva jeg får til med mitt utstyr. Prisene deres er ihvertfall horrible, med hhv. 499,-, 599,-, 699,- og 999,- for de forskjellige linjene. I tillegg kommer oppkobling på 1990,- og frakt på 290,-. Dette må man binde seg for i 12 måneder.
Jeg har som nevnt fiber, og denne betaler jeg ikke på langt nær så mye for pr. Mbit. Det er selvfølgelig ikke noe som kan sammenlignes, men allikevel, de tar seg godt betalt.
Jeg ønsker med dette bare å formidle at trådløst bredbånd kan fungere veldig bra, men det spørs hvem tilbyderen er og hva slags avtale man kan få til med de.
Netcom har store kvoter på mobilbrebånd,, mener det er 200gb....
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Hei frodes
Litt gammel tråd og du har sikkert ordnet deg noe allerede, men derfor spør jeg om hva du endte opp med?
Bakkenettet til breiband.no(antenner på master/videresending via kunder) er så som så, her hvor jeg holder til er det klaging i media en gang i året.
De har stor belastning på kapasitet og leverer ikke det de skal. Dyrt blir det også hvis man ønsker å ha en «premium -løsning. Vet ikke om det klarer levere det de skal da heller.
Satellitt sliter med det samme, stor belastning på kapasitet i kjernetid(ettermiddag/kveld og helg, når flest brukere er på).
Men internett vil man jo helst ha, så noe mp man gjøre for en brukbar løsning.