4,029    3    0  

Bygge inn vanlige kompakthøyttalere i vegg

 87     Bærum     0
Ved siden av flatskjermen min ønsker jeg å ha høyttalerne i veggen. Panelvegg i stue med overligger og underligger. Litt spesiell panel fra 50-tallet der overliggeren har en slett flate som er 15cm bred. Ønsket er å ha utsparing til høyttaler kun i denne. Jeg har foreløpig ikke funnet innbyggingshøyttalere med en så liten utsparing.

På baksiden av veggen har jeg et skap som gjørt at jeg har mulighet til å sette vanlige kompakthøyttalere på baksiden av veggen (altså inne i skapet). Jeg kan da lage en utsparing i veggen på ca. 14cm. Se vedlagt skisse der den røde firkanten er tenkt utsparing i veggen. I utsparingen kan jeg strekke høyttalerstoff som går flush med veggen. Altså ingenting som stikker utenfor.

Tanken er å bruke Dali Lektor 1 som har bassrefleksportene på forsiden av høyttaleren.
Disse koster 2700 for et par.

Er det noen som har gjort noe tilsvarende med erfaringer?

Fordeler:
- Kan lage mindre utsparing i vegg enn innbyggingshøyttaler - > mer diskret
- Bedre lyd?
- Bedre lyd for samme pris?

Ulempe:
- Mer knot/jobb.
- Dårlig lyd?

Slik det ser ut spesifikasjonene til Dali høyttalerne brukes samme type elementer i innbyggingshøyttalere som i kompakthøyttalerne.

Er det slik at kompakthøyttalere med samme elementer og spesifikasjoner som en innbyggingshøyttaler er billigere? Eller er innbyggingshøyttaleren billigere siden de slipper å lage kabinett.

Synspunkter?
Bygge inn vanlige kompakthøyttalere i vegg - lektor.jpg - plehne

   #1
 1,596     0
De fleste "bokshøyttalere" er såvidt meg bekjent konstruert for å spille med en viss avstand til veggen bak. Spesielt gjelder nok dette bassreflekskonstruksjoner med porter i bakkant.

En In-wall høyttaler er i utgangspunktet konstruert for å spille "uten kasse" - men her har nok forhandlere av dette utstyret mer informasjon og erfaringer å dele.

Du har ikke vurdert ulike typer miniatyrhøyttalere?
   #2
 1,323     Østlandet     0
Spørsmålet er hvor nøye du er når det kommer til lyd.

En "boks"-høyttaler har et delefilter som er konstruert ut fra at høyttaleren står fritt.
Lyden opptil en viss bølgelengde (avhengig av bredden/høyden på høyttalerfronten) blir reflektert av høyttalerkassen, mens lyd med lenger bølgelengde ikke gjør det. Dette er det tatt hensyn til i delefilteret, og kalles "baffle step compensation".

Når du endrer flaten lyden reflekteres av vil altså lyden bli skadelidende.

I tillegg har du tenkt å montere høyttaleren på baksiden av veggen, og la de spille gjennom et hull i veggen. Det vil medføre at visse frekvenser av lyden delvis reflekteres av kantene i hullet og delvis bli forsterket av "tunnelen" gjennom veggen.

Nå er dette teori, og lett målbart. Men om det har betydning for deg som lytter er umulig for andre å svare på.

Ta en tlf til Dynabel i Oslo, og forklar planene dine så får du hjelp og gode forslag.
  (trådstarter)
   #3
 87     Bærum     0
Takk for gode innspill!

Har snakket med Dynabel og sammen med kommentarene her har jeg bestemt meg for å gå for vanlige innbyggingshøyttalere. (Så får åpningen i veggen bli både på overligger og underligger.)

Noen formening om Tang Band fra Dynabel vs dali og B&W fra Hifiklubben. Kvalitet/pris.

Får Tang Band IW0082 innbyggingshøyttaler med 8" element for 1398 for et par. Det er en del billigere enn Hifiklubben.