662    14    1  

Avkast fra ventilasjon inn i garasjen

 18     0
Vi skal ha inn balansert ventilasjon i "ny" bolig som totalrenoveres.

I boligen vi har i dag, ledes avkast opp på loftet. Dette har vi svært gode erfaringer med over en periode på 12 år. Det er tørt der oppe, og luften er god. Ingen tegn til fukt eller annet (med unntak av 10 insekter som kommer forbi filteret). Avkast bråker litt, men ut over det er det ikke noe negativt med løsningen.

Nå tenker jeg å føre avkast inn i garasjen (som henger sammen med huset). Målet er at en da får sirkulert ut masse luft i en fuktig garasje. Luften er fuktig fordi bilen ofte er våt, enten av regn (som vi har hele året) eller søle og slaps om vinteren. Alt dette blir værende i garasjen, slik at den i praksis blir mye fuktigere enn badet. Vann/fukt blir tilført, men ikke fjernet (med mindre en har avfukter). Når en så sender inn tørr inneluft fra avkast, så tenker jeg at den binder noe av fukten som er i garasjen før den går ut ventiler/hull i veggen. Samme prinsipp som at klær tørker best med vind - ikke høy temperatur i stillestående luft.

Bor på Jæren, og det er stort sett plussgrader hele året. Når vi har det "ekstremt kaldt" så er det minusgrader opp mot 3-4 uker gjennom vinteren. Snø kanskje en uke om året, og da har barna hatt en god vinter...  https://www.timeanddate.no/vaer/norge/stavanger/klima

Avkast vil med andre ord være varm luft, eller over 0 grader om du vil. Ser ikke at det skal oppstå problemer med kondens av dette, men hva tenker dere?


HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Du burde hatt kondensproblemer på loftet men kan jo vært heldig at balansert ventilasjon har hentet tilbake såpass mye av fukten at det går bra.

Men kanskje har du isolerte takflater på loftet ?
   #2
 5,608     0
Kun avkast (som eg forstår TS har nå) gjer relativt tørr luft i avkastlufta, varmegjenvinning (som TS skal installere) gjer relativt fuktig avkastluft da lufta er kaldare, så denne er det ein dårlig ide å føre inn i garasjen.

Med 80% virkingsgrad på varmegjenvinner + tilført fuktighet i huset vil avkastlufta være litt varmere enn utlufta og ofte ha like mykje fuktighet, noko som kan kondensere på kalde biler,garasjevegger o.l.

Så nei; eg anbefaler det ikkje.
Sett inn ei vifte i veggen i garasjen, det er betre.
  (trådstarter)
   #3
 18     0
Jeg leser hva du skriver, men forstår det ikke.

Om du har en garasje med "to hull", ett der det lekker inn uteluft, og ett hull der en vifte blåser garasjeluften ut, så blir det nesten som en carport, bare "mekanisk drevet" hva angår utskifting av luft. Men da er det jo fuktigheten i uteluften som kommer inn, og med mye fuktig vær vil jeg påstå at den luften er fuktigere enn inneluften i boligen.

Tar en "inn-hullet" og lar avkasten gå inn der som den mekaniske biten i utluftingen, og har hull i veggen slik at overtrykk slipper ut - så er det samme prinsipp. Luft byttes ut mekanisk (med blås og ikke sug). Men nå er det ikke uteluft, men inneluft som kommer inn. Den er (slik jeg forstår det) litt varmere enn uteluften, all den tid vi kun har en varmeveksler. Der vi bor vil det si at den i 360 dager om året er med plussgrader.

Luften har noe fuktighet den tiden vi dusjer, den kjøper jeg. Men om alle dusjer på hvert sitt tidspunkt, og en da har avsug med fuktig luft fire ganger/døgn og en halv time hver med fuktig luft, så er det ikke noe å ta med. Baderom der dusjene er utgjør under 5% av arealet/volumet der vi bytter luft. At 5% av boligen har fukt 2/24 timer, vil si at det er fukt tilført i 4 promille (2/24 av tiden på 5% av arealet) av luften som suges ut av boligen.

Ut fra dette ser jeg at det kommer varmere luft fra ventilasjonsanlegget, enn uteluften. Luften er tørrere, opp mot fuktig uteluft. Og det er mange hundre kubikk luft per time fra avkasten, og det er mer enn en vifte på veggen kan drømme om.

Hva er feil med mine antagelser og beregninger?
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Vinterstid er absolutt fukt mindre ute enn inne, husk at %RF er relativ fukt, varmere luft har plass til mer absolutt fukt uten at %RF øker

Dvs luft som kjøles ned vil få høyere %RF en den samme luften med høyere temp
  (trådstarter)
   #5
 18     0
Ja, varm luft kan ta opp/holde på mer fukt.

Men så er det forskjell på vårt klima på Jæren, og ditt klima i Lillestrøm. I januar har dere kun 2/5 av nedbørsmengden vår, og den kommer når det er minusgrader. Hos oss kommer det da 2,5 ganger mer nedbør, og da som regn. Duggpunkt hos oss er 5 grader høyere enn hos dere.
https://www.timeanddate.no/vaer/norge/lillestrom/klima

Ut over tilsatt fukt fra dusjing, så er vel ventilasjonssystemer bygget slik at de tar uteluft, sender den gjennom boligen, og så ut. Om en da ikke tilsetter (kun dusj-damp) eller tar ut fukt, så er det uteluften sin fuktighet vi her snakker om i praksis. Og da tilbake til en carport; det er bra for bilen at den ikke kommer fra utsiden med masse fukt (regnvann, slaps og snø) som renner av i en garasje som varmes opp av en stor bil/motor. Da er det bedre med en carport der all fukt forsvinner med vinden. Og en garasje med avkast er vel da en "mekanisk drevet" lufting av "carporten"? Avkasten er uteluft som er litt varmere enn i en carport (men ikke mye). Og temperaturen i garasjen er jo også bestemt av de enorme mengdene luft som kommer inn. Denne luften vil justere temperaturen til å være litt over utetemperaturen inne i selve garasjen.

Hva skjer om du legger et varmt brød i en pose? Det kondenserer på innsiden, og en har fukt i form av dråper/rent vann som ligger langs veggene i posen. Om en hadde hatt luftgjennomstrømning i posen, så ville luften tatt fukten med ut (og tørket ut brødet). Det er det jeg ikke forstår at ikke også vil skje i en garasje. Våt og varm bil inn, som brødet i posen. Masse vann fordamper og blir i luften/garasjen. Dette møter den kalde veggen i garasjen, og kondenserer. Med utskifting av luften, vil denne fuktige luften transporteres ut, og en får en lavere luftfuktighet i garasjen - og bedre forhold for bilen. Temperaturen vil heller ikke bli så høy i garasjen, siden vi tilfører kald avkast og varm luft (grunnet varm bil) presses ut. Når luften er kald, vil den som du nevner heller ikke ta opp så mye fukt, og luften som møter kald yttervegg har lavere fuktighet samt differansen på temperatur ute og inne er ikke så stor. Da får du ikke "duggfrisk pils"-effekten som du har om sommeren når luften holder lav temperatur på begge sider av vegg og luftfuktigheten er lav grunnet utskifting av luft og dårlig opptak av fukt i kald luft.

Hva er det jeg ikke forstår?
   #6
 5,608     0
De største bidragene til luftfuktighet i hjemmet er:
Pust - vi puster ut mellom 0,5 og 1 liter fukt i døgnet, avhengig av hvor mye vi er inne.
Matlaging gir mellom 0,2 og 1 liter vann i døgnet.
Middag laget på gasskomfyr gir 0,5 til 1 liter vann i tillegg.
En stor klesvask som tørkes gir 2 til 3 liter vann
Dusjing kan gi 1 til 3 liter vann
Gammeldags gulvvask tilfører 1 til 2 liter vann
Vanning av planter gir tilsvarende like mye fukt til lufta
https://www.lhl.no/sunnere-bolig/fukt/8-grunner-til-for-hoy-luftfuktighet/


Denne ekstra fuktigheten vil være i avkastlufta (nb! ein del varmegjenvinnene resirkuerer ein del av fuktigheten). Treffer denne lufta ein kald flate i garasjen vil den kondensere.
I Stavanger er det i snitt 84% luftfuktighet & 1ºC duggpunkt i desember.

Kva virkingsgrad er det på gjenvinner?
Er garasje isolert i gulv/vegger/tak/port?

   #8
 24,032     Akershus     0
Den mikroventilatoren er et eksempel på en ventilator som forsøker å holde fuktigheten inne i bygningen.
«Et lite ventilasjonsanlegg kun i garasjen er vel en vifte i veggen? Ev med en enkel panelovn?

Her ønsker TS å utnytte restvarmen i avkastet i et håp om at dette vil virke uttørrende i garasjen.
Signatur
HSt
   #9
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er nok varmegjrnvinneren som senker temperaturen og øker %RF som TS snubler i.

Han er avhengig av hvor effektiv rotoren er i å flytte fukten over i innkommende kaldere luft.
  (trådstarter)
   #10
 18     0
Ser at en kan komme opp i mange liter per døgn. Men for vår del gjelder pust og dusj. Det gir maks 4 liter/24 timer. Så vasker vi klær, men den avfukteren vi har i dag sier meg at en sentrifugert klesvask ligger på under 0,5 liter hos oss, og ryktet går på 1 vask/døgn. Da er vi på 4,5 liter per 24 timer, eller litt over 3,125 ml per minutt. Det er ikke mye fuktighet slik jeg ser det, så jeg frykter ikke mengden fukt.

Varmegjenvinner har 80%, som igjen tilsier at om vi har snitt temp her på 3 grader i desember, så vil avkast ha en temperatur på 6,6 grader.
T_avkast = T_inne - ((T_inne-T_ute) x 0,8 gjenvinning)
T_avkast = 21 - ((21-3) x 0,Cool
T_avkast = 21 - 14,4
T_avkast = 6,6 grader C

Avkast er da med på å varme opp garasjen, ikke senke den i forhold til utetemperaturen. Den har et rom under seg med 20 grader, og det er ikke isolert mellom etasjene. Dette vil også få temperaturen opp i garasjen.

Isolasjon i garasjen er ikke noe å skryte av, men taket blir nytt (isolert). En vegg er mot bolig (oppvarmede rom), to yttervegger uten, og en side med stor port (som er litt isolert).

På veldig kalde vegger, ser jeg at dette kan bli et problem. Men duggpunktet er på 1 grad, og veggen vil i snitt ha 3 grader på utsiden (og da varmere på innsiden). På innsiden lekker litt varme fra bolig, og mye fra nedsiden. Avkast ligger her på 6,6 grader, som er 3,6 grader over utetemperatur. Jeg vil anta temperaturen i garasjen er lik eller over temperatur på avkast.

Om avkast og luften i garasjen treffer en kald vegg på 1 grad (duggpunkt) eller kaldere, så vil en få fukt på veggen. Med andre ord så vil en i kuldeperioder være ekstra utsatt for problemet. Da blir veggen som glasset på en kald pils.

Men for å konkludere (arrester meg om jeg tar feil):
Dette går fint om garasjeveggene er så varme at innsiden av veggene har en overflatetemperatur som er så høy at den er godt over duggpunktet. En må heller ikke ha duggpunktet bak eventuell isolasjon som eksempelvis ligger på innsiden av en murvegg - da kommer fukten i veggen mellom mur og isolasjon.
Er temperaturen på veggenes overflate så lav at det kan dannes dugg, så vil en få problemer.
Fukten i luften som kommer inn er slik jeg ser det, ikke en del av problemet. Da skulle jeg hatt et kjempeproblem på loftet der jeg bor, og det har jeg på ingen måte. Tvert om, så er all papp og tøy helt tørt.