10,008
13
0
Balansert ventilasjon - Hva skal jeg velge til nytt hus?
6
Østfold
0
Jeg skal bygge nytt hus. Ca 310 m2 boareal. Jeg er allergisk mot for mye støy, samtidig som jeg ønsker at systemet skal fungere så godt som mulig, både mht kvalitet og støy altså, men også i forhold til varmegjenvinning. Har forstått at det er ulike typer teknologi, roterende varmeveksler vs f.eks kammerveksler.
Har tilbud fra SystemAir / villavent, men også fra Enervent (TS600).
Er det noen som vet hva som er best og som fungerer godt, har erfaring med dette? Noen tips?
Har tilbud fra SystemAir / villavent, men også fra Enervent (TS600).
Er det noen som vet hva som er best og som fungerer godt, har erfaring med dette? Noen tips?
Ved å søke på forumet her finner du adskillige tråder som går på samme tema :)
Men litt forenklet: VV (Villavent) og EV (Enervent) jobber med 2 forskjellige prinsipper. I hverdagen skal det ikke være stor forskjell på opplevd luftkvalitet, men noe kan det være. Hva som er "best" blir litt utifra hvilke kriterier du setter høyest. Begge produsenter leverer kvalitetsvarer.
Større forskjell vil jeg anta at merkes på kvaliteten på installasjonen. Pga din støvallergi, ville jeg ha vært nøye med at du bruker glatte rør (stive blikkrør, kalt spirorør), i stedet for fleksible. Det er dyrere å kjøpe inn og installere, men bla.a er det mindre motstand, samt at spirorør lar seg rengjøre. Dernest ville jeg ha satset på separate filtre, og heller fjernet standardfiltrene. Med separate filtre kan du få filtre med høy kvalitet og langt større filterareal enn standard. Derved får du lavere hastighet gjennom filteret (fanger bedre opp partikler), mindre motstand, og lengre levetid. Alt etter luftkvaliteten utendørs vil originale filtre ofte være dimensjonert for å byttes hvert halvår, mens med eksterne filtre (halvmoduls, f.eks, som er utmerket til en vanlig bolig) kan du gjerne bare bytte hvert annet år, og samtidig ha bedre filtrering og langt mindre luftmotstand (mer luftbytte i huset, lavere strømforbruk/slitasje på viftene). Totalkostnaden på separate filtre (sett over flere år) trenger ikke bli særlig dyrere enn å bruke standardfiltrene.
M.t.p. støy så må du ha en god slump støydempere. Du bør minimum ha dempere ved aggregatet, og ved hver ventil (både avtrekk og tilluft). Ved hver ventil enten fast lyddempere eller i form av "fleksibel lydfellekanal", som er ganske så populært nå.
Grovt sett gir de billigste plastventilene noe støy, mens de mer kostbare stålventilene er gjerne både større (mer synlig) men også bedre på støy.
En annen ting er at du heller bør ha et annlegg som er nummeret for stort, enn for lite. Ja, det koster mer, men et annlegg med større kapasitet kan kjøres på lavere hastighet, og derved mindre støy og slitasje.
Håper dette hjelpe deg litt på vei
Veldig fint med informasjon om at ventilene bør være av metall - det må vi jo gå for da. Har hørt om lydfeller, men det du skriver om der - faste lyddempere ikke hørt om - om det er noe annet.
Tenker at vi nå har en god del informasjon å ha i bakhodet når vi skal gå inn i en tettere dialog med leverandørene av dette.
Det skiller ganske mye på de ulike tilbudene hittil, men er usikker om de kan ha noe ulikt inne i tilbudene - så vi får se.
Har du selv erfaring med en eller begge systemer og om det er noe forskjell på lyd eller holdbarhet?
Jeg har jobbet med ventilasjon i noen år, men det er noen år siden også, så jeg har ikke oversikt over alt som finnes på markedet idag, og hva som er "bra". Så sånn sett kan jeg vel kalle meg en diskvalifisert fagmann Nå er det kun på hobbybasis at jeg er "borti" ventilasjon. Men det er et artig og spennende felt, med minst like mange meninger som det finnes underbukser i verden.
Enervent er jo en kammervekslersak. Har montert noen få av de, men det var på 90-tallet. Den gang var de overlegne på effektivitet, men de hadde endel fabrikasjonsfeil på noe mekanikk. Siden den gang har de nok fått ordnet på dette, men så har selvfølgelig konkurrentene jobbet med sine produkter i mellomtiden. Holder selv på å sette opp en Villavent VR-700 i disse dager, til meg selv. Såvidt jeg har funnet ut er Villavent-anleggene lavt priset i forhold til konkurrentene, og kvaliteten skal være helt grei, men jeg kan ikke se at de har anlegg i din størrelse. Hvilket Villavent-anlegg har du fått tilbud på? Du skal jo dekke mange m2, så du vil jo måtte gå noe opp i prisklasse vil jeg tro. Har du noe konkrete tall på hvor mye luft det satses på å bytte, etc?
Ang filtre så har jeg laget filterkassettene selv, men vil tro at den du handler hos kan få ordnet slike. Jeg finner ikke rare utvalget på nettet, så det er vel ikke hyllevare hvor som helst. Det jeg har gjort her heimen, er å la være å benytte de originale filtrene som skal stå inne i aggregatet. Der er ett filter på friskluftinntaket, og et som filtrerer avsugsluften (luften som suges ut fra bad/vaskerom og andre "forurensede" rom). Meningen med disse filtrene er å foruten sørge for at luften inn i huset er av tilfredstillende kvalitet, også å sørge for at selve aggregatet og varmeveksleren. De fleste anlegg idag er ganske følsom for skitt m.t.p. effektivitet.
Det jeg har gjort er å lage en kasse i blikk med avtagbart lokk, og med innvendige spor for å holde fast et filter. Med åpning/stusser i begge ender av denne kassen kobler jeg altså denne kassen rett på ventilasjonskanalen: En på kanalen som henter frisk luft inn utenfra, og en på avsugsluften. Sånn sett blir luften tvunget til å passere selve filteret inni kassen. Filteret ser slik ut: Dvs jeg bruker "halvmoduls" størrelse på filtrene, dvs at de er 30 cm høye, 60 cm brede, med 50 cm dype poser. De filtrene jeg har lenket til, er filtre som er av høy kvalitet, og som har et lag med aktivt kull i seg. Nå er kullfiltre veldig kostbart, men her er det såpass små mengder at filtrene er helt greie prismessig. Tror jeg betalte rundt 2.000,- inklusive, for 2 stk slike. Poenget er at de filtrene henimot garantert vil vare minst 2 år, om en ikke bor midt i en bykjerne.
Om du skal få en lokal blikkenslager til å lage slike kasser så vil jeg tro de ligger på rundt 4-5.000,- for 2 stk. Litt alt etter hvilken størrelse du trenger. Det kan være at du bør opp i helmodulsfiltre, altså 60 cm høy og bred, 50 cm dype poser. Det blir jo ting som tar endel plass, så om du skal ha aggregat i teknisk rom så bør det ikke være fryktelig trangt der.
Dette med slike filtre er det såvidt jeg vet, svært få som snakker om. Litt rart egentlig, for dette er produkter som virkelig hjelper på å holde inneluften ren. Nå er rett nok akkurat denne filtertypen som kombinerer vanlig posefilter med kullfilter et ganske nytt produkt (som forøvrig har fått svært rosende omtale av profesjonelle brukere), men det å bruke store nok filtre på ventilasjonsanlegg er helt vesentlig for å få god luft og økonomi utav det, og alle anlegg til boliger som jeg har sett, har alt for små filtre til at det fungerer bra. Ja det fungerer, men ikke bra.
Lydfeller - det jeg tenker på er rektangulære lydfeller av blikk, med stuss i hver ende. Nesten som de filterkassettene jeg snakket om over. Kommer i ymse lengder, 30, 60 90 og 120cm. Her er lenke til en PDF med bilder og priser av litt av hvert
Angående kvalitet og støy så har jeg ikke god nok kjennskap til noen systemer idag, bortsett fra akkurat det anlegget jeg holder på å montere hos meg selv. Men akkurat det er vel for lite for ditt hus, jeg bruker det i et hus som har 157m2.
Men fortell mer hva du har fått som tilbud, så kan kanskje jeg eller andre hjelpe litt
Jeg har et anlegg Fra Ener i en bolig på 290 kvm, men siden det er høyt under taket så må vi sammenligne med boliger på minst 350-400 kvm. I stua er laveste 3 m og høyeste 4 m til taket.
Jeg er godt fornøyd med rensingen av luften i anlegget så langt, og har hatt samme type anlegg tidligere og den gangen var jeg plaget av bjerkepollen(noe jeg heldigvis er kvitt for det var et sant helvete) Men da klarte anlegget holde inneluften fri for pollen. Det å komme inn var en befrielse, men jeg måtte skifte klær og passe på at jeg ikke dro inn masse pollen gjennom dørene. Men anlegget filtrerte effektivt bort pollenet.
Nå er varme i huset er problem, huset er for godt isolert og har digre vinduer. Nå har jeg satt på styringsautomatikk slik at varmeveksleren slås av og på etter utetemperaturen og innetemperaturen. Fungerer også bra. I neste runde lurer jeg på å montere CO følere for å justere mengden på ventilert luft slik at anlegget selv skifter mellom min-nornal-maks etter behov. Uansett god gjennvinningsgrad så er det et uønsket tap av energi.
Med kammervekslere har en bedre kontroll på lekkasjen i anlegget tror jeg. I en del av de rimelige rotorvekslerne er det målt skremmende høye verdier på lekkasjen innvendig etter noe tids drift. Se bare tråder på forumet her hvor de måler 60% gjennvinning selv med rotoren avslått. Da kan en spørre seg om hvor mye av luften som egentlig byttes ut og hvor mey som bare sirkulerer i huset.
Men her er det så mange meninger ute og går. Les hva Sintef skriver for det bør være pålitelig.
Nå har jeg ikke sett nyere Ener, men nyere Flexit/Villavent har iallfall hatt en ganske stor endring på den tekniske biten. Tykkere isolasjon, mer gjennomførte tettinger, lavere støy/mer effektive vifter, og generelt bedre design på luftstrøm, bedre filtre (selv om de fremdeles er helt i grenseland til å kalles brukbare, i mine øyne). Men noe revolusjon er det ikke akkurat ;)
Jeg tror mye av dette grunner i et vannvittig prispress. Kundene er mer opptatt av hva de skal betale enn hva de får igjen for pengene. En gjennomsnittlig norsk husbygger kan fortelle hva ting koster, men ikke noe særlig om kvaliteten.
Og så er det en del som har mange meninger om kvaliteten. ;D
ENERVENt TS 600 Multi m 18 punkt. Beskrives finfilter F7, klimapanel, kanaler (uisolerte), ekstra lydfeller, bend, luftarmatur, o.l. Avtrekk fra bad, kjøkken, stue, vaskerom, wc og bod samt itlluft til soverom,stue og bod.De skriver 90 % varmegjenvinning. Mener huske viftene som går benytter ca 580 watt. Pris: 66313; inkl mva. Det står at kapasiteten er 200-600 m3/h.
Da kan vi få sentralstøvsuger Allaway, Ener V4 høyeffekt med rørsett, 2 slanger a 9 meter + 1 flexislang 1-4 meter. on/off ikke på håndtaket(tillegg på 1234 eks mva). Hele pakken der til kroner 12.100 inkl mva men minus 20 % om kjøper vantilasjonsanlegget.
Fra Flexit er det en Spirit UNI4 RE EC. Beregnet SFP: 1,3 samt temp.grad på 85 % (vet ikke hva SFP betyr jeg men...) Det er beregnet 7 avtrekkspunkter fra våtrom og 11 tilluftspunkter. Kanalføringer i varm sone(hva nå enn det betyr). Rør ikke isolert.
Sentralstøvsuger CV 200 med brukerutsryt. Står ikke så mye mer. Her er total pris: 68625 inkl.mva. Så, det blir noen tusenlapper så langt. Men, jeg må sjekke dette videre også. Snakkes:-)
Jeg fikk et tilbud på Uni4 på omlag 22000 inkl. mva. Kun for aggregat uten installasjon eller rør.
Tusen takk for informative innlegg. Jeg har blitt fortalt at man absolutt ikke skal ha lyddemper på avtrekk. Forklaringen har vært at det kan medføre mugg i demperen. Bør man bruke en spesiell type demper på avtrekk, eller hva anbefaler du?
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)