6,547    6    0  

Balansert ventilasjon i kjeller (hus fra 1987)

 45     Stavanger     0
Hei,

Har en tørr uinnredet kjeller i hus fra 1987. Kjelleren er 2/3 under bakkenivå, har 20 cm betongvegg og grovstøpt såle over 5 cm isopor. Størrelse ca 70 kvm.

For å forhindre støy (bor nær flyplass) tenker jeg å sette inn nye støydempende vinduer (2lags med argon gass) uten ventiler. I den forbindelse tenker jeg det kan være fornuftig å gå for balansert ventilasjon i kjelleren. Huset forøvrig (1. Etg og 2. Etg) har bare vanlig Villavent avtrekk i våtrom og separat ventilator på kjøkken. Kjelleren har i dag bare naturlig ventilasjon gjennom firkantede ventilhull i grunnmuren (ca 20x20 cm) men disse hadde jeg håpet å kunne tette igjen pga stor lydlekkasje.

Vi planlegger å innrede som følger:
- vaskerom/teknisk rom (15kvm)
- soverom (15kvm)
- bad (8kvm)
- kjellerstue (35kvm)

Oppvarming er planlagt med varmekabel i alle rom (parkett på soverom og i kjellerstue). Det vil bli isolert 7cm på innsiden av betongyttervegg og kledd opp med gips på vegg/tak.

Jeg er på jakt etter et stillegående anlegg som samtidig er godt dimensjonert for å ivareta god luftkvalitet/ventilasjon i en kjeller. Har mulighet for å legge kanaler fritt i taket da alt er revet til betongvegg/bjelkelag.

Har noen forslag til type anlegg samt hvor mange tilluft/avtrekkspunkter jeg bør beregne i hvert rom? Har hørt om anlegg man kan bygge inn i bjelkelag men er usikker på hva jeg bør se etter mtp tekniske spesifikasjoner.

Tusen takk for tips/hjelp:)

   #1
 615     MALM     0
Hei  holder med ett lite vegghengt evt flexit aggr ca 200-300m3h max effekt.
      sov=tilluft
      vaskerom=avtrekk
      bad=avtrekk
      kjellerstue=tilluft( evt avtrekk også)
hovedrør aggregat er ø125 og resten ut til ventil bruker du ø 100
              er badet uten vindu bør du legge ø125 helt til ventil dær.
Signatur
   #2
 399     Solkysten     0
Jeg har aggregat fra Finske Enervent (http://www.enervent.fi) som jeg er veldig fornøyd med. Kommer så si ingen støy fra selve aggregatet. Jeg har det på loftet. Men, derimot kommer det en del støy fra tilluftsventilene. Har planer om å finne noen andre typer, men har ikke fått gjort det ennå.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 45     Stavanger     0
Takk for svar.

Vil et anlegg av denne typen være passende: http://www.flexit.no/Produkter/Luftbehandlingsaggregater/Boligaggregater/UNI-3/

Bør det ikke være tilluft/avtrekk i alle rom da det ikke vil være noen annen form for ventilasjon (ingen ventiler i vindu eller vegger)?

Hva med antall tilluft/avtrekk i kjellerstuen- vil 1 tilluft og 1 avtrekk være tilstrekkelig eller bør det være 2 av hver fordelt i hver ende av rommet? De øvrige rommene antar jeg det holder med 1.
   #4
 399     Solkysten     0
Det vanlige er at luften går fra rom med tilluft til rom med avtrekk via ventiler eller spalte under dørene. Blir mye jobb å ha begge deler i hvert rom.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 45     Stavanger     0
Seriekobler jeg da alle punktene for tilluft/avtrekk ut fra ett "hovedrør" eller strekkes det individuelle rør ut fra aggregatet?

Hvis det er et hovedrør kan jeg vel ikke regulere mengden luft individuelt i de forskjellige rommene? F.eks vil det være fornuftig å kunne regulere avtrekket på badet uavhengig av mengden luft som sirkuleres i de andre rommene...

På soverommt blir det nok ikke luftespalte i døren pga støy fra kjellerstuen like ved, så da må jeg vel ha både tilluft/avtrekk her for å unngå overtrykk.
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Som VIAS skriver så bruker du et hovedstrekk på 125mm og sidegrener på 100mm. I tilluftventilene og avsugventilen sitter det i tillegg et justeringsspjel e.l. som du bruker til å innregulere anlegget. Normalt sender leverandøren som har beregnet anlegget med en liste over ventilinstillinger, f.eks. 5 turn åpning på bad, 3 på soverom osv. Da får du satt opp riktig luftmengde til hvert rom selv om alle uttakene står etterhverande på hovedstrekket. Hvis du ikke har spalte under dør kan du montere en støy-isolert overtrykksventil i veggen mellom soverom og gang, den slipper fortatt luften ut men uten at støy kommer tilbake.