#11
 166     Røros     0

Uansett om du har varmegjenvinner eller ei, selv den beste kan aldri gå med 100%. Det betyr at du må ha ettervarming, når det blir kjølig ute.

Et typisk aggregat har 1.9kW varmeelement. Det slår seg på når temperaturen på innluft (etter varmegjenvinner) er under 20 grader. Det blir den stort sett.

Og hva betyr det? Det betyr at i kalde perioder så har du 2kW dundre og gå i aggregatet, det er 50 kroner døgnet. Så kan du begynne å regne på uker og mnd.

To tusen kroner året for å drifte balansert ventilasjon i en grei enebolig? Drømmetenkning.

2kW kan du heller putte i en varmepumpe, hva får du ut da?


Vi snakker forbi hverandre. Tror du må lese det som er skrevet en gang til :)
Jeg anslo 2000 for å drifte ettervarmebatteriet. Hvis vi bruker tallene i linken du refererte til direkte kan vi si 2500kWh, med grov regning er dette er ca en kostnad på 2000 med dagens strømpriser.

Dette blir selvfølgelig mer på Røros med lengre og kaldere vintre, men dett er uansett bare grovregning.

Dersom en legger effekt i ettervarmebatteriet til grunn for utregningen. Kan en ta utgangspunkt i flexit UNI4 (som er stort nok til et greit hus Smile )
http://www.flexit.no/Documents/Produkter/Aggregater/Bolig/UNi-4/TD_UNI4.pdf?epslanguage=no

merkeeffekt 1,3kW på varmebatteri

Hvis vi antar at det er behov for batteriet på full drift hele døgnet ca 1mnd i året og snitt 50% ca 4mnd i året gir dette et forbruk på ca 2800kWh
Fortsatt bommet jeg ikke så mye med mitt anslag på 2000kr...

Hvis vi sier 2-3000kr i strømutgifter på ettervarmebatteri tror jeg vi er i nærheten. Dette er langt unna de 15000 som du antydet.

Ved å erstatte dette med en VP blir kostnad redusert til 500-750kr, en besparelse på 1500-2250 pr år.

Som jeg sa: en pen sum som er nok til å vurdere å investere i en varmeregister.
Balansert ventilasjon kombinert med vannbåren varme - ScreenHunter_02 Aug. 02 13.34.gif - Cueball

   #12
 962     Figgjo     0
Så for å slippe at dette varmeelementet skal stå å svive, så slår man heller av hele "varmen" på ventilasjonen og kjører kun "kald luft", så ordner gulvvarmen jobben mtp oppvarmingen?

Mulig jeg må koble til en kw-måler fra Clas for å sjekke forbruket i div måneder...
   #13
 1,696     Trondheim     0
Må også tas med i beregningene at det er snakk om et nytt hus, sannsynligvis bygget etter TEK10, og at UNI4 vel har 80% varmegjennvinningsgrad.
Samtidig varmer gulvvarme og folk opp huset.

Tror ikke det nødvendigvis er mange dagene varmeelementet i ventilasjonsannlegget kommer til og gå.

Han fra Flexit var i alle fall rimelig klar på at de mente kjøling var en ting og ventilasjon noe annet. Han var også klar på at han ikke mente det var en fornuftig kost/nytte å montere vannbatteri (tok utgangspunt i en merkost på 15k).

Kanskje andre leverandører tenker anneledes?

For meg framstår det som om ventilasjonsbransjen, kjølebransjen og varmepumpeleverandørene har et godt stykke å gå før vi får se de virkelige gode løsningene.
Må innrømme at jeg gjerne skulle sett en løsning der ett borehull og ett sett med ventilasjonskanaler, ett sett varmerør og en felles "maskin" ble brukt for å sikre riktig temperatur i huset - både for oppvarming og avkjøling.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 6     0
Nytt hus ja, med TEK10 standard.

Trur det blir to adskilte systemer. Blir nok ganske stor investering å koble sammen når både ventilator-mann og rørlegger har fått sitt. Får heller vurdere litt forvarming på lufta de kaldeste mnd.

Men hvordan styres ventilasjonssystemet? Av/på, på varmerlementet og lite/middels/mye på lufting? Eller er det avansert styring med temp i hver "kanal" osv?

   #15
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Så vidt jeg vet kommer samme temp ut på alle kanaler med mindre noe påvirker enkelte kanaler på veien til sitt mål.

De fleste justerer hastighet og oppvarming ved at de måler temperatur på luften som skal ut av luften samt fuktnivået og kanskje CO2 nivået.

Slik jeg har forstått det så gjenvinner nye anlegg fuktighet derav fuktmåleren. Det samme gjelder CO2 nivået slik at hastigheten skrus opp når det er mye folk i huset som puster.

Dette er min forståelse av systemet men mulig jeg tar feil, og at jeg har forenklet noe.
Signatur
   #16
 1,185     0

Det regnestykket fra flexit vil jeg gjerne se. Å drifte balansert ventilasjon med elektrisk ettervarme koster normalt 10-15000 kr pr år.


Dette regnestykket vil jeg også se.. Vi har bodd i huset vårt i 1 år nå og har brukt totalt 10200 kwh... Og balansert ventilasjon med ettervarme har stått på siden vi flyttet inn (Villavent VR400DC).
   #17
 10,486     Akershus     0
Ikke rart det blir dyrt, hvis veiledende priser legges til grunn :

http://www.flexitbutikken.no/vannbatteri-kpl-o-160-hoy.html


Jeg kunne godt tenkt meg noe sånt. Gjerne 2 stykker, så kunne jeg brukt sløyfa i bakken til en viss kjøling på vinteren, og forvarming av luften inn i aggregatet om vinteren.
Signatur