Hvordan unngår dere lik temperatur i soverom og stue?
På sommeren skrur vi av varmegjenvinningen. Det flyttes ikke nok luft/tilføres ikke nok varme til at soverommene blir spesielt varme på vinteren heller, ikke i vårt hus og etter våre preferanser i alle fall.
Hos oss (hus fra 2009) er det varme fra sol og/eller radiatorer som styrer temperaturen. Ventilasjon har liten effekt. Nå om sommeren er det et problem hos oss at soverom blir for varme. Kjenner at luften fra ventilasjonen er betydelig kaldere enn romtemperatur, men klarer ikke å kjøle nevneverdig ned. Det er godt dimensjonert anlegg, og ved full effekt er det god innblåsing.
Har automatisk solskjerming (screens), men jeg mistenker at taket (flatt tak, svart tekking) rett og slett blir et varmemagasin.
Vi har soverom i øverste etasje, som selvsagt er et fundamentalt problem hos oss.
Har varmegjenvinning på ventilasjonen, men ingen (aktiv) kjøling.
Poenget er at balansert ventilasjon er noe man bruker primært for luftkvalitet (CO2, lukt, fukt). For temperatur (kjøling) er det nok bedre å gå for varmepumpe med AC-funksjon. Tror man kan få kjøling via balansert ventilasjon også, uten at jeg vet hverken effekt eller pris. Jeg hadde vært redd for kondens på rør dersom de ble veldig kalde (selv om de skal være isolerte).
For luftkvalitet er balansert ventilasjon glimrende.
En bekjent hadde vanlig kryploft og satte opp gjennomtrekk om sommeren. Så bygde han på slik at gjennomtrekken ble borte. Han merket en tydelig varmere stue på sommeren pga varmere himling.
Ja, det tror jeg på. Har kryploft på hytta, og det er veldig effektivt å frakte varme ut via loftet.
Bittelitt ironisk at en skranglete hytte fra 1950 gir meg bedre soveromstemperatur enn en enebolig fra 2009. Prøver å ikke tenke for mye på akkurat det
Hvordan vil slike loft påvirke balansert ventilasjon, som tross alt skal både stå i og rør gå gjennom det. Planen er å bygge ett eget lite isolert rom på loftet jeg kan sette den i, både for varme og for støy
Kan kanskje sette inn en vifte på loftet, som står på om sommeren? Evt koble mot en temperatursensor slik at den bare er på om det er f.eks over 20 grader
Få slått av varnegjenvinner nattestid og trekk inn kaldere luft. På dagtid kan varmegjenvinner i noen tilfeller kjøle uteluft på vei inn hvis huset er blitt tilstrekkelig kaldt på natten. Men ventilasjon er hverken veldig effektivt til hverken å kjøle eller varme
Hmm, mye tanker her rundt både oppvarming og avkjøling via balansert ventilasjon. Ikke alt som virker fornuftig for meg.
Poenget med balansert ventilasjon er jo å bytte ut inneluft med uteluft med minst mulig varmetap slik at man får frisk luft uten å måtte bruke energi på oppvarming. Dette gjøres ved at innluften går gjennom en varmeveksler som utjevner temperaturen på inneluften ved å bruke utluften. Dersom du har 20g inne og minus 10g ute vil varmeveksleren bruke lufta som går ut til å varme opp den kalde lufta på tur inn. Denne er ganske effektiv og vil i eksemplet over kanskje klare å heve innlufta til for eks. 15grader. Så vil en egen ettervarmer varme opp lufta til ønsket temperatur. Tror vanlig temperatur er 18g. Ettervarmeren brukes kun ved behov.
Generelt sett sies det at ventilasjonsanlegget frakter for lite luft til å fungere bra til oppvarming/kjøling. Det finnes mulighet, for eks samnen ned varmepumpe, å sette inn «ettervarmer som også kan kjøle ned luften. Gjør du det må du isolere rørene for å unngå kondens. Når jeg har sjekket dette med ventilasjonsfirmaene opplever jeg det som lite brukt og at de mener kjøling/oppvarming bør håndteres separat mens ventilasjonen bør bytte ut luften.
Ser at endel sier de «slår av varmeveksleren . Å slå av ettervarmeren er naturligvis en mulighet, men jeg stiller meg undrende til om det er mulig å «slå av varmeveksleren på ett aggregat. Jeg har et Uni 4 aggregat fra Flexit og jeg kan ikke fordt at det kan være mulig (varmeveksleren er en stor trommel i metall som luften går gjennom og denne går rundt så lenge aggregatet er i gang).
Dette med varme er ikke noe jeg ville bekymret meg om i det hele tatt. Jeg ville vurdert: - arbeidsmengde og kost av innstallajon vs. forventet bedring - har du nødvendig info fra leverandøren om inn/ut luft og beregning av annlegget, både for valg av aggregat og dimensjonering av rør - har du nødvendig kompetanse og kapasitet til å innstallere selv (spesielt med tanke på å unngå kondens - bør være å bare følge leggeanvisningen om forrige punkt er ok) - sus fra ventiler er det noen som sliter med, har du vurdert om det er noe du kan være ekstra følsom for?
- finnes det alternative løsninger som er enklere/billigere? For eks miniventilasjon pr. rom.
Du skriver blandt annet «har satt inn 2 avtrekksvifter i kjeller pga radon, men har ikke hjulpet på luften« Om du har to avtrekksvifter og vinduet åpent så burde dette gi god luftutskifting (men mye varmetap). Hvilke grunner har du til å tro at balansert ventilasjon vil hjelpe? Har du vurdert hvor mye luftutskifting de to viftene gir deg vs. hvor mye luftutskifting balansert ventilasjon vil gi for dette rommet?
Balansert ventilasjon gir deg i bunn og grunn mulighet til å «ha vinduet åpent hele året uten varmetap, men hvor mye luft som skiftes ut er avhengig av hvordan annlegget er dimensjonert. Det vil si både aggregatets størrelse og dimensjonen på rørene til hvert enkelt rom.
NB: husk også på at du må ha avtrekk og det må være fri flyt av luft mellom rom med avtrekk og rom med tilluft - noe det ikke normalt er i eldre hus. I moderne hus er dette løst med 2cm gliper under dørene - noe som kan være litt kjedelig for eks på toalett nær andre rom da div toalettlyder lett høres...
Signatur
- TEK
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Ser ikke ut til at Uni 4 har den funksjonen «slå av varmegjenvinning . Det er omskriving av «stopp gjenvinningstrommelen . Mao dette er bare mulig på roterende gjenvinnere, eller gjenvinnere med vekselspjell, ikke kryssvarmevekslere. Blir av enkelte omtalt som sommerinnstilling.
Ja stoppe trommelen burde være effektivt, på jobb gjør vi dette aktivt, det er viktig at reduksjonen i viftehastighet som ofte ligger inne på kontorventilasjon nattestid også fjernes. Det er ikke ekstremt effektivt, men det er den lille faktoren som skal til for å gjøre det levelig utover dagen.
Dette med varme er ikke noe jeg ville bekymret meg om i det hele tatt. Jeg ville vurdert: 1 - arbeidsmengde og kost av innstallajon vs. forventet bedring 2 - har du nødvendig info fra leverandøren om inn/ut luft og beregning av annlegget, både for valg av aggregat og dimensjonering av rør 3 - har du nødvendig kompetanse og kapasitet til å innstallere selv (spesielt med tanke på å unngå kondens - bør være å bare følge leggeanvisningen om forrige punkt er ok) 4 - sus fra ventiler er det noen som sliter med, har du vurdert om det er noe du kan være ekstra følsom for?
5 - finnes det alternative løsninger som er enklere/billigere? For eks miniventilasjon pr. rom.
1 - Arbeidsmengden er nok forholdsvis stor, men kost av installasjon er ikke så alt for ille. Har både tid og mulighet til å sette det opp selv. Hvor mye forbedring jeg får og om det er verdt det er jo strengt tatt det jeg lurer på i tråden her 2 - Leverandøren har jo fått tegninger av huset og beregnet ut fra det. De leverer både aggregat, rør, ventiler og alt annet, jeg antar de har kontroll. Jeg har ikke fått så mye info annet enn hvilke aggregat de har valgt og kostnaden på det hele. Utenom dette med dimensjoner osv, så tror jeg det skal gå greit å montere det
3 - Nei, men leverandøren leverer jo bruksanvisning og installasjonsveiledning, så dette bør de også ha kontroll på. 4 - Er ikke spesiellt sensitiv for sus. Sover gjerne med en vifte på rommet som bråker betydelig mer enn det en ventil bør. 5 - En miniventilasjon pr rom har jeg sett på, men med varmegjennvinning på disse kommer det fort opp i samme prisen.
Du skriver blandt annet «har satt inn 2 avtrekksvifter i kjeller pga radon, men har ikke hjulpet på luften« Om du har to avtrekksvifter og vinduet åpent så burde dette gi god luftutskifting (men mye varmetap). Hvilke grunner har du til å tro at balansert ventilasjon vil hjelpe? Har du vurdert hvor mye luftutskifting de to viftene gir deg vs. hvor mye luftutskifting balansert ventilasjon vil gi for dette rommet?
Disse to avtrekksviftene står i hver sin bod av praktiske årsaker. Oppholdsrommene er på andre siden av gangen og med åpen løsning til 1. etasje, som også er veldig åpent. For at disse skal bedre luftkvaliteten må de trekke luft fra oppholdsrommene i kjelleren der vinduene ikke står oppe, men noen lufteventiler. Med vinduene oppe i kjelleren kommer det inn veldig mye dyr, noe som absolutt ikke er ønskelig.. Altså har de nok begrenset effekt på luften generellt sett i kjelleren.
Balansert ventilasjon gir deg i bunn og grunn mulighet til å «ha vinduet åpent hele året uten varmetap, men hvor mye luft som skiftes ut er avhengig av hvordan annlegget er dimensjonert. Det vil si både aggregatets størrelse og dimensjonen på rørene til hvert enkelt rom.
I mine ører høres dette egentlig bra nok ut, ble nok en større sak ut av kjøling enn det som var meningen. Om jeg får samme temperatur inne som ute er jeg godt fornøyd. Ut over det har jeg varmepumpe for å få det kaldere eller varmere. Evt. montering av utvendige persienner senere.
NB: husk også på at du må ha avtrekk og det må være fri flyt av luft mellom rom med avtrekk og rom med tilluft - noe det ikke normalt er i eldre hus. I moderne hus er dette løst med 2cm gliper under dørene - noe som kan være litt kjedelig for eks på toalett nær andre rom da div toalettlyder lett høres...
Vet om denne, dører står stort sett oppe nå, det fortsetter de sikkert med senere. Ellers så finnes det lydtette ventiler man kan sette inn. Det er også flat dørstokk i alle dører og uten tettningslisteer, slik at det uansett flytter seg ganske bra mellom rom. Det med toalettet vil bli det samme som i dag da det er spor i døren til badet for lufting. Balansert ventilasjon vil ikke endre noe her, sånn jeg ser det.
På sommeren skrur vi av varmegjenvinningen. Det flyttes ikke nok luft/tilføres ikke nok varme til at soverommene blir spesielt varme på vinteren heller, ikke i vårt hus og etter våre preferanser i alle fall.
Har automatisk solskjerming (screens), men jeg mistenker at taket (flatt tak, svart tekking) rett og slett blir et varmemagasin.
Vi har soverom i øverste etasje, som selvsagt er et fundamentalt problem hos oss.
Har varmegjenvinning på ventilasjonen, men ingen (aktiv) kjøling.
Poenget er at balansert ventilasjon er noe man bruker primært for luftkvalitet (CO2, lukt, fukt). For temperatur (kjøling) er det nok bedre å gå for varmepumpe med AC-funksjon. Tror man kan få kjøling via balansert ventilasjon også, uten at jeg vet hverken effekt eller pris. Jeg hadde vært redd for kondens på rør dersom de ble veldig kalde (selv om de skal være isolerte).
For luftkvalitet er balansert ventilasjon glimrende.
Bittelitt ironisk at en skranglete hytte fra 1950 gir meg bedre soveromstemperatur enn en enebolig fra 2009. Prøver å ikke tenke for mye på akkurat det
Planen er å bygge ett eget lite isolert rom på loftet jeg kan sette den i, både for varme og for støy
Kan kanskje sette inn en vifte på loftet, som står på om sommeren? Evt koble mot en temperatursensor slik at den bare er på om det er f.eks over 20 grader
Poenget med balansert ventilasjon er jo å bytte ut inneluft med uteluft med minst mulig varmetap slik at man får frisk luft uten å måtte bruke energi på oppvarming.
Dette gjøres ved at innluften går gjennom en varmeveksler som utjevner temperaturen på inneluften ved å bruke utluften.
Dersom du har 20g inne og minus 10g ute vil varmeveksleren bruke lufta som går ut til å varme opp den kalde lufta på tur inn. Denne er ganske effektiv og vil i eksemplet over kanskje klare å heve innlufta til for eks. 15grader.
Så vil en egen ettervarmer varme opp lufta til ønsket temperatur. Tror vanlig temperatur er 18g.
Ettervarmeren brukes kun ved behov.
Generelt sett sies det at ventilasjonsanlegget frakter for lite luft til å fungere bra til oppvarming/kjøling.
Det finnes mulighet, for eks samnen ned varmepumpe, å sette inn «ettervarmer som også kan kjøle ned luften. Gjør du det må du isolere rørene for å unngå kondens.
Når jeg har sjekket dette med ventilasjonsfirmaene opplever jeg det som lite brukt og at de mener kjøling/oppvarming bør håndteres separat mens ventilasjonen bør bytte ut luften.
Ser at endel sier de «slår av varmeveksleren .
Å slå av ettervarmeren er naturligvis en mulighet, men jeg stiller meg undrende til om det er mulig å «slå av varmeveksleren på ett aggregat. Jeg har et Uni 4 aggregat fra Flexit og jeg kan ikke fordt at det kan være mulig (varmeveksleren er en stor trommel i metall som luften går gjennom og denne går rundt så lenge aggregatet er i gang).
Dette med varme er ikke noe jeg ville bekymret meg om i det hele tatt.
Jeg ville vurdert:
- arbeidsmengde og kost av innstallajon vs. forventet bedring
- har du nødvendig info fra leverandøren om inn/ut luft og beregning av annlegget, både for valg av aggregat og dimensjonering av rør
- har du nødvendig kompetanse og kapasitet til å innstallere selv (spesielt med tanke på å unngå kondens - bør være å bare følge leggeanvisningen om forrige punkt er ok)
- sus fra ventiler er det noen som sliter med, har du vurdert om det er noe du kan være ekstra følsom for?
- finnes det alternative løsninger som er enklere/billigere? For eks miniventilasjon pr. rom.
Du skriver blandt annet «har satt inn 2 avtrekksvifter i kjeller pga radon, men har ikke hjulpet på luften«
Om du har to avtrekksvifter og vinduet åpent så burde dette gi god luftutskifting (men mye varmetap). Hvilke grunner har du til å tro at balansert ventilasjon vil hjelpe? Har du vurdert hvor mye luftutskifting de to viftene gir deg vs. hvor mye luftutskifting balansert ventilasjon vil gi for dette rommet?
Balansert ventilasjon gir deg i bunn og grunn mulighet til å «ha vinduet åpent hele året uten varmetap, men hvor mye luft som skiftes ut er avhengig av hvordan annlegget er dimensjonert. Det vil si både aggregatets størrelse og dimensjonen på rørene til hvert enkelt rom.
NB: husk også på at du må ha avtrekk og det må være fri flyt av luft mellom rom med avtrekk og rom med tilluft - noe det ikke normalt er i eldre hus.
I moderne hus er dette løst med 2cm gliper under dørene - noe som kan være litt kjedelig for eks på toalett nær andre rom da div toalettlyder lett høres...
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Står eller litt om «kuldegjenvinning på side 17 her https://www.flexit.no/globalassets/catalog/documents/20106_fdv_110673no.pdf
Mulig at en oppnår samme virkning ved å velge ønskede temperaturer slik at automatikken ev reduserer trommelkastigheten mot null.
1 - Arbeidsmengden er nok forholdsvis stor, men kost av installasjon er ikke så alt for ille. Har både tid og mulighet til å sette det opp selv. Hvor mye forbedring jeg får og om det er verdt det er jo strengt tatt det jeg lurer på i tråden her
2 - Leverandøren har jo fått tegninger av huset og beregnet ut fra det. De leverer både aggregat, rør, ventiler og alt annet, jeg antar de har kontroll. Jeg har ikke fått så mye info annet enn hvilke aggregat de har valgt og kostnaden på det hele. Utenom dette med dimensjoner osv, så tror jeg det skal gå greit å montere det
3 - Nei, men leverandøren leverer jo bruksanvisning og installasjonsveiledning, så dette bør de også ha kontroll på.
4 - Er ikke spesiellt sensitiv for sus. Sover gjerne med en vifte på rommet som bråker betydelig mer enn det en ventil bør.
5 - En miniventilasjon pr rom har jeg sett på, men med varmegjennvinning på disse kommer det fort opp i samme prisen.
Disse to avtrekksviftene står i hver sin bod av praktiske årsaker. Oppholdsrommene er på andre siden av gangen og med åpen løsning til 1. etasje, som også er veldig åpent. For at disse skal bedre luftkvaliteten må de trekke luft fra oppholdsrommene i kjelleren der vinduene ikke står oppe, men noen lufteventiler. Med vinduene oppe i kjelleren kommer det inn veldig mye dyr, noe som absolutt ikke er ønskelig..
Altså har de nok begrenset effekt på luften generellt sett i kjelleren.
I mine ører høres dette egentlig bra nok ut, ble nok en større sak ut av kjøling enn det som var meningen. Om jeg får samme temperatur inne som ute er jeg godt fornøyd. Ut over det har jeg varmepumpe for å få det kaldere eller varmere. Evt. montering av utvendige persienner senere.
Vet om denne, dører står stort sett oppe nå, det fortsetter de sikkert med senere.
Ellers så finnes det lydtette ventiler man kan sette inn. Det er også flat dørstokk i alle dører og uten tettningslisteer, slik at det uansett flytter seg ganske bra mellom rom. Det med toalettet vil bli det samme som i dag da det er spor i døren til badet for lufting. Balansert ventilasjon vil ikke endre noe her, sånn jeg ser det.