4,234    14    0  

Bygger nytt balansert ventilasjon i gammelt hus. Erfaringer og råd

 35     Østlandet     0
Jeg har kjøpt et Nilan VPL 15 aggregat og skal i gang med montering etterhvert.
Denne tråden vil være en slags dokumentasjon på prosjektet der jeg vil legge ut mine erfaringer og kanskje også få noen råd og tips underveis. Det er første gang jeg bygger ventilasjonsanlegg så noen råd vil nok komme godt med Smile

Huset er fra 1976, 140m^2 grunnflate, (kjeller, 1.etg og kaldt loft). Siden nesten alt skal bygges på kaldt loft med relativt greit med plass tror jeg at jobben skulle være grei. 
Jeg har laget et forslag på hvordan jeg vil løse det, som er oversendt til leverandør av rørutstyr og tilbehør og han skal gi meg råd. I mellomtiden ønsker også å høre hva guruene her på forumet har å si. 

Det første spørsmålet jeg håper jeg kan få noen synspunkter på her er dimensjoneringen av rør. 
Jeg ønsker meg et mest mulig stillegående system, og bruker gjerne noen tusen ekstra for å oppnå dette.
På avsugning fra kjøkken, bad oppe, bad kjeller og vaskerom er det 160mm hele veien med fleksible 160mm lyddempere inn og ut av aggregatet.
På innblåsningen har jeg foreslått et hovedrør på 160mm på 11m som strekker seg over hele loftets lengde med avtappninger ut til hvert rom på 125mm. På innblåsningen foreslår jeg to stk 160mm fleksible lyddempere inn og ut av aggregat og fleksible 125mm lyddempere på alle ventiler.
I kjelleren blir det av konstruksjonsmessige utfordringer bare ett innblåsningspunkt i en kjellerstue

Kan det ha noe for seg å gå opp til 160mm på alt sammen eller blir det "overkill". Kanskje kjellerinnblåsningen burde være på 160mm?

Vedlagt er en skisse over rørplan.

Håper å få med noen interesserte og at denne tråden kan være til inspirasjon for andre som også vurderer å oppgradere huset sitt. Smile
Bygger nytt balansert ventilasjon i gammelt hus. Erfaringer og råd - rørplan.gif - Elektronikkingeniøren

   #1
 465     Stavanger     0
Hmmm... interessant da jeg selv skal igang med noe av det samme.
Utgangspunktet ser jo bra ut ved første øyekast.

Når det kommer til dimensjoner så benyttes det beregningsprogrammer (PC) som forteller noe om blant annet luftmengde/kubikk, hvilke dimensjoner en kan bruke, bør bruke, ikke skal bruke, bend og lufthastighet, osv... Alt ut i fra ønsket eller anbefalt ventilasjonsaggregat.

Det er vel eneste kvalitative måten å finne det ut på.

Det jeg lurer på i mitt prosjekt er først og fremst om det finnes noe software for PC plattformen, som faktisk gjør slike beregninger. Da gjerne gratis software (Open Source), eller nesten gratis? Har ikke funnet noe ennå...
   #2
 24     Bergen     0
Jeg er ikke spesielt fan av Nilan, hva som gjorde at du gikk for dette? Ikke for å være negativ eller noe.
Hva er dimensjoner på rørstussene ut fra anlegget? Anlegget skal være dimensjonert for ditt behov og det samme gjelder da rørstussene på anlegget som ikke skal være nødvendig å overskride.
I et bolighus skal ø125 ventiler i de aller fleste tilfeller være nok
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 35     Østlandet     0
Grunnen til at det ble Nilan var vel mest på grunn av gode omtaler fra en kompis.
Denne modellen har varmepumpe og den er dermed bedre til å overføre energi. Man får også kjøling om sommeren. Jeg vet at mange sier at effekten av kjølingen er begrenset, men så har man igjen andre som sier at det blir grisevarmt inne om sommeren med andre aggregat. Kompisen min som har hatt dette i drift i 7 år er fornøyd med kjøleeffekten han har har i sitt anlegg og er ikke plaget med varme. Selv ikke i fjor sommer som var grisevarm. Uten at jeg vet så mye om andre aggregat, så kan man på Nilan i hvert fall velge hvilken temperatur man vil ha på innblåsningsluften og så kjører den komressor og/eller vifter for å oppnå dette.

Aggregatet ble også kjøpt inn for noen år siden så det er ingen vei tilbake der. Smile
Det har 160mm stusser og har kapasitet på 345 kubikk i timen.

Noe program for beregning av rørdiameter har ikke jeg funnet heller.
   #4
 24     Bergen     0
Ikke tenkt så masse på program, bare gå lengst mulig med hovedstrekket og tenk på hvordan du legger opp systemet. En skal begrense luftmengdene med ventiljustering,(Innregulering)  som da er avgjørende for hva som blåses inn og ut.

Bra at dere er fornøyd med Nilan boligaggregat. Jeg har hatt en del servicer på større Nilan-anlegg innen industri og næringsbygg og må si det er det minst brukervennlige og mest krevende anlegget å feilsøke på. Ikke engang Nilan Norge kunne hjelpe oss med feilsøkingen på det ene anlegget. Håper dere slipper dette med deres, lykke til:)
Signatur
   #5
 465     Stavanger     0
Jeg tenker masse på program, fordi det potensielt gir enkle svar på relativt kronglete beregninger. Jeg vil gjerne unngå å gå ned med 160mm til neste etasje om det kan unngås (fordi kanalkasser blir større en nødvendig, og da ikke kan bygges fullstendig inn i veggen min.) Uten noen form for beregning så bør jeg strengt tatt gå ned med 160mm.

Så om noen kjenner til ett slikt program er jeg takknemlig. Helt til slutt får jeg det gjerne kvalitetssjekket med leverandør. Men langvarige dialoger om hvis slik så slik, det vil jeg gjerne unngå.

Er det forøvrig noen som har erfaring med tilluft fra tak? Der finnes jo greie løsninger for til/fra luft på vegg (hvor disse sitter nært hverandre), men noe slikt har jeg ikke sett for tak (og de anbefales kanskje ikke heller?)
   #6
 279     0
Hej vi hadde igennvinning på husen fra sverige 1978 når en börja snekkra o std berekninger er en sak inmåling etterpå er ett måste för att kontrollera funksjon detta pga att ingen ventilasjon blir helt etter beregningene som std så er stamen på loft 160 o sen minsker det ned till 100 mm lengst bort det finnes typer som har 80 mm rör det finns ulike typer av ventiler ex långtspridande med riktad utblåsning det kan vara bra om du har vinduer er det dårligt ventilert kan det bli kondens o is på vinduer o husk att en sugpunkt ex I kall kjeller som ikk er ferdig må tettes ellers senker den hele sysstemet planera in stakeluker inge krav I norge enn men det kommer og poppnagle rör så dom går att rensa tek 10 I norge införde krav om gjennvinning men glemte funksjon over lang tid I sverige er det rensekrav sen för att oppnå effektivitet så blåser vi alltid in rören med 20 cm overhöjde för att gi bra effekt
Signatur
   #7
 279     0
Bruk sunt fornuft ved trekkning mål in etterpå poppnagle sköter o tejpa, tette gjenomföringer o isolere gott o sen serva o gör rent jevnli varje år husk att gjennvinning jevner ut temperature I hele boligen vill du ha kallt på sovrummet montere ingen ventil
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 35     Østlandet     0
Takk for innspill.
Jeg venter fremdeles på tilbud og råd fra leverandør.

Roebba; Jeg har også vært inne på tanken på å bruke takhattene jeg allerede har for inn og utblåsning.
Men det vil føre til omtrent 10 meter ekstra rør så jeg slo det fra meg. Som du ser på tegningen er for meg svært enkelt å ta inn og utluft rett ut av veggen. Det er vel også et poeng at luften på taket gjerne er varmere på sommeren enn den er på nordveggen av huset?

Venti; Du sier at innjustering foregår ved å justere ventilene. Da er det jo ikke noe i veien for å bruke 160mm hele veien? Er det noen som har noen tall på hvor stor luftmengde forskjellige rør/ventiler klarer før det oppstår lydproblemer? På mitt anlegg blir prisforskjellen om jeg går opp til 160mm hele veien bare 1200 kroner i rør,ventiler og isolasjon. Finnes det noen ulemper bortsett fra at det større plass? (som jeg har nok av)

Trefiber.com; Jeg har tenkt å skru rørene fast i hverandre med selvborrende skruer. Er det noen praktisk forskjell på dette og å bruke poppnagler?
Du skriver også: "I sverige er det rensekrav sen för att oppnå effektivitet så blåser vi alltid in rören med 20 cm overhöjde för att gi bra effekt" Dette skjønte jeg ikke. Kan du forklare?

Mvh Armand
   #9
 24     Bergen     0
Glem popnagler, upraktisk og har lite for seg. Bruk skruer, 3stk i hver skjøt er nok! Det er nok ikke noe i veien for å gå med ø160 helt frem til ventil, men det er sjeldent pratisk og nødvendig. Anlegget kjører konstant trykk, og du vil nok kunne klare deg med ø125 ventiler i et normalt bolighus. Dog anbefaler jeg deg å bruke flexible lydfeller rett før ventil, helst med 90 grader knekk på, for best lyddemping. Jeg sender deg en PM
Signatur