1,780    11    2  

For eller imot balansert ventilasjon?

 1     0
Hei, jeg har nå bodd ett år i et relativt nytt hus med balansert ventilasjon og synes ikke det er bra. Det er flere grunner til dette;
1) ikke kald frisk luft på soverommet
2) ikke mulig å kjøre ulike temperatursoner i ulike rom
3) føler ikke at luften er frisk, som når man lufter med vinduet
4) føler at det blir mer støv som er finere
5) føler at huset er tettere

Jeg ønsker derfor å stille sprøsmålet om det virkelig er så bra med balansert ventilasjon?
Kunne man ha greid å bygge hus som ikke bruker mye strøm på oppvarming uten at man må ha balansert ventilasjon?

   #1
 246     1
Ang 1 og 2.

Balansert skal ikke varme opp et hus, det skal bare bytte ut luften som er der.
Temperatur på innluft skal settes lavere enn innetemperatur, slik at ny luft synker, og gammel luft stiger.
Dette kan da være 15-18 grader, alt etter hva du tenker passer deg. 15/18 grader er vel da også anbefalt temperatur på soverom, men noen vil jo alltids ha mindre. Ikke sikkert systemet lar deg sette så mye lavere temperatur enn dette, men det kan man jo sjekke.

Hvis det er varmt ute, så drar jo balansert ventilasjon denne varme uteluften inn. Men det gjør også ventiler i vegg, og lufting med vindu.

Jeg tror at mange skylder på den balanserte ventilasjonen, fordi det er lett å se og skylde på. Men nye hus med balansert ventilasjon har også tykke vegger, nye vindu, og er helt lufttette. Tar du vekk balansert ventilasjon, og bytter med ventiler i vegg og vindu, får du nok akkurat de samme problemene.

Og du kan alltids lufte med vinduet, selv om du har balansert ventilasjon Smile

Etter å ha bodd i hus med balansert ventilasjon, og kommet hjem til foreldrene mine på besøk, og skulle overnatte på "gutterommet" igjen, så kjenner jeg godt at jeg ikke skal tilbake til livet før balansert ventilasjon Smile
   #2
 870     0
Hei, jeg har nå bodd ett år i et relativt nytt hus med balansert ventilasjon og synes ikke det er bra. Det er flere grunner til dette;

Jeg har bodd i hus+leiligheter både med og uten balansert ventilasjon, aller sist i mitt nåværende hus frem til vi fikk montert dette for litt under ett år siden. Har aldri vært så fornøyd som jeg er nå. Har imidlertid også bodd i en leilighet med dette, og der var vi ikke spesielt fornøyd, på grunn av flere ting, både prosjekteringsfeil og monteringsfeil.

1) ikke kald frisk luft på soverommet

Har du sjekket at temperaturen på tilførselsluften ikke er skrudd for høyt opp? Denne bør ligge et par grader under ønsket romtemperatur. Personlig kjører jeg til-luft på 17 grader og synes dette er veldig bra. Da får jeg stort sett 17-18 grader på soverommet nå på høsten. Om sommeren blir det selvfølgelig varmere, men det er ikke ventilasjonsanlegget sin skyld.

Mitt anlegg har i tillegg noe som heter "øko"-modus. Med denne modusen aktivert vil anlegget vente med å koble inn det elektriske ettervarmebatteriet. Dvs. at om ikke innstilt tilførselstemperatur kan oppnåes med bare varmevekser vil anlegget akseptere noe lavere til-luft temperatur i stede for å koble inn ettervarmen. Hvor lav tilførselstemperatur som aksepteres kan stilles inn. Logikken i dette er at det er bedre å varme huset med alternative varmekilder, f.eks. vedfyring, gulvvarme eller varmepumpe enn å tilføre varm luft oppe ved taket. Vi har etter hvert fått en del gulvvarme og det gir veldig godt inneklima å kjøre noe kaldere tilførsel for så å kompensere med VBV i gulv for å oppnå ønsket romtemperatur.

2) ikke mulig å kjøre ulike temperatursoner i ulike rom

Egentlig relatert til 1) over, men dette er delvis feil. Anlegget tilfører så lite luft at det i praksis ikke varmer/kjøler, og vil du ha et rom som er varmere enn et annet er det bare å skru på varmen.

3) føler ikke at luften er frisk, som når man lufter med vinduet

Hvorfor åpner du ikke vinduet da? Det er vel ingen som nekter deg det? Om det er varmt i været lufter vi ofte like vel, selvfølgelig.

4) føler at det blir mer støv som er finere

Regner med at du skifter filter? Om du bor i et spesielt støvutsatt område, for eksempel ved en trafikkert vei, kan du også ofte finne filter som filtrerer ut mer av finstøvet enn det som er standard.

5) føler at huset er tettere

Avhengig av hva du har bodd i før vil du kunne ha rett i dette, ja. Men det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Om du mener at det er tung/dårlig luft innendørs kan du ha et anlegg som er feil prosjektert, montert eller innregulert.

Jeg ønsker derfor å stille sprøsmålet om det virkelig er så bra med balansert ventilasjon?
Kunne man ha greid å bygge hus som ikke bruker mye strøm på oppvarming uten at man må ha balansert ventilasjon?

Det finnes løsninger med enten massivtre og trefiberisolasjon eller porebetong/ytong som kan bygges slik at bygningskroppen fungerer noe mer "klimaregulerende". Imidlertid er det langt mellom nybyggene som bygges slik. Noe av grunnen kan nok være en konservativ byggebransje og relativt rigide "preaksepterte løsninger", det å bygge "utenfor boka" git entreprenør/utbygger både store dokumentasjonskrav og stor risiko ifm. feil og mangler. Derfor bygger man stort sett "standardbygg" her i Norge. Det positive med det hele er at dersom gjennomføringen er etter "boka" får man gode bygg som sannsynligvis varer lenge.

Jeg er også usikker på om vet ville vært en god idé å droppet ventilasjonsanlegg i et hus av porebetong eller massivtre. Uansett byggemetode vil man måtte opprettholde tetthetskrav, og man må skifte ut noe luft på en eller annen måte.
   #3
 24,032     Akershus     0
Hvis vi tar i litt og ønsker 8-10 grader på soverommet, så er balansert ventilasjon «rett ut av boksen lite egnet. Alternativet er et mer komplekst system med blandeventiler på innluft slik at en blander oppvarmet luft og ren uteluft til ønsket temperatur. Utstyret blir dyrere.

En annen strategi er spalteventiler i yttervegg i hvert rom og avtrekksvarmepumpe med retur til stue.

Å satse på tett hus i porebetong eller massivtre for å oppnå ventilasjon tror jeg blir feil. I den sammenheng snakker en gjerne om at bygningen «puster , men da mener en ikke luft, men fukt. Selv tviler jeg på om dette har noen funksjon der en kjører balansert ventilasjon, ev fukt følger luftstrømmen, den slår seg ikke til i massivtreveggen.

Om sommerkjøring: Om sommeren bør en vurdere å la gjenvinning stå på maks for å «gjenvinne kjølig nattetemperatur i huset. Når temp på innluft overstiger utluft, stenges anlegget ned til utetemperaturen kommer under innetemperaturen igjen. Mao, en stopper ventilasjonen på den varmeste del av dagen.
Signatur
   #4
 870     0
Hvis vi tar i litt og ønsker 8-10 grader på soverommet, så er balansert ventilasjon «rett ut av boksen lite egnet. Alternativet er et mer komplekst system med blandeventiler på innluft slik at en blander oppvarmet luft og ren uteluft til ønsket temperatur. Utstyret blir dyrere.


Apropos:
Jeg er oppvokst i et hus uten ventilasjon, som de fleste andre her. I barneårene og langt opp i voksen alder foretrakk jeg et kaldt soverom. Iskaldt. Luftet hele året, sommer son vinter, i regn, sludd og storm. Tok dette med meg videre når jeg flyttet hjemmefra.

Jeg har i ettertid skjønt at det jeg foretrakk ikke var et kaldt soverom, men det godt luftet soverom som opprettholder OK luftkvalitet gjennom natten og man ikke våkner med skallebank.

Nå synes jeg ideell temperatur å gå og legge seg i er 17-18 grader.
   #5
 24,032     Akershus     0
Jeg er nok ikke voksen enda Laughing
Har funnet en grei måte å bedre ventilasjonen på, setter gløtt på vindu/ventil og på dørene til badet med avtrekk.
Signatur
   #6
 592     0
Jeg har bodd 22 år i (samme) hus med balansert ventilasjon, og kunne ikke tenkt meg å bo uten. Det blir mye mindre støv, det er bedre luft, og det er helt fantastisk om våren for pollenallergikere.
Men det krever skifte av filter hvert år, eller hvert halvår om du bor i forurenset område.
   #7
 1,052     Trøndelag     0
Har bodd i det samme huset siden 2007, først i 8 år uten balansert ventilasjon, og nå i 4 år med balansert ventilasjon. Har ikke angret et øyeblikk på den oppgraderingen for å si det sånn. Mye bedre luft, langt mindre pollenplager og mindre støv slik Jonas64 skriver. Skifter filter en gang pr år (abonnementsordning).

Om huset føles tettere så er det neppe balansert ventilasjon som har skylden, heller dagens byggeregler.

   #8
 10,486     Akershus     0
Jeg fikset opp litt i kjelleren for noen år siden, og installerte balansert ventilasjon der. Erfaringen er at luften aldri blir tett, man våkner med relativt frisk luft på soverommet, og det flytter mindre varme enn jeg hadde sett for meg.

Jeg har ikke avtrekk på bad (ennå). Det er lagt opp til det, men badet er ikke ferdig. Avtrekket er i gangen. Tanken er å trekke bare et lite minimum av varm luft ut fra badet, og heller la en avfukter ta seg av fuktigheten.

Om man har vinduet åpent og det er iskaldt på soverommet, så vil det uansett føles "friskere" enn varmere luft.


Jeg syns det er stas å kunne ha den temperaturen vi ønsker, kunne stenge lyd og lys skikkelig ute, og allikevel ha frisk luft på soverommet.

Snart skal datteren vår flytte ut av sitt ventilerte soverom og opp i ett av de "gamle", da blir det nok å installere en slags miniventilasjon der.


Usikker på hvordan det skal kunne bli mer støv av at man drar inn luft gjennom et filter og sender gammel luft ut igjen, enn å la det være.
Signatur
   #9
 443     1
Jeg skal aldri ha bolig uten balansert ventilasjon igjen, kan ikke få fullrost det nok hos meg iallfall.
KE
   #10
 3,667     Hordaland     0
Har akkurat installert balansert ventilasjon, det merkes! Inneluften er mye bedre enn før, spesiellt merker man det om man legger seg senere enn partneren. Det er bare å prøve å slå av ventilasjonen to dager også legge seg to timer etter at madammen har køyet. Tenker du oppdager hvor dårlig alternativet er.

Hvis du har relativt nytt ventilasjon kan du vurdere å supplere med co2 måler slik at aggregatet måler luften den skifter ut.