581    3    0  

Fuktstyrt ventil på bad til balansert ventilasjon

 7     0
Hei, jeg har et villavent vr 400 balansert ventilasjonsaggregat.
Har gått og irritert meg en stund nå over at systemmet konstandt suger varm luft ut av badet.
Og kald luft suges inn under døren fra gangen, som igjen kjøler ned gulvet og gjør at varmekablene går ofte på. Er ikke helt enig at dette er optimalt, siden man aldri får igjen 100% av varmen i en varmeveksler. (Gir ikke mening å elektrisk varme opp et rom, for så å ta varmen fra dette varmeste rommet når det ikke er fukt og få under 100% tilbake.
Noen som har tenkt på dette?

Ønsker en fuktstyrt ventil på badet, en som stenger å åpner etter behov.

Men vanskelig å finne? noen som har tips?

   #1
 3,535     0
Ikke overvurder hvor mye energi oppvarmet luft inneholder! Om du gjenvinner 80% eller 90% eller mer enn det i varmeveksleren, så har du ikke noe enormt energitap.

Disclaimer: Jeg ser på "balansert ventilasjon" som et mote-mantra som jeg med tanke på eget hus stritter imot med nebb og klør, så jeg har null førstehåndserfaring (i eget hus). Av det du leser kan det høres som at det suges ut oppvarmet luft når det ikke er behov for det for å bedre luftkvaliteten, og du har ingen mulighet for å styre/stoppe det, da er det jo ikke noe som gir meg mer tillit til mantraet om balansert ventilasjon... Smile
   #2
 1,231     Bergen     0
Jeg har akkurat fått balansert ventilasjon, og suger med glede ut husluften gjennom badet.

Hensikten med ventilasjonen er få tilført frisk (utenivå på CO2 ~400 ppm), samt å få ut fukt fra boligen. Det utvilsomt enkleste og mest robuste oppsettet er da å trekke ut fra bad og tilluft i oppholdsrom.

CO2-målinger til nå i huset bekrefter at jeg ønsker å ha ventilasjonen gående på normal hastighet så lenge det er folk i huset. Jeg kan kontrollere ventilasjonshastigheten fra en datamaskin (OpenHAB + Z-wave), men har til nå ikke funnet noen god grunn til å sette ventilasjonen ned på "Lav" (muligens på dagtid huset er tomt, men oppsiden i strømsparing er trolig minimal).

PS: Logging jeg gjorde i forrige bolig for ca 7 år siden med temperaturer i de fire ventilasjonkammerene tilsa virkningsgrad over 1 - dette fordi fuktig badluft på 25 grader som mister 10 grader i varmeveksleren er i stand til å varme tørr uteluft med mer enn 10 grader. Når man snakker virkingsgrad mindre enn 1, så snakker man om energikonservering, ikke temperaturdifferansekonservering.

Ett opplegg som du ønsker deg ville jeg planlagt med datastyrte spjeld på alle tilluft og avkast, og som styrer luftstrømmen etter hvor det er CO2 og/eller fukt. Programvare må sørge for at det alltid er balanse i sum av åpning av alle tilluft og avtrekks-spjeld, sammen med om ventilasjonen går på lav/normal eller høy. Dette hadde vært artig å lage, men selv om man monterer og programmerer selv, ville utstyrsinnkjøpet langt overgå noe innsparingspotensial.
  (trådstarter)
   #3
 7     0
hvilket type agregat har du berland?
Jeg er veldig fornøyd med anlegget sån ellers, får veldig god luft inne.
Men er bare meg i huset så trenger ikke kjøre anlegget så høyt.
Jeg er helt enig i at det er bra å få ut våt luft, derfor en fuktstyrt ventil.
Men med bare meg her så er det ikke ofte det er fuktig på badet og da holder det masse med avtrekk på kjøkken, bad 2 og vaskerom.

Tror også at de fleste vekslere ligger et godt stykke under 80-90%... Særlig de eldre

Hadde et håp om at noen har sett noe ferdig nå...