9,640    14    0  

Isolasjon av ventilasjonsrør

 10,486     Akershus     0
Jeg er såvidt i gang med litt prøvemontering av ventilasjonsrør, og lurer på hvor mye jeg trenger å isolere dem.

1. Jeg antar at avtrekk fra rom til aggregat ikke trenger isolasjon i det hele tatt, da lufta inni i praksis vil holde samme temperatur som utvendig. Riktig?

2. Rør for tilluft fra aggregatet til rom vil normalt ha lavere temperatur enn rommene (i hvert fall om vinteren), og fuktigheten i luften kan potensielt kondensere på dem. Her antar jeg det må isoleres, men hvor mye? Jeg har fått tak i 6mm og 19mm selvklebende aerogel isolasjonsmatter. Jeg ser for meg å legge på 19mm innerst, og 6mm ytterst. Disse isolerer godt, og de er tette. Er dette tilstrekkelig? Er det unødvendig mye? For lite?

3. Avkast fra aggregat til friluft. Dette vil holde noenlunde samme temperatur som 2. , og isoleres tilsvarende?

4. Inntak av friskluft til aggregat. Luft med utetemperatur, og kan fort bli veldig kald. Fare for både kondens og rim. Isolasjonsmengde? 19 + 6 mm aerogel her også?

5. Skal lydfellene isoleres utvendig også?

Aggregatet jeg skal benytte (i hvert fall i første omgang) er et eldre Flexit VG400E med kryssveksler. Effektivitet på ca. 60%(?).
Signatur

BLS
   #1
 126     0
spørs hvor du plasserer aggregat (kald eller varm sone)

Står aggregat i varm sone så isoleres som regel kun inntak med 50mm lamell matte (type glava el rockwool med folie)

tilluftkanaler og avtrekkkanaler som ligger i varmsone trenger ikke å isoleres.

Avkast isoleres med 25 mm lamell.

Lydfeller trenger ikke isoleres da mattene innv isoleres godt nok.

Det er sånn vi monterer i 95 leiligheter på Lørenskog nå. etter tek 10 krav.
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Takk for svar.

Aggregatet blir stående i teknisk-/vaske-/tørkerom, så det blir nok absolutt varmt.

Jeg tenker at siden aggregatet mitt har relativt lav virkningsgrad, risikerer jeg at temperaturen blir ganske så lav. Er det -30C ute, og +20C inne, så blir jo fort luften i rørene helt ned i rundt 0C.
Signatur
BLS
   #3
 126     0
men virkningsgrad er vel bare hvor mye varme den gjenvinner.
de -30 må jo varmes opp til en behagelig temp i agg før det går ut i tilluftkanaler.
Det sitter vel en forvarmer i aggregatet.
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0
Mjo, men den forvarmeren (og ettervarmeren) håper jeg å få skrudd av i størst mulig grad. Jeg vil varme huset med ved som jeg hugger selv, ikke med strøm jeg må kjøpe til blodpris. Skal det anlegget stå og supe strøm som en full sjømann, så kan det være at det heller får ferie, varmen skrus opp, mer ved kastes i peisen, og vinduer blir åpnet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10,486     Akershus     0
Noen flere?

Jeg skal begynne å bygge inn disse nå ganske snart. Er det overkill og unødvendig med mye isolasjon på tilluftrørene? De skal bygges inn i veggen, så jo mindre isolasjon, jo bedre egentlig. Kanskje det holder å bare dra på en runde eller to med 6mm?
Signatur
   #6
 1,749     Norge     0
Hei. Når det gjelder balansert ventilasjon, så vil luftfuktigheten synke da det meste forsvinner i varmeveksleren. Dvs at inne lufta har lav(ere) luftfuktighet. Og siden kanalene dine bygges inn så mener jeg at det er overkill med ekstra isolasjon. Men jeg hadde ikke koblet fra varmeelementene i aggregatet da disse er konstruert for dette. Og det kan bli ubehagelig med for kald tilluft. Starter du med fyringen før det blir for kaldt inne så vil tilluft ha god temp.
MVH Bluesman
  (trådstarter)
   #7
 10,486     Akershus     0

Jeg får se an litt hva de varmeelementene gjør for noe. Jeg er i hvert fall ikke så interessert i at den skal bruke masse strøm på oppvarming når jeg legger ganske mye penger og arbeid i å bygge ved-drevet vannbårent varmesystem. Forvarmeren må nok få gjøre jobben sin, men ettervarmeren håper jeg ikke skal inn noe særlig.

Men la oss si at rørene potensielt kan komme ned i 0C. Er det fortsatt unødvendig med isolasjon?
Signatur

   #8
 1,749     Norge     0
Når det er -20 ute så er den reelle luftfuktigheten veldig lav. Disse aggregatene skrur seg av dersom lufttempen. inn blir for lav. Dette for å hindre at varmevekslerne fryser igjen og viftene kaviterer. Så at du får 0 grader inn er ikke relevant.
  (trådstarter)
   #9
 10,486     Akershus     0

Sikker på at VG400E skrur seg av? Jeg har prøvekjørt det litt i kald garasje der det står lagret, og da har det innimellom wattet opp avsugsvifta ganske brukbart, for å trekke ut mer inneluft og varme opp veksleren.

Jeg ser i boka at frostvakt aktiveres ved -15C (tørt) eller -8C (fuktig). Den vil da først aktivere forvarmeren, deretter skru ned farten for luft inn. Dette er for "elektronisk automatikk", mens ved "tradisjonell automatikk" vil stoppe tilluftsviften periodevis ved kaldere enn -8C.

Kanskje jeg må gjøre alvor av idéen om å koble en varmeveksler til kjøle-/varmeslyga jeg gravde ned samtidig med nytt vannrør.

Men, altså ikkno poeng å surre på isolasjon i det hele tatt? Det sparer meg for en del kassing, så det hadde ikke gjort noe.

Signatur