Da er Mitsubishi VL-50 montert og prøvd noen dager. Vedlagt er noen bilder + en sammenligning av CO2-nivå før og etter på to sammenlignbare dager (hvor samme antall personer var hjemme på ca samme tid). Denne ble altså montert på ett av barnerommene våre.
På CO2-målingen ser man at nivået kveld/natt når sneipen sover er vesentlig lavere enn tidligere, og faller også raskere på formiddagen. Dette er målt med Netatmo (som jeg har flere av) og den enkelte enhet gir litt forskjellig måling, men er stabile over tid. Jeg tror denne ligger ca 100ppm for høyt, men den relative forskjellen mellom målingene er korrekt.
Den opplevde luftkvaliteten i rommet er også mye bedre. Vi lukker døren på kvelden når han legger seg (1830-1930), og åpner døren på gløtt når vi selv forbereder oss på legge oss (typisk rundt 2200). Da pleier det allerede å føles tett i rommet når vi er innom for å åpne døren og bre over han dyna, men den følelsen er helt borte nå!
Bortsett fra at jeg fortsatt ikke synes enheten er spesielt vakker og alt for stor, så er jeg veldig fornøyd med selve funksjonen. Jeg har en ventil i spisestuen jeg har veldig lyst til å montere en til, men den er akkurat for stor til å plasseres horisontalt, og kona er veldig tvilende til det estetiske på høykant. Sååå.. vi får se.
Men oppsummert fungerer den altså veldig fint til å bedre luftkvaliteten f.eks i et soverom.
NB: Bildene er tatt rett etter montering, så vegg er vasket og ledning klipset pent fast i etterkant
For vi som er mer interesert i teknikk så er vel spørsmålet hva som egentlig brukes for å varmeveksle inn og ut luft, lager de bare lang vei med felles midtskillevegg inne i den store kassen ?
Liten oppdatering, jeg har nå endt opp med å installere en VL-50 til, denne gangen i spisestuen.
Vedlagt er CO2-målinger over tre forskjellige sammenlignbare døgn (ca samme værforhold, og ca samme bruk av huset mtp. antall personer på samme tid på døgnet). Målingen er tatt i sofa/stueområdet ca midt i huset i et åpent område, som trolig gir da et greit inntrykk av generell effekt i etasjen.
Snittmåling av CO2 gjennom hele døgnet ble redusert med 11% ved installasjon av den første, og 16% (altså 5% til) ved installasjon av den andre. Opprinnelig snittverdi var 726ppm, 644ppm med én VL-50, og 609ppm med to.
Alt i alt veldig fornøyd med en slik forbedring av luftkvaliteten med en såvidt rimelig investering (ca 8500kr for begge enhetene), og moderat egeninnsats.
Har noen spørsmål til dere som selger de ulike viftene. Både Twinfresh, Mitsubishi og Flexit er aktuelle.
Vi har en kjellerleilighet, og vi har behov for bedre utlufting av luft i denne. Vi har ganske så tykke betongvegger, pluss isolasjon utvendig og innvendig. Totalt er veggene antakelig mellom 60-65 cm tykke. Vi har mulighet til å montere en eller to enheter, men ønsker helst en. Betong er 45 cm tykk med mye stein så boring er ikke helt enkelt. Med tanke på hvordan vi skal løse dette trenger jeg svar på følgende:
1) Hva er maksimal tykkelse på veggen for de ulike viftene (og kan gjennomføringsrørene evt skjøtes/forlenges utover det som oppgis i brosjyre?)
2) Kan viftene monteres oppover (dvs i tak, opp gjennom himling) og deretter via et bend 90 grader til siden og ut gjennom vegg? Blir totalt en drøy meter med rør pluss bendet. Eller vil man da bare puste i en veldig lang snorkel og dra samme lufta inn igjen, iallefall der luftretning veksler jevnlig i samme kanal?
Det vi ønsker oss er bedre utlufting av totalt ca 40 m2 fordelt på 3 rom. Og vi vil at det skal være så stillegående som mulig.
Vil gjerne ha flere erfaringer fra folk som har de ulike viftene når det gjelder støynivå.
Hei Einar Jeg kan svare for spesifikasjonene på Twinfresh Expert. De leveres med 50cm langt rør, men kan skjøtes på. Si fra ved bestilling så kan det sendes med et ekstra.
Samtlige enheter du nevner er primært enkeltromsventilasjon, og vil gi relativt liten effekt på tilstøtende rom. Uansett om der er flat terskel eller ikke. Da bør dører stå åpne mest mulig. Ellers anbefales en enhet per rom. Det er derfor de omtales som enkeltromsventilasjon.
På enhetene som veksler mellom inn og uttrekk vil det alltid være et problem når røret blir for langt, men på en dryg meter skal det ikke by på noen problemer.
Twinfresh Expert kan ikke monteres i tak. Da anbefaler vi heller at de monteres gjennom vegg, ut i en lysgrav.
Til et areal på 40m² anbefaler vi 2 enheter.
Twinfresh Expert har et støynivå på 11dB på 3 meters avstand. Dette er opplevd som veldig lavt og de brukes uten problemer på soverom. Jeg håper det er noen av våre kunder her på forumet som kan gi en upartisk kommentar på dette og.
Signatur
FORIS.NO - Nettbutikk spesialisert innen lagerførte DØRER, VINDUER og VENTILASJON
Litt generelt først: Tar utgangspunktet i vår Miniventilasjon 50, som er den mest stillegående modellen vi selger. Vi har også en kraftigere modell, men med et litt høyere støynivå (Miniventilasjon 100). Miniventilasjon 50 er en balansert ventilasjon som vi anbefaler til bruk på soverom, oppholdsrom og generelt rom hvor støy spiller en rolle (blir blant annet mye brukt til kjellerstuer og filmrom også).
Har du eksisterende lufteluker kan disse brukes til rørgjennomføringen slik at man slipper å bore i vegg.
Vi sier at Miniventilasjonen jobber best med den luften den "ser". Altså, skal man ha maksimal effekt i alle rom, må man ha en ventilasjon i hvert rom. Monterer man 1-2 (for din del) vil luften på sikt bli skiftet ut delvis i tilstøtende rom også, men det tar litt lengere tid, er ikke optimalt, og man er avhengig av så fri flyt av luften som mulig (dørene mellom rommene bør stå åpne)
Du spør:
1) Hva er maksimal tykkelse på veggen for de ulike viftene (og kan gjennomføringsrørene evt skjøtes/forlenges utover det som oppgis i brosjyre?)I pakken følger det med to rørlengder. Dette gir en rørlengde på 650 mm for montering horisontalt, og 730 vertikalt (grunnet en ekstra skjøt for å "snu" røret riktig vei). Du kan kjøpe skjøter på 300 mm ekstra, utenom - men jo lengere skjøt man har utover standard, jo mer effekt mister du. Vi anbefaler ikke tykkere vegger enn 900 mm.
2) Kan viftene monteres oppover (dvs i tak, opp gjennom himling) og deretter via et bend 90 grader til siden og ut gjennom vegg? Blir totalt en drøy meter med rør pluss bendet. Eller vil man da bare puste i en veldig lang snorkel og dra samme lufta inn igjen, iallefall der luftretning veksler jevnlig i samme kanal?Nei, kun horisontal eller vertikal montering på vegg er mulig. Man kan heller ikke ha bend i rørene - Miniventilasjon 50 monteres kun på yttervegg.
Støy: Miniventilasjon 50 har et lydnivå helt ned i 15dB (ved standard lydmåling 1 m fra enheten).
Håper dette gjorde deg klokere. Om ikke, er det bare å spørre
/Mvh Anette
Signatur
Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
Tenkte jeg kunne dele mine erfaringer rundt de forskjellige enkeltrom- ventilasjonene. Vi har i kjelleren en VL-100, i stuen 2 stk twinfresh expert som jobber i par, og på soverom en VL-50.
VL-100 som vi først monterte har stor kapasitet, gjorde underverker for luftfuktighet/inneluft i kjelleretasjen, denne går vintertid på laveste effekt (60m3 i timen) og på full effekt sommerstid, relativt stillegående på laveste effekt og ikke sjenerende.
Monterte så to stykk twinfresh i stuen. Disse er etter mitt syn langt mer tiltalende estetisk enn mitsubishi sine løsninger og derav bedre egnet til stuen. Disse er på laveste effekt stillegående, men man hører godt når de stopper for å snu retning når det ellers er stille i stuen. På høyere effekter er de etter mitt øre sjenerende støymessig. Luftutskiftning er betydelig mindre enn med Mitsubishi sin VL-100 (hver enhet flytter totalt 15m3 pr time på laveste effekt). Varmegjenvinning oppleves også som litt svakere på disse enn på Mitsubishis løsninger da luften (vinterstid vel og merke) gradvis kjennes kaldere i løpet av syklusen de kjører. På tross av dette er det fortsatt den ventilasjonsløsningen jeg ville valgt til min stue
VL-50 som jeg monterte nå sist skifter ut 15m3 pr time på laveste effekt og oppleves som den mest stillegående av alle enhetene. Denne skifter heller ikke retning og er dermed så å si ikke merkbar, og derav utmerket til bruk på soverom. Inneklima på soverommet fikk et betydelig løft med denne!
Kort oppsummert er min erfaring: Twinfresh best på estetikk, Mitsubishi best på teknikk
15 og 60 m3 per time, hva tilsvarer det sammenliknet med balansert ventilasjon eller TEK17? Jo:
§ 13-2. Ventilasjon i boligbygning
(1) Boenheter skal ha ventilasjon som sikrer en gjennomsnittlig frisklufttilførsel på minimum 1,2 m3 per time per m2 gulvareal når boenheten er bebodd.
Dermed kommer jeg og kalkulatoren til at Mitsubishis minste og Twinfresh passer til rom på 12,5 m2, man trenger to til en stue på 25, mens Mitsubishis store aleine bør klare en ganske stor stue aleine, eller en hel leilighet på 50 m2. Eller de kan klare større areal om man kjører dem på større hastighet med mer støy.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
På CO2-målingen ser man at nivået kveld/natt når sneipen sover er vesentlig lavere enn tidligere, og faller også raskere på formiddagen. Dette er målt med Netatmo (som jeg har flere av) og den enkelte enhet gir litt forskjellig måling, men er stabile over tid. Jeg tror denne ligger ca 100ppm for høyt, men den relative forskjellen mellom målingene er korrekt.
Den opplevde luftkvaliteten i rommet er også mye bedre. Vi lukker døren på kvelden når han legger seg (1830-1930), og åpner døren på gløtt når vi selv forbereder oss på legge oss (typisk rundt 2200). Da pleier det allerede å føles tett i rommet når vi er innom for å åpne døren og bre over han dyna, men den følelsen er helt borte nå!
Bortsett fra at jeg fortsatt ikke synes enheten er spesielt vakker og alt for stor, så er jeg veldig fornøyd med selve funksjonen. Jeg har en ventil i spisestuen jeg har veldig lyst til å montere en til, men den er akkurat for stor til å plasseres horisontalt, og kona er veldig tvilende til det estetiske på høykant. Sååå.. vi får se.
Men oppsummert fungerer den altså veldig fint til å bedre luftkvaliteten f.eks i et soverom.
NB: Bildene er tatt rett etter montering, så vegg er vasket og ledning klipset pent fast i etterkant
HSt ja, ser du på brosjyren så forklares det sånn noenlunde der https://www.miba.no/wp-content/uploads/2017/02/Miniventilasjon_50-4-sidig.pdf (se vedlagt utdrag også)
Vedlagt er CO2-målinger over tre forskjellige sammenlignbare døgn (ca samme værforhold, og ca samme bruk av huset mtp. antall personer på samme tid på døgnet). Målingen er tatt i sofa/stueområdet ca midt i huset i et åpent område, som trolig gir da et greit inntrykk av generell effekt i etasjen.
Snittmåling av CO2 gjennom hele døgnet ble redusert med 11% ved installasjon av den første, og 16% (altså 5% til) ved installasjon av den andre. Opprinnelig snittverdi var 726ppm, 644ppm med én VL-50, og 609ppm med to.
Alt i alt veldig fornøyd med en slik forbedring av luftkvaliteten med en såvidt rimelig investering (ca 8500kr for begge enhetene), og moderat egeninnsats.
Vi har en kjellerleilighet, og vi har behov for bedre utlufting av luft i denne. Vi har ganske så tykke betongvegger, pluss isolasjon utvendig og innvendig. Totalt er veggene antakelig mellom 60-65 cm tykke. Vi har mulighet til å montere en eller to enheter, men ønsker helst en. Betong er 45 cm tykk med mye stein så boring er ikke helt enkelt. Med tanke på hvordan vi skal løse dette trenger jeg svar på følgende:
1) Hva er maksimal tykkelse på veggen for de ulike viftene (og kan gjennomføringsrørene evt skjøtes/forlenges utover det som oppgis i brosjyre?)
2) Kan viftene monteres oppover (dvs i tak, opp gjennom himling) og deretter via et bend 90 grader til siden og ut gjennom vegg? Blir totalt en drøy meter med rør pluss bendet. Eller vil man da bare puste i en veldig lang snorkel og dra samme lufta inn igjen, iallefall der luftretning veksler jevnlig i samme kanal?
Det vi ønsker oss er bedre utlufting av totalt ca 40 m2 fordelt på 3 rom. Og vi vil at det skal være så stillegående som mulig.
Vil gjerne ha flere erfaringer fra folk som har de ulike viftene når det gjelder støynivå.
Jeg kan svare for spesifikasjonene på Twinfresh Expert.
De leveres med 50cm langt rør, men kan skjøtes på. Si fra ved bestilling så kan det sendes med et ekstra.
Samtlige enheter du nevner er primært enkeltromsventilasjon, og vil gi relativt liten effekt på tilstøtende rom. Uansett om der er flat terskel eller ikke. Da bør dører stå åpne mest mulig.
Ellers anbefales en enhet per rom. Det er derfor de omtales som enkeltromsventilasjon.
På enhetene som veksler mellom inn og uttrekk vil det alltid være et problem når røret blir for langt, men på en dryg meter skal det ikke by på noen problemer.
Twinfresh Expert kan ikke monteres i tak. Da anbefaler vi heller at de monteres gjennom vegg, ut i en lysgrav.
Til et areal på 40m² anbefaler vi 2 enheter.
Twinfresh Expert har et støynivå på 11dB på 3 meters avstand. Dette er opplevd som veldig lavt og de brukes uten problemer på soverom. Jeg håper det er noen av våre kunder her på forumet som kan gi en upartisk kommentar på dette og.
Svar på spørsmålene dine under i fet skrift.
Litt generelt først:
Tar utgangspunktet i vår Miniventilasjon 50, som er den mest stillegående modellen vi selger. Vi har også en kraftigere modell, men med et litt høyere støynivå (Miniventilasjon 100). Miniventilasjon 50 er en balansert ventilasjon som vi anbefaler til bruk på soverom, oppholdsrom og generelt rom hvor støy spiller en rolle (blir blant annet mye brukt til kjellerstuer og filmrom også).
Har du eksisterende lufteluker kan disse brukes til rørgjennomføringen slik at man slipper å bore i vegg.
Vi sier at Miniventilasjonen jobber best med den luften den "ser". Altså, skal man ha maksimal effekt i alle rom, må man ha en ventilasjon i hvert rom. Monterer man 1-2 (for din del) vil luften på sikt bli skiftet ut delvis i tilstøtende rom også, men det tar litt lengere tid, er ikke optimalt, og man er avhengig av så fri flyt av luften som mulig (dørene mellom rommene bør stå åpne)
Du spør:
1) Hva er maksimal tykkelse på veggen for de ulike viftene (og kan gjennomføringsrørene evt skjøtes/forlenges utover det som oppgis i brosjyre?)I pakken følger det med to rørlengder. Dette gir en rørlengde på 650 mm for montering horisontalt, og 730 vertikalt (grunnet en ekstra skjøt for å "snu" røret riktig vei).
Du kan kjøpe skjøter på 300 mm ekstra, utenom - men jo lengere skjøt man har utover standard, jo mer effekt mister du. Vi anbefaler ikke tykkere vegger enn 900 mm.
2) Kan viftene monteres oppover (dvs i tak, opp gjennom himling) og deretter via et bend 90 grader til siden og ut gjennom vegg? Blir totalt en drøy meter med rør pluss bendet. Eller vil man da bare puste i en veldig lang snorkel og dra samme lufta inn igjen, iallefall der luftretning veksler jevnlig i samme kanal?Nei, kun horisontal eller vertikal montering på vegg er mulig. Man kan heller ikke ha bend i rørene - Miniventilasjon 50 monteres kun på yttervegg.
Støy: Miniventilasjon 50 har et lydnivå helt ned i 15dB (ved standard lydmåling 1 m fra enheten).
Håper dette gjorde deg klokere. Om ikke, er det bare å spørre
/Mvh Anette
Ønsker du en gratis befaring? Klikk her!
VL-100 som vi først monterte har stor kapasitet, gjorde underverker for luftfuktighet/inneluft i kjelleretasjen, denne går vintertid på laveste effekt (60m3 i timen) og på full effekt sommerstid, relativt stillegående på laveste effekt og ikke sjenerende.
Monterte så to stykk twinfresh i stuen. Disse er etter mitt syn langt mer tiltalende estetisk enn mitsubishi sine løsninger og derav bedre egnet til stuen. Disse er på laveste effekt stillegående, men man hører godt når de stopper for å snu retning når det ellers er stille i stuen. På høyere effekter er de etter mitt øre sjenerende støymessig. Luftutskiftning er betydelig mindre enn med Mitsubishi sin VL-100 (hver enhet flytter totalt 15m3 pr time på laveste effekt). Varmegjenvinning oppleves også som litt svakere på disse enn på Mitsubishis løsninger da luften (vinterstid vel og merke) gradvis kjennes kaldere i løpet av syklusen de kjører. På tross av dette er det fortsatt den ventilasjonsløsningen jeg ville valgt til min stue
VL-50 som jeg monterte nå sist skifter ut 15m3 pr time på laveste effekt og oppleves som den mest stillegående av alle enhetene. Denne skifter heller ikke retning og er dermed så å si ikke merkbar, og derav utmerket til bruk på soverom. Inneklima på soverommet fikk et betydelig løft med denne!
Kort oppsummert er min erfaring: Twinfresh best på estetikk, Mitsubishi best på teknikk
§ 13-2. Ventilasjon i boligbygning
(1) Boenheter skal ha ventilasjon som sikrer en gjennomsnittlig frisklufttilførsel på minimum 1,2 m3 per time per m2 gulvareal når boenheten er bebodd.
Dermed kommer jeg og kalkulatoren til at Mitsubishis minste og Twinfresh passer til rom på 12,5 m2, man trenger to til en stue på 25, mens Mitsubishis store aleine bør klare en ganske stor stue aleine, eller en hel leilighet på 50 m2.
Eller de kan klare større areal om man kjører dem på større hastighet med mer støy.