6,286
7
0
Nytt balansert anlegg
6
0
Hei lurer litt på å skifte til nytt anlegg. I dag har vi et flexit vg s 400 fra 1997.
Anlegget fungerer, men det begynner jo å bli noen år siden.
Jeg har sett på de nye modellene og det er jo skjedd noe på disse 16 årene vil jeg tro.
Noe her som har byttet og merket dere noen forskjell.
det jeg har sett på er
Flexit uni3.
exvent Ltr-eco ede
heru 100 s eca.
Vil man ha noe igjen for investere ca 20000 i ny ventilasjon.
Anlegget fungerer, men det begynner jo å bli noen år siden.
Jeg har sett på de nye modellene og det er jo skjedd noe på disse 16 årene vil jeg tro.
Noe her som har byttet og merket dere noen forskjell.
det jeg har sett på er
Flexit uni3.
exvent Ltr-eco ede
heru 100 s eca.
Vil man ha noe igjen for investere ca 20000 i ny ventilasjon.
Med 200 m3/time, så vil besparelsen bli rundt 2500 kw/h pr år med 20% bedre gjenvinning. (basert på at du løfter temperaturen med 20 grader i forhold til årsmiddeltemperaturen). Viftene alene vil benytte 900 kw/h mindre strøm pr år, men mye av varmen de genererer blir jo sendt inn i huset...
Odd
Har prøv å se i papirene som fulgte med huset da det var bygd. Står ikke noe om hvordan annlegget er justert inn(vgs400). Er det noen som har noe tips om hvordan man skal få det justert inn selv. Tror ikke det finnes noen her med utstyr til å stille inn slike annlegg.
Huset er 3 etasjer bygd i 1997.
Du skal ha balanse, dvs like mye på inn og ut. Om du ikke "vil" ha balanse er det i så fall undertrykk du vil ha. Overtrykk vil kunne presse varm luft ut i ytterveggene, som igjen kan medføre fuktskader. Så balanse, eller et beskjedent undertrykk. Og sørge for at det er god nok passasje for luften mellom rommene, dvs god spalte under dørene, eller annen løsning. Overtrykk kan du ha i de periodene du skal bruke kjøkkenhetten eller peisen, men altså ikke permanent.
Dette med innregulering / justering er ikke nødvendigvis så mye å henge seg opp i. Så lenge det er noenlunde samsvar mellom dimensjonene og lengdene på rørene, og ventilene står sånn noenlunde likt åpent, så bommer du ikke fælt. Det skal veldig mye til for at det kan skje noe negativt av det. Du er fritt fram til selv å prioritere luft i et rom med å dempe mengde luft / åpning av ventil til andre rom. F.eks synes du at det er litt vel mye "sovelukt" på soverommet, så kan du begrense mengden på de rommene som ikke benyttes like mye/ofte. Det samme kan du gjøre med avtrekkene; henger fukten igjen på veggene på badet lenge etter en dusj, kan du se om det er et avtrekk i en bod eller vaskerom som suger uforholdsmessig mye, og evt skru disse litt mer inn.
Så jo mer du bruker rommet, jo mer luftskifte trenger du.
Hvor mye luft du vil bytte totalt, kommer an på deg selv. Synes du og dine at det er god luft i alle rom når viftene går på 1/3, så er det helt greit. Må du opp i 3/4 for at det skal bli bra, så gjør du det. Poenget er at det er du som skal leve med det, og vi er alle forskjellig. Ingen hus er lik heller; noen hus er dønn tette og det er mye materialer som avgir lukt/gasser, men andre hus lekker både her og der og har materialer som ikke avgir noe videre.
Dagens krav for bolig er i mine øyne latterlig lave, jeg har over det dobbelte i vårt hus, men kjører det ned på minimum når vi ikke er hjemme.
Tok for noen år siden en radonmåling her i huset og den var veldig lav "sporfilm".
Så nå her jeg kjøpt en digital måler en ligger vel rundt 5-7 b pr dag. hadde ca 20 b på 7 dager. Men i helga når vi var borte så satte jeg ventilasjonen i minimum for å teste litt. da økte radon til 24 i snitt pr dag. vi var borte i 4 dager. så det viser seg vel at det er viktig å bruke disse anleggene
Nå viser den
longterm average 20b
short term average 7 dager 24b
short term average 1 day 16 b
Disse gjenomsnittsmålingene økte mye da vi var borte de 4 dagene og satte ventilasjon til minimum . har målt i 10 dager.
Så det kan vel ikke anbefales å slå av disse agregatene vinters tid.