1,528    5    0  

Planleggingsverktøy til ballansert ventilasjon?

KE
 3,667     Hordaland     0
Hei jeg har kjøpt meg ett brukt BV anlegg og skal installere det i en enebolig.
Finnes det noe verktøy man kan bruke for å planlegge installasjonen? Tenker da først og fremst på dimmensjonering av rør og ventiler samt rørføring. Jeg ønsker å minimere støy fra anlegget og tenker at en 160-200mm brukes på hovedstammen. Men rørene som går ned til underettasjen vil jeg forsøke å legge uten å bygge kasser i alle retninger.
Hvordan plasserer man tilluftventilene i rommene?

WF
   #1
 575     Haugesund     0
Står litt på byggforsk:
Planleggingsverktøy til ballansert ventilasjon? -  - KE

Har også lagt ved bilde fra et oppsett jeg akkurat har fått.
Jeg har endret dette til til og fraluft i alle rom. Men denne gamle versjoen gir deg en pekepinn på hvordan de tenker det normalt og ca størrelser på kanaler..Planleggingsverktøy til ballansert ventilasjon? -  - KE

Blått er tilluft, gult er avtrekk.
Grønn er friskluft inn, brun er utkast. (over tak hos meg)
Hvis du sender meg en PM med mail adresse kan jeg sende deg bedre oppløsning.
KE
  (trådstarter)
   #2
 3,667     Hordaland     0
Fikk ikke frem bildet men sender deg en PM
GR
   #3
 794     Rogaland     0
Sikkert mange meninger om dette, men føler det er mer hype rundt dette med dimensjonering av BV i enebolig, enn nødvendig. Det meste hos meg fikk jeg løst veldig bra med tanke på at det var ettermontering, men følte jeg inngikk et kompromiss som satt ganske langt inne da jeg valgte å løse den vanskeligste knipa med 8-9 meter med 125mm rør, T-stuss til første lydfylle/tilluftventil i stue og så ytterligere 6-7 meter til siste lydfelle/tilluft i stua, men det er _overhodet_ ikke støy fra disse ventilene. I følge firmaet som leverte anlegget så kan en ha inntil tre ventiler på 125mm rør.

Plassering av tilluftventilene betyr heller ikke allverdens. Det er innebygget spjeld så du kan sende lufta i visse retninger og forhindre andre, derfor kan du blåse det inn i rommet, bort fra en dør, selv om ventilen havner nær dør, eller om du kommer litt i overkant nærme en seng så kan du rette lufta bort fra senga for å unngå å ligge i "trekken". Plassering etter sunn fornuft. Får du ikke takplassert så er det ingenting i veien for å plassere tilluft på vegg, men da skal du bruke avsugsventil selv om det er tilluft.

Hvis du har anlegg med 200mm tilkoblinger, så vil jeg påstå at det ikke er nødvendig å ha 200 mer enn til første forgrening, alt annet er overkill med mindre du har et veldig stort hus. Anlegget dekker ikke utleieleiligheten, så det vil si at det er snakk om ca. 240m2 hos meg. Til mindre hus leveres ikke engang anleggene med 200mm tilkobling.

Jeg har én uheldig ventil hos meg, for å klare å løse det med ettermontering rent praktisk måtte jeg hente ut til en 125mm nær aggregatet (på 200mm-delen) som kun skulle gå til én enkelt tilluft på et gjesterom. Denne får altfor mye flow, og suser. Så det blir det et lite prosjekt en gang for å strekke den videre og ta ut et uttak ekstra ute i gang, samt at jeg skal se på om det finnes noe produkt som kan begrense flowen inn i denne kanalen og få mer til å gå rett frem videre i 200mm-kanalen.
KE
  (trådstarter)
   #4
 3,667     Hordaland     0
Takk for svar!
Er det normalt å ha både tilluft og avtrekk i stue eller kommer det an på hvordan våtrommene ligger i forhold til stuen? Plasserer man tilluftventil nærme vindu i stuen kanskje? Jeg har vindu mot vest så der står solen på.
Ett annet spørsmål er hvilke dører som skal ha luftespalter og ikke. Antar alle våtrommene har luftespalter. Men for eksempel hos oss har vi ett eget bad til hoved soverommet, da holder det vel med luftespalte mellom de to rommene og ikke mellom soverommet og stue?
WF
   #5
 575     Haugesund     0
Tror ikke man tenker temperatur når man plasserer, heller behov for frisk luft og behov for å bli kvitt fuktig luft. På soverom og i stue ønsker man tilført frisk luft, altså der man oppholder seg mest. Så trekker man alltid ut der der finnes fuktighet.
Det er utrolig liten flow i forhold til offentlig HVAC. Det skal veldig mye til for å endre temperaturen i et rom med ventilasjonsanleggene som brukes i hus. Spesielt kjøling.