3,902    6    0  

Planløsning ventilasjonsrør - spørsmål

 354     0
Hei. Har laget ei skisse til hvordan vi skal ha rørføringene for balansert ventilasjon i huset vårt (hus opprinnelig fra 60-tallet, mye endret siden da), se vedlegg.
Kort forklaring:
Mørk grønn / mørk rød = 200mm
Grønn / rød = 160mm
Lys grønn / lys rød = 125mm
Blå rør = 200mm rør ut i det fri
Aggregatet skal plasseres øverst, litt til høyre for midten.
Bredden her er ca 10 meter, lengden/høyde ca 13 meter

Vi tenker oss et Ensy-700 aggregat eller noe tilsvarende, og mest mulig skal være spiro-rør.

Har tre spørsmål:
1. Jeg har her tenkt hovedkanal på 200mm hele veien, og grenkanaler på 200mm der hvor de senere skal ut til 3 punkter, 160mm der hvor de skal til 2 punkter og 125mm der hvor de skal ut til ett punkt. Høres det fornuftig ut?
2. De grenkanalene til ett punkt er satt opp med 125mm rør helt fram. Vil det ha noe for seg å la de være 160mm et stykke ut fra hovedkanalen, for så å gå ned til 125mm rett før punktet? Tenker da primært på de hvor punktene er et stykke fra hovedkanalen.
3. Noen plasser skal grenkanalene gå over den andre hovedkanalen. Hva er lurest her: montere en fleksibel kanal som legger seg over, eller begynne med 30 graders spiro-bend opp og ned igjen på andre siden. Eller er det andre løsninger? Målet her er naturlig nok minst mulig motstand.

Takker for innspill. Smile
Planløsning ventilasjonsrør - spørsmål - Ventilasjon_plantegning.jpg - Smile

   #1
 492     Trondheim     0
Det finnes egne deler for kryssing av kanaler. Usikker på str på de, men de finnes. Der jeg slet med plassen til X av kanaler brukte jeg lydfeller som jeg strakk ut og klemte litt på.
   #2
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
For støyens del vil jeg generelt anbefale fleksibel lydfelle på siste delen av stikkene ut. Denne bør ikke ligge rett, men gjerne i en slak bøy (S) såpass mye at en ikke kan se gjennom kanalen. Kan en slik lydfelle brukes der du må passere med stikkene over stammen? Ellers virker det fornuftig å kjøre med 200 på hovedstamme, 160 på avgreininger og evt 125 ut til ventiler.
Du bør uansett ha fleksible lydfeller før alle ventiler. Ja, det gir økt motstand, men det er ikke sånn at luften stopper opp.. Har du noenlunde fornuftig dimensjonert aggregat, er det null problem å ha fleksible lydfeller både ved aggregat og ved alle ventiler.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 354     0
Du sier fleksible lydfeller rett før alle ventiler - og der er jeg enig. Men vil du ha lydfeller over hovedrørene i tillegg eller i stedet for lydfeller helt ute ved ventilene? Mao.: spiller det noen rolle om lydfella er rett før ventilen eller om den er trukket et par meter inn slik at en kan bruke fleksibel lydfelle over hovedrøret i stedet for?
  (trådstarter)
   #5
 354     0
Har ikke nøyaktige mål her, men vi snakker rundt 2,5 meter på det meste. Er det slik at lyddempingen blir dårligere jo lenger unna ventilen den er plassert?
   #6
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Ja, har forstått det slik, og merket det når vi prøvde å bruke lydfelle på stammen i stedet. Det var lite effektfullt. Rett nok på større anlegg (kontorbygg), men likevel. Der måtte vi "krype til korset" og sette opp egne lydfeller ute ved ventilene. Jeg har ikke eksperimentert/erfart nok til at jeg kan si om 2,5 meter går eller ikke, det kommer jo også an på flere faktorer som din egen preferanse for hva som er støy, og om det er soverom eller oppholdsrom. På soverommet vil du gjerne ha det "støyfritt", mens i stuen kan en gjerne akseptere litt lyd. Personlig hadde jeg glatt brukt fleksible lydfeller, og spiro på de resterende 2-3 metrene, og testet. Er det noen steder det blir for mye støy så erstatter du bare siste spirobiten med en lydfelle til.
Signatur