Veldig varmt inne i nytt hus, tips og råd til innstilling av Systemair VTR 300 søkes
28
0
Hei!
Som tittel tilsier sliter vi med varmen, i et nytt hus fra 2021.
Vi har Systemair VTR 300 ventilasjonsanlegg, og jeg lurer litt på om det kan være feilaktig innstilt fra vi fikk huset (har lite greie på dette selv). Vi kom nettopp hjem fra 4 dagers ferie, og huset tok oss imot med 28 grader. Selv om utetemp lå på 18-19. Det var varmt i går, men alt av solskjerming etc har vært nede. Med ganske lav nattetemp burde jo temp gå noe ned? Det gir lite mening at temp inne ligger 10 grader over ute. Om nettene må vi som regel ha dører og vinduer oppe for at det skal være levelig morgenen etter. All varme ellers i huset er naturligvis skrudd av.
Har som sagt lite greie på innstillingene, men er det noen som kan si noe om det? Jeg kan eventuelt legge ved noen skjermbilder av appen. Vi har tillufttemp på 12 grader, uten at det ser ut til å hjelpe.
Tips mottas med stor takk:)
Som tittel tilsier sliter vi med varmen, i et nytt hus fra 2021.
Vi har Systemair VTR 300 ventilasjonsanlegg, og jeg lurer litt på om det kan være feilaktig innstilt fra vi fikk huset (har lite greie på dette selv). Vi kom nettopp hjem fra 4 dagers ferie, og huset tok oss imot med 28 grader. Selv om utetemp lå på 18-19. Det var varmt i går, men alt av solskjerming etc har vært nede. Med ganske lav nattetemp burde jo temp gå noe ned? Det gir lite mening at temp inne ligger 10 grader over ute. Om nettene må vi som regel ha dører og vinduer oppe for at det skal være levelig morgenen etter. All varme ellers i huset er naturligvis skrudd av.
Har som sagt lite greie på innstillingene, men er det noen som kan si noe om det? Jeg kan eventuelt legge ved noen skjermbilder av appen. Vi har tillufttemp på 12 grader, uten at det ser ut til å hjelpe.
Tips mottas med stor takk:)
Ellers er solskjerming nøkkelen til levelige temperaturer, hos meg hadde forrige eier montert utvendige persienner og med dem i bruk går det bra her, litt lufting ved leggetid kan dog være gunstig hvis det er veldig varmt
Ettervarme og varmegjenvinning er ikke det samme altså? Jeg har skrudd på "frikjøling" fra kl. 21 til kl. 8 nå. Min forståelse er at det kobler ut evt. innkoblet varmegjenvinner på natt. Blir spennende å se om det har noen effekt. Bør vel prøve med dører og vinduer igjen for å se om det hjelper.
Har bra med solskjerming. Mangler utvendig skjerming mot øst, men har hvertfall brukbart mot sør/vest.
Virkningsgraden er ikke 100%, innblåsninglufts er mao litt kaldere enn avkastet. Derfor er det ofte et ettervarmesystem, vanligvis i form av et elektrisk varmeelement som hever temperaturen på innlufta til ønsket temperatur på tilluft.
Om sommeren må seff ettervarmen være avslått. Varmegjenvinneren bør kun gå hvis temp inne er lavere enn utetemp. Da gjenvinneren kjøligheten inne. Når temp inne er lik ute, stoppes ev hele anlegget for ikke å pumpe varm luft inn.
1. Som andre har skrevet, ikke bruk ettervarme.
2. Reguler ned varmen du har stilt inn tilluften til å være betydelig lavere enn hva du selv ønsker (da jeg googlet med mine problemer den gang stod det anbefalt at tilluft burde stå på 18-20 grader, det viste seg for min del å være alt for høyt). Prøv ekstremverdier som 10 grader eller lignende for å se om du opplever bedring, og juster eventuelt opp til en verdi som da funker greit (jeg ser du har satt på 12 grader, da bør dette punktet være ok).
3. Solskjerming utvendig er nødvendig, du vil nok også kanskje trenge varmepumpe som står med kjøling. Nyere boliger(til og med gamle boliger forsåvidt) blir latterlig varme av dagslyset, og holder godt på varmen. Jeg bruker selv kjøling i mitt 70-tallshus i disse dager, med kun 10 cm isolasjon i veggene. Jeg har en følelse av at dette punktet er hva som treffer din situasjon mest. En sommer streiket varmpumpen min, og jeg hadde vel opp mot 30 grader inne når det var sol ute.
4. Viftehastighet bør økes på sommerhalvåret, når man ikke får like god "kulde møter varme" utveksling av luften, må man kompensere for dette med å bruke høyere viftehastighet. Det motsatte kan testes på vinter (senke viftehastigheten) siden man da får bedre luftutveksling med større kontrast mellom kald og varm luft som møtes.
Essensen bak alt dette handler om en kombinasjon av at tilluften ofte blir for varm, og fort varmes opp av at det allerede er glovarmt i taket. Det er glovarmt inne fordi boligen er så godt isolert at selv overskyet med 14 grader ute fører til god oppvarming inne, og boligen holder lenge på dette.
24 grader ved sofaen er fort 26-28 grader oppe ved taket hvor luften kommer ut. Man får fort en svært redusert utveksling av luft nede ved sofaen når dette skjer. Co2 vil bygge seg opp raskt, man vil kunne nærmest lukte støv, og man sliter kanskje med en kuldefølelse på pannen, som kommer av at du faktisk sitter i en kuldesone i nedre del av rommet, da det er minimal utveksling av luften. Hvis du forsøker å sove på soverom med døren lukket, kan du etter hvert begynne å slite med pusten, eventuelt våkne på natten med rar følelse i halsen. Da er CO2 bygget seg opp godt nok til at du må lufte raskt.
Takk for et veldig bra svar @naihino234
1. Har enda ikke funnet hvor jeg justerer eller skrur av dette. Det jeg har gjort er å aktivere "frikjøling" på natt, uten at jeg synes det hjalp nevneverdig. Min forståelse er at det stopper varmeveksleren fra å være aktiv, men denne ettervarmen har jeg ikke funnet i innstillingene.
2. Ja, den er satt til 12 grader som er minimum.
3. Ja, jeg tror nok også at dette punktet er vesentlig. Vi hadde faktisk befaring på luft-luft varmepumpe her om dagen, men det viste seg å være svært krevende å få montert fornuftig. Beste plassering ift. innedelen er mot øst, men der blir det rett mot naboens veranda, noe vi ikke ønsker. Vi har et godt forhold og ønsker å holde det slik. Et alternativ er å legge rør rundt hjørnet til nordveggen (om det i det hele tatt er mulig), men blir fort 10-15 meter utvendig om vi går for det. Antar det ikke blir spesielt pent estetisk sett også. Men ja, jeg begynner nok også å tro at varmepumpe er helt nødvendig for å få det levelig i huset sommerstid. Angående solskjerming så har vi 2 vinduer mot øst med kun innvendige plissegardiner, det kan hende vi hadde vunnet noe på å installere screens der. Selv om det hovedsakelig er snakk om morgensol. Mot sør har vi lamellgardiner og soldempende glass, og mot vest har vi screen på "verste" vinduet".
4. Dette har jeg ikke prøvd, skal teste det. Pr nå står "luftmengde" på normal i appen, kan sette til høy og teste ut det.
En annen ting er at husfirmaet monterte "gitteret" (er vel kombi inn- og utluft) på vestveggen. Vi stilte spørsmålstegn ved det, men fikk til svar at det var korrekt og prosjektert slik. Mistenker at det ikke hjelper på solrike dager. Når det er sagt sliter vi også med varmen inne uavhengig av om det er sol eller ikke, forutsatt at utetemperaturen er høy nok.
Igjen, tusen takk for godt svar. Setter stor pris på det.
edit: Lagt ved noen bilder fra appen om det kan være av nytte.
Det du har stilt til mellom 12 grader og 22 grader får jeg inntrykk av er at denne ekstra kjølingen skal aktiveres, så sant man også er i klokkeslettet du har satt.
På dagtid virker det da som tilluften forsøker å gjenvinne varme slik at luften som kommer inn aldri blir kaldere enn 18 grader. Da er det sikkert ikke rart at dere sliter med å få ned temperaturen, som jeg var inne på er 18 grader altfor varmt i disse dager når den møtes av opp mot 30 grader varm luft inne i boligen deres, som stekes i solen hele dagen også ^, i en god isolert boks av et hus Selv når dere har overskyet og 17 grader, vil altså anlegget deres varme opp luften dere henter inn. Dagslyset gjør alt mye varmere, vinden vil som regel være kjøligere enn temperaturmåleren viser ute, og et nytt hus vil varmes ekstremt godt av selv overskyet dagslys. Jeg har måttet ha kjøling på i mitt 70-tallshus i dag til tross for overskyet og 17-18 grader ute^^
Prøv å se om du kan sette den til lavere enn 18 grader, sett anlegget på maks viftehastighet, heng gjerne temperaturmåler i åpningen til en ventil for å se ca hva slags temperatur som kommer ut av kanalen (jeg gjorde dette i en god del av tiden jeg bodde i bolig med ventilasjonsanlegg, da det er nesten umulig å bli klok på hva slags innstillinger man bør ha når man ikke kan se hva temperaturen på luften er).
Det er to ting somtar seg av ekstra oppvarming av tilluften, det ene er varmebatteri som er varmekabel som slår seg på når luften ute er vesentlig kaldere enn hva du har stilt at tilluften skal være (18 grader ser det ut som du har stilt det til). Dette er noe man kan deaktivere/aktivere ettersom det trekker en del strøm.
Det andre er roterende varmeveksler som kjører luften du sender ut av boligen nært luften du tar inn, for å overføre litt av varmen fra inneluften og da varme opp luften som kommer inn i boligen (gjenvinner varmen innefra). Fra det jeg husker, skal ikke denne rotere hvis luften ute er varmere enn hva du stiller inn. Den vil rotere hvis luften ute er kaldere enn hva du stiller inn.
Når det er 18-19 grader ute, vil vinden du henter inn oppleves kaldere jo raskere den blir, og i praksis kunne kjøle ned i hvert fall noe. Som jeg derimot var inne på tidligere, jeg selv måtte ha varmepumpe på kjøling selv med lav temperatur på anlegget, er jo håpløst på de varmeste sommerdagene, ettersom man da henter inn glovarm luft uansett hva man stiller inn