5,509    5    0  

Ventilasjon i nytt hus med kjøling

 94     Norge     0
Hei
Driver og planlegger ventilasjon i nytt hus på ca 200kvm på ett plan (+60kvm loftstue)

Har borret 200m energibrønn og skal ha varmepumpe/vannbåren varme for oppvarming, og tenkte og bestille med frikjølingspakke og kjøle huset med kjølebatteri i ventilasjonen ved behov.

Tenkte og bruke systemair VR700 og legge 200mm kanaler rundt om i hele huset (samme som på utløøpet på aggregatet), og bruke plenumskammer og dyseventiler for tilluft.

Er det noen problem og bruke 200mm kanaler over alt? vil det fungere og regulere luftmengden ved kun og justere i ventilene?

Planlegger og isolere kanalene for tilluft med 13mm armacell (armaflex), noen som ser noen problemer med dette?


   #1
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Jeg vurderte det samme som deg og fikk vite av leverandør av ventilasjon at bruken av kjølebatteri i ventilasjonsaggregatet var bortkastet penger. Effekten ble veldig liten og det krever veldig mye luft for å kjøle ned et hus.

Har heller blitt tipset (av rørlegger) om å legge opp rør for viftekonvektorer som kan være plassert strategiske plasser. Jeg valgte å ikke gjennomføre dette da kostnadene var for høye i forhold til antallet dager i året jeg får behov for dette.
Signatur
   #2
 1,323     Østlandet     0
Har ikke erfaring med kjøling selv, men har fått samme opplysninger som stefanvh; at det skal utrolig mye energi og luftmengde til for å kjøle all luften i et helt hus, som samtidig skal byttes ut i løpet av maks 2 timer. Min bror har ventilasjon med varmepumpe som da også kan kjøle, men jeg tror ikke han har testet ut kjølemulighetene særlig.

Når det gjelder dim på rør så er det kanskje nettopp pga forflytning av mye luft du tenker å bruke 200mm rør? Selv ville jeg gått for 160mm rør og heller fått plass til mer isolasjon.
Varmetapet mellom rommene og varmeveksler (og motsatt) kan bli stort om rørene er for dårlig isolert.
  (trådstarter)
   #3
 94     Norge     0
Er klar over at det trengs og bytte ut mer luft hvis kjøling eller varming via ventilasjonen skal ha noen effekt (5-10 ganger så mye luft), men trodde at hvis en kan holde rørdimensjonen oppe hele veien for og få minimalt med trykkfall i systemet så burde det være muligt og oppnå akkurat det?

Når det gjelder isolasjon av rørene så har eg plass til opp til 50mm,  men armacell plater på 6-25mm har en varmeledningsevne på 0,038w/(m*k) @20degC og diffusjonstettet u-verdi på >10000 så eg tenkte det var nok med 13mm siden det i verste tillfelle kan bli 35degC i taket der som rørene ligger og frikjølingsvannet vil vel sikkert ligge på 0-10degC men så skal det jo varmeveksles slik at utluften fra kjøleren blir vel sikkert aldri under 15degC vil eg tro!??

Dette vet eg jo selvsagt ikke, men tenkte at kansje noen her har noen lure innspill? Smile
   #4
 615     MALM     0
Hei å bruke nå mye penger på kjøling i dette tilfellet er ikke å anbefale, selv om ditt anlegg er ett stort bolig aggregat som gir ca 700m3h frittblåsende er det meget lite sammenlignet med en varmepumpeinnedel når det
gjelder å flytte luft.
Og ved kjøling/oppvarming skal du flytte mengder med luft...
Det positive i ditt tilfelle er at du vil nok oppnå noe virkning på små rom ex soverom.
Ø200 hele veien er optimalt.
Isoltykkelse er nok noe tynt så min 50mm  vil jeg anbefale uansett for varme og kjøling.
Signatur