9,978    7    1  

Hente vann/kloakk over nabotomten

 445     Drøbak     1
Da tomten vi skal bygge på ble skilt ut, fikk den (tinglyst) mulighet til tilknytning til vann/kloakk over nabotomten (som var og fortsatt er i familien), men det er en del meter bort til det.

For 5 år siden ble det bygget nye hus rett ved siden av vår tomt og derfor ligger det rørledninger mye nærmere nå. Det ville muligens vært gunstig for oss å heller hente vann/kloak derfra.

Har noen vært borti en lignende situasjon før, dvs. å prøve å få hente vann/kloakk over nabotomt uten avtale fra før? Hva må man gjøre i en slik situasjon? Finnes det noen som har litt mer peiling på jussen rundt dette? Vi har snakket litt med rørleggeren som skal ordne med slikt for oss, og han trodde at vi må hente inn tinglyst rett fra naboen i det nye huset for å legge stikkledning og for å ha tilgang for eventuell framtidig vedlikehold av rørene.

Dessverre vil akkurat den naboen også kunne kanskje oppleve vårt hus som en nokså stor ulempe.  Vi kjenner ham ikke i det hele tatt.  Kanskje er han en veldig grei og pragmatisk fyr, og vi skal kontakte ham angående dette, men vi regner med at det er best å ikke ha for store forhåpninger...

   #1
 5,568     0
Er det offentlig eller privat ledning du ønsker å koble deg til? Du kan bli nektet å koble på en privat stikkledning (i alle fall for avløp er det lett å finne argumenter for å nekte noen), men dersom det er offentlig mener jeg at kommunen kan kreve at du kobler deg på. Så første bud er å finne ut hvem som eier ledningen.

Jeg tror naboen har rett. Første bud må jo være å snakke med vedkommende som eier tomten du skal over.

Du kan ringe kommunen for å få den informasjonen, så vet du hva du har å forholde deg til før du evt snakker med grunneieren/naboen. Du vil kanskje ta en litt annen innfallsvinkel dersom du vil koble deg på en privat ledning enn en offentlig.

Du kan også risikere å måtte kjøpe deg inn dersom det er en privat ledning, så det er ikke gitt at det blir billigere for deg å ta den korteste veien.

Eksempel fra en tilsvarende situasjon jeg er i: Hytten vår ligger på en skrå tomt. Kommunalt vann/avløp eksisterer i området, men det er ca 150-180 meter avstand. I tillegg er det motfall med 6-7 m høydeforskjell, så vi må ha avløpskvern og -pumpe. I tillegg er det fjell over alt, og mest økonomisk vil være å legge grunn ledning med varmekabler hele veien. Det er mildt sagt dyrt, og vi ender nok opp med rundt 350.000 for å få innlagt vann/avløp.

Tomten nedenfor oss (naboen) har kommunalt vann/avløp gjennom privat stikkledning. Dersom vi hadde koblet oss på han, hadde vi sluppet unna med ca 15 meter rør, naturlig fall og ingen pumpe. Men, han lar oss ikke få koble oss på fordi han mener kapasiteten på hans avløpsledning er sprengt. Spiller ingen roll hva vi sier eller gjør - han bestemmer over sin egen ledning.
   #2
 24,032     Akershus     0
Vanligvis er vel stikkledningen privat. Det offentlige "ligger bare ute i veien". Å koble seg inn hos naboen vil dermed kreve avtale med denne. (Og kanskje med kommunen)

Tinglysning er vel ikke noe krav utgangspunktet, men er nok greiest for alle parter, særlig hvis/når nabohuset blir solgt.

Ad hyttesaken: Kunne det være et alternativ at du setter inn kvernedo og slipper det nedover. Kapasiteten på avløpet i seg selv er neppe noe problem, men en får et argument for at det ikke går tett.
Signatur
   #3
 5,568     0
Naboen er godt over 80 år og har bestemt seg (!), så der er det nok ikke så mye å hente. Det er for han en enkel konklusjon basert på diameter av rør og antall enheter tilkoblet..

Hvis jeg kunne spare 300.000 kroner hadde jeg nesten vært villig til å drikke parafin hver dag for å virkelig forhindre at noe kan gå tett Smile
   #4
 24,032     Akershus     0
Kloakkpumpe og større buffertank hos dere: "Jeg lover, pumper bare ut kloakk om natta når du sover assse".

Alternativt, legge vann/kloakk over hans tomt, men i eget rør?


Vi sporer vel litt av her fra TS, men samtidig ser en litt hva for problemer en kan møte. viktig med avtaler og viktig at dette tinglyses, i alle fall slik at alle dokumentene er skrevet slik at de "kan tinglyses uten ytterligere om og men" dersom salg kommer opp.
Signatur
   #5
 22,342     Akershus     0

Hvis jeg kunne spare 300.000 kroner hadde jeg nesten vært villig til å drikke parafin hver dag for å virkelig forhindre at noe kan gå tett :)

Da kunne du ha satt fyr på dritten.

Man kan prøve å ekspropiere seg en rett, men det koster det også.
   #6
 5,568     0
Ledningen vi evt ville koblet oss på har lengre avstand totalt til kommunalt anlegg, så dersom vi skulle legge nytt (vi har vurdert det også) nedover gjennom naboens eiendom ville det blitt en betydelig kostnad det også...

Litt avsporing fra tråden ja, det var ikke meningen å kuppe. Men som KjellG sier så er det viktig at det juridiske er i orden. Og privat ledning kan man ikke koble seg på uten tillatelse...
   #7
 503     Bærum     0
V/A over annen persons grunn –rett/plikt:
Utgangspunktet er at dette er et rent privatrettslig spørsmål. Samtidig er det ofte god grunn for kommunen til å veilede sine innbyggere i en slik sak. Spørsmålet har også en offentligrettslig side, ved at det kan være hjemmel for å "tvinge" naboen til å gi den som vil legge vann- og avløpsledninger over eiendommen en bruksrett til dette formålet. Denne hjemmelen er det imidlertid fylkesmannen som har fått.
Oreigningsloven har i § 2 nr 47 en bestemmelse som åpner for ekspropriasjon av grunn til vann og avløpsformål.
Bestemmelsen åpner for at man kan søke om tvangsmessig erverv av grunn (evt bare en bruksrett) til "vassforsyning og avløp", herunder faller det å legge ledninger. Ekspropriasjonen kan skje til fordel for private og det er fylkesmannen som kan beslutte et slikt inngrep. For at fylkesmannen skal kunne gi tillatelse til å ekspropriere, må tiltaket være "tvillaust til meir gagn enn skade".  Fordelen med tiltaket må altså være overveiende i forhold til skaden.
I oreigningslova § 11 er det satt visse krav til søknaden, den skal blant gi opplyse om hva ekspropriasjonstiltaket går ut på og hvem det vil ramme. For å kunne gjennomføre ekspropriasjonen må det gjennomføres et skjønn som fastsetter erstatningsbeløpet.
Dette er en langt mer langdryg prosess enn å få på plass en privat avtale. Det kan jo hende at dersom begge parter vet at dette ligger som et bakteppe, så kan den som ønsker å legge ledninger gi et tilbud som gjør at den som uansett risikerer at å bli fratatt sin eksklusive råderett er eiendommen velger å samarbeide.
Signatur