11,266    27    8  

Hvem har ansvar for støttemur mellom tomter?

mmd
 40     tromsø     0
Naboen tomt ligger ca 1 m høyere enn vår, og det er en gammel støttemur på tomtegrensen (etablert lenge før vi kjøpte eiendommen). Støttemuren har seget kraftig og heller innover mot vår tomt. Dette skyldes antageligvis at den er presset ut av røtter til store trær som ble tatt ned for et par år siden. Det ser ut som om muren vil helle helt over/legge seg på vår tomt, men det er mulig at fjerningen av trærne stoppet denne prosessen. 

Tomtegrensen er i naboens "bakhage", han er ikke interessert i få få gjort noe med saken. For oss er det mer prekært, og ikke minst veldig synlig/stygt å se på. Vi har satt opp et midlertidig gjerde for å skjule elendigheta. Siden muren "henger" måtte gjerdet settes ganske langt inn på vår hage. Det er små tomter, så det spiller faktisk en rolle.

Vi ønsker muren fjernet eller utbedret. Vi kan til en viss grad bidra (økonomisk/praktisk ved tilgang via vår hage, riving av gjerde mv), men mener ansvaret først og fremst er naboens. Det må da være naboen som "eier" denne muren? Vi har ikke behov for den, men vi kan da ikke sette i gang uten at han er med på prosessen? 

Synspunkter? Forslag?
Signatur

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Hvilken tomt har justert terreng nivå? hvis nabotomt er fylt opp er den hans ansvar, har deres tomt blitt senket er det deres. Men hvis det ikke er deres ansvar er det sikkert lurt med et samarbeid slik dere skisserer.
   #3
 877     Østfold     0
TS skriver ingenting om at han har endret terreng.

Gammel støttemur, etablert i tomtegrense av nabo (som har høynet terrenget på sin eiendom ).

100% nabos ansvar å vedlikeholde/ sikre Smile

Men for å forsøke å etablere et godt naboforhold kan det være lurt å være smidig som du selv sier og la naboen få tilgang via deres eiendom dersom dette er nødvendig. Økonomisk bistand fra dere bør ikke være nødvendig lokkemiddel i første omgang.
Signatur
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Vil anta TSver den aom ser muren, utseende henger jo ofte sammen med økonomi så derfor kan økonomi godt være mer helt fra start tenker jeg.
   #5
 24,032     Akershus     0
En mur sm heller utover vil trolig ikke bli stående. Over tid vil frost skyve den videre utover. Det er litt derfor at tørrmurer legges innover. De reiser seg i frost og legger seg inn etterpå pga tyngdekraften.
Signatur
   #6
 5,336     Tromsø     0
Ja, enhver mur som har tunge masser (jord, stein, vann) på den ene siden og bare luft på den andre siden, vil presses utover. Trerøtter som vokser kan også bidra, men skal neppe ha skylda aleine, og det er vel optimistisk å håpe at muren ikke vil falle fordi trærne er felt.

Derfor bør støttemurer ikke bare bygges med helning innover mot jordsiden, men forankres godt i jordmassene bak muren, fylles med lette masser bak muren (f.eks løs Leca) og dreneres godt - våte masser er tyngre og presser mer på muren enn masser med luft i porerommene.

Når man gjør nye terrengendringer med eller uten støttemur skal den som gjør terrengendringen gjøre den på sin tomt, minst en meter fra tomtegrensa, og ikke høyere enn 1,5 meter i middels tett bebyggelse hvis det ikke skal være søknadspliktig.
Men i dette tilfellet høres det ut til at denne muren kanskje står akkurat i grensa og er bygd før nåværende eiere på begge tomter komt dit, ingen vet hvem som bygde den, og ingen erkjenner eierskap til den? I så fall blir det litt vanskeligere å si hvem som eier og har ansvar for den. Det gjør ting vanskeligere, men betyr sannsynligvis at man må komme til en enighet, eller så må trådstarter gjøre tiltak for egen regning, innenfor sin tomtegrense
Signatur
   #7
 1,463     Harstad     2
TS skriver ingenting om at han har endret terreng.

Gammel støttemur, etablert i tomtegrense av nabo (som har høynet terrenget på sin eiendom ).

100% nabos ansvar å vedlikeholde/ sikre Smile

Men for å forsøke å etablere et godt naboforhold kan det være lurt å være smidig som du selv sier og la naboen få tilgang via deres eiendom dersom dette er nødvendig. Økonomisk bistand fra dere bør ikke være nødvendig lokkemiddel i første omgang.


Det står ikke at nabo har etablert denne støttemuren.
Det står heller ikke at nabo har høynet terrenget (det står derimot at det er en meter høydeforskjell)

Ut i fra det som er oppgitt i tråden er det ikke tilstrekkelig grunnlag for å angi hvem som er eier av muren eller ansvarlig for den.

Den (de) som bygde muren, eier muren. Værre er det egentlig ikke. Dersom det ikke er mulig å finne ut hvem som bygde muren, vil det være naturlig å dele kostnadene med å reetablere den. Selv ville jeg nok hevdet at naboens trær er medvirkende årsak til at muren presses ut og brukt dette som argument for en kostnadsdeling (dersom det er et felles ansvar).

Det kan være verdt å kontrollere om muren i sin helhet står på den ene eller den andre eiendommen. Det er sjelden at eiendomsgrensen går nøyaktig midt i muren. Dersom muren står fullt og helt på den ene eiendommen kan den andre part hevde at muren må utbedres av den som har eiendommen muren står på.

Ser at det jeg skriver er mye godt det samme som KjellTS skriver.
Signatur

mmd
  (trådstarter)
   #8
 40     tromsø     0
Som sagt ble muren etablert lenge før min tid, av en slektning av dagens nabo. Det er mulig vår eiendom er senket litt, men det er utvilsomt naboen som har mest bruk for muren (til tross for at den delvis ligger i han bakhage)

Foreløpig er problemet mest av estetisk art, for oss. Med tiden vil det imidlertid kunne bli mer prekært. Vi har imidlertid ønsket å få gjort noe med saken i flere år, men naboen er rett og slett ikke interessert. Det er nok en stor jobb, muren er flere titalls meter lang og ser ut til å være godt armert:)

Det handler altså ikke om velvilje fra vår side, men vi har ingen muligheter til å tvinge ham til å sette i gang med å reparere/fjerne muren. Eller?
Signatur
mmd
  (trådstarter)
   #9
 40     tromsø     1
Er forøvrig nokså sikker på at den ligger akkurat i tomtegrensen.
Signatur
   #10
 24,032     Akershus     0
La oss anta at muren er naboens ansvar helt og fullt:

Det eneste argumentet som holder vil trolig være påstand om veltefare og at du dermed ikke lenger kan bruke deler av din tomt.

Gitt at muren rives før ny mur: ny mur i grenselinja vil være søknadspliktig jfr #6

Muren kan kanskje rettes opp og tilbakefylles med lette masser, men vil da trolig ikke være like stabil som en ny på nytt fundament.
Signatur