7,988    12    0  

Hvor finner man servitutter?

mmd
 40     tromsø     0
På seeiendom.no ser det ut som om naboens (eldre mann) garasje stikker inn på vår tomt. Jeg har tenkt at det skyldes unøyaktige kart og ikke tenkt noe mer over det. Nabohuset er nå solgt. Den nye naboen (som er en slektning av den eldre mannen som nå er på sykehjem) at garasjen faktisk er bygget delvis inne på vår eiendom, og at det i sin tid ble inngått en avtale om dette mellom de daværende naboene (vårt hus og den eldre mannen).

Jeg kan ikke finne noen slik avtale, hvor skal jeg lete? Vi fikk heller ikke opplyst noe om dette da vi kjøpte huset for 2,5 år siden.
Signatur

   #1
 6,693     Akershus     0
Normalt skal servitutter/heftelser tinglyses, da finnes de i grunnboken. Dette skulle vært opplyst om ved kjøp av boligen. Kontakt Kartverket for å høre.

En annet mulighet er at servitutten er etablert gjennom hevd, men det er tvilsomt i dette tilfellet dersom det faktisk er inngått en avtale. Da kan man ikke hevde.

Siden din nye nabo vet at det er inngått en avtale, kanskje han kan hjelpe deg med å finne den?
Signatur
   #2
 24,032     Akershus     0
Slettet, hadde ikke lest tråden skikkelig.
Signatur
   #3
 3,277     I huset mitt     0
Er det 10 eller 20 år for hevd når det gjelder eiendom? Hevd kan vel også bare kreves om man ikke viste noe om eierforhold.

Uansett, om det ikke finnes en avtale eller om garasjen er bygd på usikre grenser, så vil jeg vel tro at alternativet nå er å komme til en minnelig avtale med naboen om dette området. Naboen kan jo tilbys å kjøpe den delen som garasjen står på til tomtepris?
   #4
 6,693     Akershus     0
20 år for fast eiendom. Jeg er langt fra noen ekspert på hevd, men mener bestemt at du har rett i at man kun kan hevde dersom man ikke visste noe om eierforholdene. Aktsom god tro er et viktig stikkord.
Signatur
mmd
  (trådstarter)
   #5
 40     tromsø     0
Det er ikke egentlig en nabokonflikt altså, ble bare så overrasket over denne  opplysningen. Han sa at det fantes en avtale. Jeg kom ikke på å spørre om hvorfor vi ikke har sett denne avtalen.

Den nye naboen planlegger å rive denne garasjen og bygge en større, sier han, og da kunne det kanskje passe bra å rette opp tomtegrensen (dersom han ikke kan fremvise en tinglyst avtale ). Men da kan det bli en konflikt, for det er knapt nok plass til den garasjen som står der.

Man kan vel ikke snakke om hevd når denne naboen hele tiden har visst om at garasjen var bygget over grensen? Eller?
Signatur
   #6
 6,693     Akershus     0
Slik jeg forstår hevd kan han ikke det, nei. Har det vært klart fra starten av at garasjen er oppført (delvis) på annen persons eiendom tilfredsstilles ikke kravet til aktsom god tro. Og den eventuelle avtalen er vel heller ikke relevant - så lenge den ikke er tinglyst følger den i utgangspunktet ikke eiendommen.

En annen tanke - river han den gamle garasjen må han vel søke til kommunen i forbindelse med oppføring av ny garasje? 4-meters grensen trer vel inn da. Og da er det dere som bestemmer om han skal få lov eller ikke.

Noen tanker fra meg. Ta det med en klype salt, jeg er ikke ekspert på dette.
Signatur
   #7
 3,277     I huset mitt     0

En annen tanke - river han den gamle garasjen må han vel søke til kommunen i forbindelse med oppføring av ny garasje? 4-meters grensen trer vel inn da. Og da er det dere som bestemmer om han skal få lov eller ikke.

Nabo må søke ja og normalt kommer 4m regel inn, men kommunen kan fint gi disp for plassering nærmere enn 4m til tomtegrense uansett hva nabo sier.  -Men kommunen krever da sikre grenser, og det er det jo ikke i dette tilfellet vil jeg tro....
Nabo vil da pålegges å få målt opp grensen (koster fort 10 000.- for et punkt), og kan søke disp om plassering 1m fra denne på sin side.

Så, gitt at TS vet at nabo planlegger å bygge større garasje, så trekker jeg tilbake forslaget mitt om minnelig løsning med at nabo kjøper den delen av tomta.  8)

Jeg ville ha hørt med kommunen om dem kan være behjelpelig med å finne ev servitutter/ting i mappa for begge boliger om det er noe rundt denne garasjen. Spørre pent og høflig så kan man få mye hjelp.
Hvis ikke noe finnes, la da nabo legge frem bevis for avtalen han mener å ev ha.

Men blir det krangel med nabo på dette, så vil nok kommunen trekke seg vekk og hevde at dette er et privat anliggende. ???


   #8
 6,693     Akershus     0
For mindre bygninger er det nok korrekt som du sier, Hirobofly. For bygninger over 50 m2 oppfatter jeg at nabo i utgangspunktet har vetorett (men her finnes nok også dispensasjonsadgang for kommunen dersom særlige grunner tilsier det)

Pbl. § 29-4 annet ledd:

Hvis ikke annet er bestemt i plan etter kapittel 11 eller 12, skal byggverk ha en avstand fra nabogrense som minst svarer til byggverkets halve høyde og ikke under 4 meter.

Kommunen kan godkjenne at byggverk plasseres nærmere nabogrense enn nevnt i andre ledd eller i nabogrense:
    a)når eier (fester) av naboeiendommen har gitt skriftlig samtykke eller
    b)ved oppføring av garasje, uthus og lignende mindre tiltak.
Signatur
   #9
 3,277     I huset mitt     0
Nabo har aldri vetorett. ;)
Nabo kan forlenge søknadsprosess....
Man kan søke disp på det aller meste bortsett fra slike ting som brannsikring, sikker konstruksjon, etc.

Så lenge den som bygger klarer å beskrive fordelene for tiltak og kommunen anser dette overskygger ev ulempe for nabo så får man lov.  Cool
   #10
 6,693     Akershus     0
Praksis varierer nok fra kommune til kommune, men utgangspunktet er at bygninger over 50 m2 innenfor 4-metergrensen krever skriftlig samtykke fra nabo. Det er derfor jeg skriver vetorett, men samtidig legger til at det kan dispenseres.

Sitat fra Sola kommune om dispensasjonsadgangen:

Argumentasjon som knytter seg til hensynet bak regelen, areal- og ressursdisponering, skal vektlegges. Økt plassbehov, ønske om bedre utnytting av eiendommen, forhold vedrørende søkers person (sykdom eller lignende) og fordeling av arv kan sjeldent anføres som begrunnelse.

Dispensasjon kan ikke gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse, blir vesentlig tilsidesatt. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.


Skien kommune tillegger følgende:

Det skal med andre ord mye til for å kunne innvilge dispensasjon


Vi trenger ikke dra denne diskusjonen videre.
Signatur