8,346    15    2  

Kommunen har bygget gangvei på privat grunn

 2     0

Jeg kjøpte meg et nytt hus I desember I fjor og oppdaget raskt at det var noe som ikke stemte I forbindelse med tomten og grensene.

Se vedlagt bilde

Hadde denne uken en grenseoppgang der kommunen vedkjente seg at de på 3 sider av tomten hadde tatt seg til rette og benyttet seg av min tomt.

På 2 av sidene er kommunen villig til å kjøpe arealene av meg, mens den 3. siden som er mot veg der de har bygget gangvei ønsker teknisk etat ikke å kompensere meg.

Begrunnelsen for dette er at kommunen ikke har behov for arealet og at det ligger en reguleringsplan til grunn for dette (som de forøvrig ikke opplyste om i sakspapirene rundt salget). Kommunen eide huset I den tiden dette ble bygget.

Hvordan stiller dette seg juridisk? Kan kommunen kreve å benytte tomten min som gangfelt uten å kompensere meg for dette?

Jeg er ikke ute etter å fjerne gangfeltet, men ønsker kun å få ryddet opp i tomtegrensene slik at tilgjengelig arealog tomten samsvarer
Kommunen har bygget gangvei på privat grunn - Tomt.jpg - okhaz

   #1
 5,336     Tromsø     1
Gangveiene var der allerede da du kjøpte tomta/huset, og du kunne selv se tomta og gangveiene på visning?

Har du kjøpt eiendommen direkte av kommunen?

I de fleste tilfeller har man ikke det, og da vil uoverenstemmelser mellom oppgitt tomteareal i prospekt og arealet man faktisk har fått være en sak mellom kjøper og selger, ikke mellom deg og kommunen.
Signatur
   #2
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Nå er ikke jeg noen person med juridisk bakgrunn, men med mindre det finnes noen tinglyste dokumenter som gir kommunen rett til å benytte deler av tomten din så kan jeg ikke forstå at du ikke kan gjøre akkurat hva du vil?

Dersom du skal selge en gang i fremtiden så ville jeg ha sett på dette som en heftelse ved tomten - noe som ikke vil komme frem med mindre dette er tinglyst?

Ser gjerne at noen med juridisk bakgrunn uttaler seg, synes dette er en interessant problemstilling.
Signatur
   #3
 5,336     Tromsø     0

Nå er ikke jeg noen person med juridisk bakgrunn, men med mindre det finnes noen tinglyste dokumenter som gir kommunen rett til å benytte deler av tomten din så kan jeg ikke forstå at du ikke kan gjøre akkurat hva du vil?


Kommunen har myndighet etter plan- og bygningsloven myndighet til å bestemme hva et areale skal brukes til uansett om det er privat eller offentlig eid. (Grunneier skal selvsagt ha kompensasjon hvis man må selge eller får ekspropriert grunn, men kommunen har større makt enn den egentlige grunneier til å bestemme hva arealet skal brukes til.
Arealbruken vedtas i reguleringsplaner og andre kommunale planer som kommunedelplan, arealplan etc. Jeg kjenner ikke til at de skal være tinglyst, men heftelser/servitutter som angår offentlig infrastruktur (som f.eks. trafo-kiosker, veier etc) og tilgang til dette kan være tinglyst.

Uansett er slike forhold noe selger er pliktig til å opplyse om ved salg av eiendommen.

(Jeg er heller ikke jurist, men har jobbet i fylkeskommune med saker som berører reguleringsplaner, men ser også gjerne at en jurist uttaler seg.
Signatur
   #4
 5,336     Tromsø     0
Det er også ganske vanlig at eldre tomter har tomtegrense midt i en vei, og veigrunn regnes inn i tomteareale, uten at dette regnes som en mangel. Noen skjult  mangel er det jo ikke så lenge man kan se at veien går der, og tomtegrensa er tegnet midt i veien.
Signatur
   #5
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Men kan man da fjerne halve veien?
Signatur
   #6
 5,336     Tromsø     0
Selvsagt ikke, men det hender at kommuner innløser (kjøper) veigrunnen og betaler noen kroner for det.
Signatur
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Det hender at det går an å få innregnet totalarealet av tomten i BYA kalkyler å da kan det å eie en stripe ut i veien være til nytte.  Ellers er det slik det sies at det å ha tomtegrense ut i en vei er ikke uvanlig og viser reguleringskartet at det ligger vei/fortau der så gjør det det.  (Heldigvis er det ikke mange steder en får vedlikeholdsplikt av å eie en kommunal vei, men i Trondheim har de faktisk strøplikt og feieplikt hvis ting ikke har blitt endret de siste årene).

Så lenge fortauet var der på visning så kommer du ingen vei og det er i alle tilfeller en sak mellom deg og selger (som kanskje var kommunen ? så indirekte kan de kanskje ha noe ansvar).




Ebe
   #8
 4,452     Vestlandet     0
Vil tro din undersøkelsesplikt som kjøper veier tungt her også, sidet det å sjekke reguleringsplaner før kjøp regnes som ganske opplagt. F.eks er det tegnet inn friareal på den ene siden av tomta mi. Det er pr i dag en allmenn sti over naboens tomt som blir brukt slik at den som skulle gått over min tomt aldri har vært brukt. Det er vanlig hage og hekk der i dag. Men jeg kunne nok ikke sagt noe om de hadde kommet å skulle laget denne stien i dag, siden reguleringsplanen for området faktisk sier det skal være en sti der.
Signatur
   #9
 1,806     Trondheim     0
Reguleringsplan er en ting.. reguleringskart er en annen. Skal kommunen beslaglegge din eiendom skal dette også vises på reguleringskartet. viser til pbl §16.
Er ikke kartet i samsvar med det som er opparbeidet av kommunen så har du en sak.
  (trådstarter)
   #10
 2     0
Jeg sjekket med kommunen om det lå noen servitutter eller andre heftelser på tomten, noe det ikke gjorde. (Med unntak av reguleringsplanen jeg ble informert om i ettertid)

Jeg er også innforstått med at man kan ha veirett over annen mans tomt, men slik jeg har forstått det må dette tinglyses. At veirett også kan likestilles med gangvei/bussholdeplass høres merkelig ut.

Har en sak mot eierskifteforsikring der jeg har fått utbetalt et mindre beløp for skader på tak, og har mot eierskifteselskapet informert om at det kan komme et tilleggskrav etter at denne saken er avklart mot kommunen.

Det jeg har vanskelig for å forstå er at kommunen har rett til å kreve total bruksrett og råderett over deler av en eiendom som jeg har kjøpt/betalt og betaler eiendomsskatt for.

Jeg kjøpte ikke av kommunen, men tidligere eier gjorde dette rundt år 2000(tidligere eier var ikke klar over dette)