#21
 51     0
Jeg blir litt usikker her faktisk. Et sameie utenfor eierseksjonsloven er kanskje upraktisk.

Uansett må du ha fatt i vedtektene og de bør angi hvilken lov de er gitt i medhold av.

Vedtektene er nøkkelen til hva som er "avtalt"/vedtatt mht råderett for eksempel ang farge og andre felles forhold. Det kan være at vedtektene faktisk har bestemmelser om fargevalg, ev. for fremgangsmåte ved ønske om å bytte. I det minste bør det være regler i vedtektene for å kunne fremme slike forslag. 

   #22
 5,336     Tromsø     0
Jeg har litt erfaring med loddrett delte tomannsboliger og rekkehus på hver sin tomt (hvert sitt gnr/bnr). Da er det ikke noe sameie, ikke noe borettslag, ikke noe styre, og som forrige poster sier - en velforenig har ingen myndighet til å overstyre eires fargevalg. Men reguleringsplan kan. Er det fra byggetidspunktet bestemt at alle hus skal være brune eller holde seg til noen få farger i et fargekart tatt inn i reguleringsplanen kan kommunen i teorien gi pålegg om endring og ilegge dagbøter til noen som plutselig maler huset neongrønt.

Men i praksis løser man dette frivillig. Naboer blir enig om å male samtidig og i samme eller matchende farge. Eller man blir enig om å ha hver sin farge fram til grensa mellom husene. Hvis denne er markert av brannmur, forskyvning av fasaden, takrennenedløpsrør eller et loddrett bord i samme farge som vinduer er det enkelt. Andre steder har jeg sett tomannsboliger der liggende panel har gått i ett i hele huslengden som har fått ettermontert et loddrett bord som skille nettopp for å markere grensa mellom f.eks. hvitt og blått hus.
Signatur