10,105    4    0  

Sameie, vannlekkasje fra nabo sin balkong

 211     Bergen     0
Hei,

Naboen har leid ut sin leilighet og angivelig fortalt leietakerene sine om at man må passe på å holde avløpet på balkongen fritt. Vi har tidligere i sameiet hatt erfaringer med lekkasje fra balkonger.

Viser seg at leietakerene (har vært der i 3-4 mnd tror jeg) har hatt vann på balkongen siden dag#1.
Nå fikk jeg vanninntrengning og skader på bygget i min andel av sameiet.

Både innboforsikringen min og byggets forsikring sier de ikke vil dekke dette.
Innboen vil visst bare dekke skader på innboet, byggforsikringen dekker visst ikke vanninntrengninger utenfra. De sa dog til meg at andelseieren som eier i den etasjen - burde vite at dette kunne skje (jfr. sine tidligere erfaringer).

Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.. Jeg må vel få en takstmann til å komme og så ev. senere sende krav mot den seksjonseieren? Sameiet vårt er veldig lite og har ingen penger på bok, samt dette er jo noe jeg vil si er grov uaktsomhet (ikke rense avløp på balkong, på flere måneder - om høst/vinteren).

Håper noen har gode råd å komme med! Tenkte jeg skulle ringe etter takstmenn i dag.
Det jeg ser av åpenbare skader er:
Sprekker i vinduskarm
Vinduskarm har "vokst" (delt seg noen mm fra vinduet).

Jeg lurer på om jeg også ser skader på et tak, men dette må vel takstmann bekrefte om er samme vanninntrengningen.
Signatur

   #1
 1,519     Oslo     0
Balkong er litt et limbo så vidt jeg har skjønt siden sameiet/borettslaget har ansvar for vedlikehold av de, men uten å ha fri tilgang til de siden man som regel må via en leilighet for å komme til de. Slik du skisserer det har neppe eieren av leiligheten over oppfyllt sitt vedlikeholdsansvar / vist aktsomhet.

Er du forresten sikker på at er balkongen som er årsak til skadene du ser? Det kan jo også komme fra taket, ha fulgt konstruksjonen nedover for så å gi skade i din leilighet (snakker av erfaring her...). Men om det ikke er noen tegn på skade i seksjonen(e) over din så er jo det ikke veldig sannsynlig.

At forsikringene ikke dekker slikt er for øvrig helt normalt, det dekkes vanligvis om det siver inn i kjelleren, men ikke fra tak/balkonger, utover eventuelle skader på innbo som dekkes av innboforsikringen. Selv der kan det være unntak for vanninntrengning utenfra.
   #2
 1,103     Oslo / Østfold     0
Har vært borti tilsvarende flere ganger. De år jeg var styreleder/ forretningsfører for sameie dukket det fra tid til annen opp slike saker. Gårdens forsikring dekker ikke annet enn plutselig og uforutsett vannskade (normalt rørbrudd).  Vann utenfra betraktes som vedlikehold eller mangel på dette.
Hos oss ble det løst ved at sameiet tok kostnaden på det bygningsmessige, også parkett/tapet. Forsikringen til den med skaden dekket innbo. Egenandel ble dekket av sameiet. Sameiet rettet deretter krav mot skadevolder hvis det kunne påvises grov uaktsomhet. Gikk bra noen ganger andre ganger ikke. Synes som enkelte sameiere har en annen moral enn andre. Også avhengig av hva som  står i vedtekter og husordensregler. Er svært viktig at det er nedfeldt i ordensreglene at balkonger skal holdes fri for sne og at sluk/utspy skal holdes åpne for blader/ is osv. Nye sameiere/leietakere må kvittere for at ordensreglene er lest og forstått. Det er sameier med problembalkongen som er ansvarlig for hva hans/hennes leietager gjør. Rett kravet mot sameiet ved styret.  Så får styret ta saken videre med utleiende sameier.
  (trådstarter)
   #3
 211     Bergen     0
Hei, takker for tips.
Ringte takstmenn i går og i ettermiddag kommer det en med noe "ekko utstyr" for å se på skaden.
Balkongen til naboen er umulig for andre å nå, den ligger ca. 5-7 meter over bakkenivå og eneste inngang er via. soverommet på leiligheten.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 211     Bergen     0
Takstmannens "ekkomaskin" pep når den kom i nærheten av karmen.
Han mente at vannet hadde gått bare rundt karmen og ut, men han sa at jeg måtte nesten ta å rive dette selv i dag og si til han hvor mange timer jeg brukte.

Han mente at jeg måtte rive det snarest mulig, for å unngå sopp. Var visst godt bygg for å brygge sopp/mugg (tegl og etterisolert).

Han hadde helt rett, viste det seg. Jeg rev ned lister og karm og fjernet våt isolasjon.
Det var vått på bærebjelken og vått i vinduets treverk. Karmen var jo åpenbart ødelagt.

Men, en ting som slo meg nå som jeg har revet dette og skal få dekket riving og ny karm + lister + litt isolasjon: Kanskje jeg bør samtidig vurdere å bytte vinduet til et mer moderne (for egen lomme, selvsagt)
Signatur