317
5
2
Tinglysning av bruksrett til sti
1
0
Jeg har overtatt eiendom fra mine foreldre. Da de kjøpte tomten sto det i kjøpekontrakten at det skulle være adkomst til friområde gjennom eiendommen. Dette ble ikke tinglyst. Etter jeg overtok eiendommen har selger laget masse bråk om denne stien og har engasjert advokat som krever at jeg skal skrive under på en tinglysning om bruksrett til denne stien. Hvis jeg ikke skriver under truer de med rettsak. Kan de kreve at jeg skal skrive under på dette? Jeg har sagt at de bare kan benytte stien så mye de vil.
Når du sier at de bare kan bruke stien så mye de vil hva er da den faktiske forskjell utover å lage masse problemer?
Nyere tinglysning har dobbel bokføring, min heftelse, din rettighet, tinglyst to steder.
Med andre ord, det er mulig at selger ikke kan selge videre med samme avtalen. Samt dersom det ikke er noen motytelse (altså du ikke får betalt pr år eller noe) så har du lov til å si den opp eller kjenne den ugyldig. Fort vekk mulig at de er på veldig veldig tynn is. Ellers ville de jo ikke vært så krass i sine uttalelser.
Jeg ville ignorert de. Det er jo ingen lov i lovverket som lar dem dra deg for retten og det skape noen kostnad for deg. Kostnadene til advokat vil i slike saker falle på hver part.
Det er kva som er skreve i avtalen som avgjer når den kan seies opp, ikkje om det er motytelse eller ikkje.
Det er klart at den med bruksrett vil ha tinglyst avtalen; ellers vert det krangel (ofte) med neste kjøper.
Ein har krav på å få tinglyst slike avtaler; om ikkje ein parten vil kan jordskifteretten eller anna rett fastsetje dette.
Og kostnader kan det bli på begge parten; både i jordskifteretten & som ein vanleg rettsak.
Og den med bruksrett på veien har krav erstatning fra selger om han ikkje beholder denne bruksretten iht. avtalen.
Men alt dette veit nok advokten til motparten.