2,015    12    1  

Bygge eget strømaggregat

 923     0
En helt vill tittel for min del, men noen ganger får jeg noen idèer i hodet jeg vil lufte før jeg (som oftest) kapitulerer dem, men tanken er seriøs.

Sett at man vil bygge ett strømaggregat, av mest mulig lett tigjengelige og billige deler.

Første tanken er en bilmotor som driver ett større agregat, kanskje ikke det største motoren orker, men noe som kan forsyne en med strøm til ett normalt lavt forbruk, el-utstyr på hytta, lys og komfyren under julemiddagen osv.

Men i grunnen så er dette bare tenkt for å se hva man får til, og senker man forventningene noe, så kanskje man kan få til noe reellt.
Så tenker jeg at en vekselstrømsgenerator fra en bil kanskje kan modifiseres til denne bruken, jeg vet av erfaring at en 12V dynamo kan greie å levere 18-19 Volt uregulert(80-talls nissan med korslutning i rotor/anker).

Om man så hadde fått tak på en 24V vekselstrømsdynamo fra en lastebil, så burde denne greie kanskje 35V på greit turtall, spørsmålet er hvorvidt det er spenninga ved belastning, noe det neppe er.
Så kan man jo tenke på hvordan statoren er koblet, er den koblet i trekant eller stjerne?
Det jeg vet er at det er 3 tilkoblinger på stator, kalt W V og U, detta kan man vel kanskje se på motstanden mot de andre tilkoblingene, er den lik mellom alle er den vel stjernekoblet, varierer den litt  så er den vel trekantkoblet?

Er den trekantkoblet og man kobler om til stjerne vil den vel kunne gi noe høyere spenning, men er vel fremdeles langt unna de ønskede 230V, men har det noe for seg?

Så kommer man til spenningsregulering, skal man ha en stabil spenning ut, må man vel regulere spenningen i dynamo, skal man bruke regulering av magnetfeltet i rotor som det i utgangspunktet er, og krever dette likestrøm?
Skal man sette full strøm på rotorviklingen, og regulere spenninga etterpå, eller kanskje bytte ut rotorviklinga med en permanentmagnet og bli kvitt børstene.

Jeg heller mot alternativ 1.

Er det ett alternativ å vikle om statorviklingene så de kan gi ønsket spenning, da må man vel ha flere viklinger, og da er vel plass ett problem.


Dette måtte en vel evt. drive med en stor grassklippermotor(6-7 hk), og turtallet på disse blir jo regulert av enten luftstrøm eller oljesprut, og endres ved å stramme ei fjær, under fst belastning er turtallet ganske stabilt.

Ett annet problem er jo frekvensen på strømmen, den blir vel sikkert langt over 50 hz om man skal ha ett turtall generatoren er effektiv på, så til rene ohmske belastninger vil det jo funke fint, men neppe noe for TV`n og slike ting.

Blei mye vridning av hodet her nå, men kanskje noen kunnskapsrike mennesker, som jeg vet forumet er fullt av, kan komme med noen betraktninger.

Og ja, jeg vet jeg kan bruke en asynkronmotor med kondensatorer over viklingene, men det er jo ikke spesielt egnet det heller.

Hvis mine kalkulasjoner ikke er helt istykker-rusta så vil vel en 100A 24V dynamo kunne gi ca 10A 230V, det vil jo være i 3-fas, og hva vil det si i enfas? neppe fortsatt 10A

Alt dette vil vel og endre seg om man begynner å tukle med ting.

Noen andre tanker?

   #1
 379     Lillesand     0
Hehe.  Har ikke no inspill på det tekniske der.

Men har lekt med tanken (drømmen?) om at hvis jeg skulle vinne i lotto og kunne kjøpe meg ett hus med grei tomt. Så skal den inneholde en liten bekk .  for å sett opp ett micro vannverk.    Må være liten nok bekk til at en ikke behøver å tenke på noe fisk osv som de grønnerer politikerne vill fåt anfall over..

Alt en trenger, er ett godt gammeldags vannhjul, ideelt sett så er det terreng nok til overshot, men selv undershot kan generer noen få KW med nok vann. så trenger en bare selve generatoren/dynamoen og en bil aksling og girkasse for å få opp omdreiningene.  Vintertid vil selvsagt være litt problematiskt, men... Hadde jo vært ett gøyalt prosjekt.
Signatur
   #2
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Spørsmålet er, hvorfor gjøre dette?

En 2kW generatorpakke kan du kjøpe for 2000kr enkelte steder. (Asynkrongenerator). Derfor, tviler på det er av økonomiske grunner.

En bildynamo er en trefase synkrongenerator med diodebro. Hvordan skal du transformere opp spenningen? Trafoer? Hva tror du dette koster?

Du vil trenge to regulatorer. En som justerer turtallet på motoren (frekvens..) og en regulator som regulerer reaktiv effekt (Spenningsregulator/AVR). Den magnetiserer rotoren med likestrøm. Du kan droppe regulering av reaktiv effekt og bruke kondensatorer mot asynkrongenerator, men det er relativt vanskelig regulerer spenningen mot store lastpåslag og reaktive strømmer.

Skal du lage til dette selv, må du ha disiplin til å lære deg grunding om emnet. Du må også kunne utføre endel mekanisk og elektrisk arbeide.

Lettere å bruke noen tusenlapper på noe ferdig?

Hilsen en som har 10kVA dieselaggregat klart i en bod som står i hagen Wink
  (trådstarter)
   #4
 923     0
Hadde det vært av økonomiske grunner hadde vel "alle" gjort det, så det er det ikke, og det er som sagt ikke noe jeg sier jeg skal gjøre.

Bygde i min ungdom en elektromotor fra bunnen av, altså ikke noe motor som egnet seg til å dra stort, men ett prosjekt der man lagde en motor som gikk for egen maskin, med statorviklinger, kommutator, børster og rotorviklinger, gikk på DC.

Så å vikle spoler og slikt er ikke noe ukjent for meg, og finne en trafo som kan gjøre 12V AC til 230V AC 1fas er heller ikke noe stort problem, men å finne en som kan gjøre det i slik skala er jo ett problem uten at det koster mye, Og man må jo kunne si at frekvensen er ganske viktig for en korrekt virkemåte.

Så jeg regner med at en må bygge en slik trafo selv om jeg skal ha en 3-fas trafo som  gjør jobben.

Hvordan regner man ut hvilken frekvens en AC-generator vil gi på ett gitt turtall, eller hvilket turtall man må legge seg på for å få ønsket frekvens?

   #5
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Bygge en trefase trafo selv?

Jeg vil si du er på bærtur. Eller så har du ekstrem interesse og veldig mye tid. Det er mye enklere å finne noe brukt.

Nytter ikke spørre her inne, du må søke informasjon på google.


   #8
 22,342     Akershus     1
Første tanken er en bilmotor som driver ett større agregat, kanskje ikke det største motoren orker, men noe som kan forsyne en med strøm til ett normalt lavt forbruk, el-utstyr på hytta, lys og komfyren under julemiddagen osv.
Komfy under julemiddagen er ikke en "normalt lavt" forbruksgreie.

Mange av apparatene krever ikke eksakt 50 Hz.

Hadde du tenkt å vikle din egen generator?
  (trådstarter)
   #9
 923     0
Leker jo med tanken foreløpig, ser jo den at skal jeg ha noe av noe størrelse så sliter jeg, så har senket forventningene en del om du leser hele tråden.

Om man kikker på den linken som ble lagt ut her med frekvenser og turtall så vil vel en dynamo teoretisk sett ha 6 poler?
   #10
 24,032     Akershus     0
Ikke så enkelt det der. En veksestrømsgenerator fra en bil er en artig sak. Arbedsviklingene ligger på stator, 3stk. Et likestrømsfelt i rotor danner feltviklingen. Konstruksjonen er spesiell.

Feltspolen er viklet rundt akslingen slik at denne danner en magnet. Inn fra hver side er presset en tykk skive. Disse er formet slik at de fremtrer som to fooede hender med fingrene flett i hverandre. Dette er polene her.

Tenk deg at det er en (1) stavmagnet som roterer. Når S-pol av denne passerer spole 1 får en maks positiv spenning i spole 1. En ser at frekvensen ut blir lik omdreiningstallet (o/s). Tenk deg tre stavmagneter - du får SNSNSN  når du tar runden. På en runde av rotor passerer S- pol 3 ganger forbi spole 1. f = 3* o der omdreiningstallet er o/s.

Du må dissikere en generatur og telle antall "fingre".



Tror du tar deg litt vann over hodet her.

Imidlertid så har jeg fundert litt i de samme tankebaner, men jeg var ute etter noe enkelt undervisningsmateriell. En sykkeldrevet generator lager 3-fase, driver en annen modifisert generator som 3-fasemotor......
Signatur