5,702    16    3  

Godtgjørelse for egen bil og verktøy?

 3     2
Hei!

Da jeg vet flere fagfolk følger med på Byggebolig.no så tenkte jeg dette var et godt sted å forhøre meg.

Jeg ønsker å vite om hva deres arbeidsgiver betaler i godtgjørelser for hold av egen bil og verktøy i et ansettelseforhold? Det er snakk om vanlig håndverktøy, drill osv.

Kjempefint om jeg kan få noen tilbakemeldinger om dette!

   #2
 570     Askøy-Hordaland     0
Hva er situasjonen? Kjører du til og fra et arbeidssted med din egen bil med litt verktøy i eller bruker du bilen i arbeidstiden? Jeg får kjøregodtgjørelse etter statens satser med tillegg for passasjerer, tung last og tilhenger.
   #4
 51     0
Lønns-ABC 2014: "I en rekke bransjer er det vanlig at de ansatte selv plikter å holde verktøy i sitt arbeid. Kostnadene til dette er fradragsberettiget.
Når arbeidstakeren har mottatt tariffestet godtgjørelse for verktøyhold, anses denne vanligvis ikke å gi skattepliktig overskudd. Slik tariffestet verktøygodtgjørelse som ikke går utover satser og legitimasjonskrav og øvrige bestemmelser i tariffavtale eller statlig regulativ er trekkfri, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-12 (4).
Godtgjørelse på kr 28,50 per time (2013) som skogsarbeidere mottar til dekning av kostnader ved hold av motorsag og annen redskap (avskrivning, vedlikehold og driftskostnader) anses ikke å gi overskudd. Beløpsgrensen for 2014 fastsettes i november/desember i Skattedirektoratets årlige takseringsregler § 1-2-10.
Når bygningsarbeidere er lønnstakere og selv må holde verktøy i sitt arbeid uten særskilt godtgjørelse,og det ikke fremsettes krav om fradrag for faktiske kostnader, gis det fradrag for kostnader til håndverktøy med kr 2 400 per år (2013) jf. takseringsreglene § 1-3-21. Kostnadene inngår i minstefradraget
når dette benyttes. Utbetaler arbeidsgiveren slik verktøygodtgjørelse med inntil kr 2 400 per år vil den kunne være trekkfri selv om godtgjørelsen ikke er tariffestet. Det er et vilkår for trekkfritaket at arbeidstakeren utarbeider og underskriver en oppgave over størrelsen og arten av de pådratte eller forventede utgiftene, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-13."

Satsen fra 2013 er videreført. Etter dette blir kr 600 av verktøygodtgjørelsen skattepliktig.

Mht bilgodtgjørelse er det en del fallgruver. FSFIN kap 6-44 B gir en vanskelig grense mellom hva man kan få reisefradrag for (arbeidsreise) og hva man kan få bilgodtgjørelse for (yrkesreise), dette gjelder i utgangspunktet for dagsreiser. To-ukersregelen (to uker på ett sted blir fast arbeidssted) virker det som de fleste er klar over, to-månedersregelen er flere overrasket over (hvor man arbeider mest sett under ett i jan-feb, mars- april etc.). Ta kontakt med skatteetaten hvis du lurer på noe.
   #6
 194     Søgne     0
jeg kjører egen bil på arbeid, profilert med firmaets reklame. Ikke eget verktøy.

Jeg får 4500/mnd som et rent lønnstillegg(må skattes av), i tillegg får jeg igjen utlegg for bom og parkering, men bare det som kan faktureres kunde. Får også for fakturerbare kilometer, etter statens satser.

Da krever de at bilen er maks 5 år gammel.
Signatur
   #7
 5,111     Sørnorge     0
To-ukersregelen (to uker på ett sted blir fast arbeidssted) virker det som de fleste er klar over, to-månedersregelen er flere overrasket over (hvor man arbeider mest sett under ett i jan-feb, mars- april etc.). Ta kontakt med skatteetaten hvis du lurer på noe.


Jeg ble overrasket over "tomånedersregelen" (eller noe lignende) da skatteetaten kontrollerte selskapet mitt. Jeg fant den ingen steder i lovverket, og ba skatteetaen om å vise til paragrafen de mente jeg hadde brutt. Hverken de eller revisor kunne henvise til noe lovverk som sa noe om dette, og resultatet ble en muntlig beskjed om at det bare var slik, og at jeg skulle forholde meg til det i fremtiden. Det ble ingen krav om hverken skattemessige eller regnskapsmessige endringer for utbetalinger som hadde funnet sted.
Denne saken gjaldt kostgodtgjørelse og reisegodtgjørelse. Den gang var det en kunde som sto for 95% av omsetningen.

   #8
 67     Mo i Rana     0
Har ca samme avtale som JChE. 4500 PR mnd skattepliktig. For hver kjørte km blir 4, 5 kroner skattefri. Så ved 1000km PR mnd er summen skattefri. Etter dette ren utbaling km godtgjørelse. Passasjertilleg skogsvei tung last er ekstra. 12 mnd i året får jeg godtgjørelse. Parkering bom ferje er utgifter iflg. Bilag. Bruker mobil og app som kjørebok som dokumentasjon. Bilen skal Være Max 5 år men ses mellom fingrene der.
Signatur
   #9
 51     1
Jeg ble overrasket over "tomånedersregelen" (eller noe lignende) da skatteetaten kontrollerte selskapet mitt. Jeg fant den ingen steder i lovverket, og ba skatteetaen om å vise til paragrafen de mente jeg hadde brutt. Hverken de eller revisor kunne henvise til noe lovverk som sa noe om dette, og resultatet ble en muntlig beskjed om at det bare var slik, og at jeg skulle forholde meg til det i fremtiden.


Regelen sto i FSFIN § 6-44-11 (1) a.

Bestemmelsen er sentral og det har stått sånn fra 2000. Revisorer burde kjenne til denne, like så skatteetaten selvfølgelig.

Etter innføring av a-ordningen 1.1.2015 har to-månedersregelen blitt en en-månedsregel.

Kjøring til fast arbeidssted er i utgangspunktet arbeidsreise en ikke kan få skattefri bilgodtgjørelse for.

Diettgodtgjørelse er noe annet, det kunne man få utbetalt skattefritt hvis man var på tjenestereise. Tjenestereiser er pålagte og/eller godkjente reiser av ikke fast karakter. Reiser som utføres som en fast del av arbeidet er ikke tjenestereise men yrkesreiser.
Dette ble regulert av statens særavtale for reiser innenlands. De som fremforhandlet særavtalen mente at 1 reise i uka var fast karakter og en skulle ikke utføre vanlige arbeidsoppgaver for å få diettgodtgjørelse. Denne har blitt endret fra i år, slik at man kan få diettgodtgjørelse på alle reiser. Skattefritaket for diettgodtgjørelser er under vurdering.

   #10
 5,111     Sørnorge     0
Hvis "arbeidsstedet hvor det meste av arbeidstiden tilbringes" innebærer at minst 50% av arbeidstiden skal være på samme sted, har jeg aldri hatt et fast arbeidssted to uker på rad. På det tidspunktet skatteetaten var på kontroll, var jeg kanskje 40% på ett sted, 30% på et annet, og resten fordelt på 4-5 steder. Nå er jeg sjelden hos samme kunde to dager på rad.
Diett skrives bare når fakturerbar arbeidstid overstiger 12 timer på samme reise, noe som normalt betyr 18+ timers dag inkludert reisetid.