974
10
1
Noen som trenger radio rør?
2,256
Ski
0
Aldri brukt, er sikkert 25 år gamle.
Kastes hvis ingen vil ha. Kan hentes i Ski/Siggerud, var tiltenkt en rørforsterker. Tror alle er hele, har aldri hatt de ut av esken.
Kastes hvis ingen vil ha. Kan hentes i Ski/Siggerud, var tiltenkt en rørforsterker. Tror alle er hele, har aldri hatt de ut av esken.
Har endel eldre radioer som kan komme til å trenge nye rør etterhvert som tiden går.
jobbet på Fredrikstad kringkaster engang. Sluttrinnrørene var "store som hus" og kostet langt over en ny Boble per stykk. Noen var vannkjølte, noen var luftkjølte som en 2500 ccm2
KjellG:
I de gale gamle dager, så var det selvsagt noen som forsøkte å bruke digre radiosender-rør til musikk også. Husker fra over femten år siden (da internett-morogreier i hvert fall ikke hadde rom for video) og noen sendte lenke til en annonse for en sånn sak bygd i svunne tider før Motörhead var oppfunnet. Men kanskje under The Who. Hele suppedasen veide et tonn, hentes på pall. Noen som vil ha i stua?
Da jeg som guttunge på 70-tallet begynte å bli interessert i radioer, leste byggebeskrivelser til øyet ble stort og vått og fikk lov til å bli med på møtene til radioamatørene (NRRL), var det overhodet ikke aktuelt å bygge sendere med transistorer - selv på 2-meter-båndet. (Det var på de korteste bølgelengdene transistorer først gjorde sitt inntog, siden det der er mindre aktuelt med gigant-effekt.)
Noe av det jeg husker fra 70-tallets byggebeskrivelser var at det fantes en skokk ulike sokler - det var ikke som E27 og E14 som "alt" av pærer passer i. Så var det også enorm variasjon i innholdet i rørene, om det var noe så enkelt som et likeretterrør uten så mye som et gitter, en ordinær triode, pentode, en dobbelt-triode eller... Det var ikke slik at et rør er et rør er et rør! Antall pinner, diameter på sokkelen, drivspenning, ... Som selvbygger var det nesten slik at du kjøpte rør og sokkel i samme pakke.
Kanskje man samlet seg om noen få sokkel-varianter utover 1980- og 90-tallet; jeg gled ut av radioamatør-miljøet og fikk meg aldri min egen sender. Uansett: Har du ikke passende sokler, må du nok ut på bruktmarkedet igjen... jeg tar for gitt at når 'rekorden' er interessert i disse rørene, har han også nok peiling til at det er litt overflødig å fortelle ham om det
For kjøp og salg av radiorør og annet gammelt radioutstyr er antagelig Norsk Radiohistorisk Forening (http://www.nrhf.no/) det forum man finner både flest tilbud og flest kjøpere.
Alle ser ok ut, fant også 6 sokler til EL34 røra.
Jeg har en gammel forsterker lagret i kjelleren der ett utgangsrør er defekt, og mener å huske det var et EL-rør uten at jeg husker nøyaktig hvilket det er.
Samler på eldre radioer og det er alltids noen rør som er eller begynner å bli dårlig.
Har noen FM-sendere, men planlegger å bygge en mindre AM-sender slik at jeg kan få litt mer glede av de aller eldste radioene. Jeg har en AM-sender, men den må ligge helt inntil antennen for at jeg i det hele tatt skal få inn noe, så ønsker meg noe med litt mer effekt.
Mulig disse rørene vil passe bedre i et forsterkerbyggesett fra Kina, men vi får se hva jeg finner på.
Med DAB-tuner, da? Jeg har en stående en skikkelig vakker AM-radio, en "Prior 6 Ramona", der jeg tenkte å skifte ut innmaten med en DAB-mottaker. Men kanskje det hadde vært like greit å bruke et DAB-adapter med analog linjeutgang, og fore det inn i en liten AM-modulator som går inn på antenne-inngangen på Prior'en?
Jeg lurer på hvor mye 4,5 kHz-begrensingen ligger på mottaker-siden - AM hadde kanalbredde på 9 kHz), og senderne kunne bare svinge 4,5 kHz ut fra senterfrekvensen på hver side. Jeg gjetter på at selv om kretsene er designet for å ikke behøve å slippe høyere frekvenser gjennom, er det neppe lagt inn noen eksplisitt begrensing, slik at jeg kan få langt mer diskant ut av høyttaleren enn den gang vi lyttet til Kløfta-senderen!
Har forøvrig tenkt å besøke Radiomuseet i Selbu på søndag. Kanskje jeg finner en beiler til min "Ramona" der ...
Anbefaler deg på det sterkeste å ikke bytte ut innmaten i Ramonaen din!
Da tror jeg det bedre å koble DAB-adapteret direkte inn på høyttalerutgangen på Ramona.
Koble bort en av ledningene på høyttalertrafo også slik at effekten bare går til høyttaleren.
Sett gjerne inn en 5-6 volt strømforsyning i Ramona slik at du kan ha på belysningen i denne selv om denne radioen ikke er koblet til nettet.
Da vil alt være reversibelt i tilfelle du skulle gå lei radioen og overlater den til en samler.
Av Prior har jeg selv en Prior 15 Continent, men denne er i dårlig forfatning (dårlig kasse og flassende skalaplate). Trolig vil den kun bli brukt som deleradio hvis en tilsvarende skulle dukke opp.
Med en liten AM-sender som ikke rekker så langt regner jeg ikke med det er så kritisk at en holder seg innenfor kanalbredden, men jeg regner uansett ikke med en vil kunne oppnå så mye bedre diskant på disse gamle radioene.
Jeg må sjekke med en annen radiokompis om han vet om det lar seg gjøre å få litt bredere frekvensområde på AM eller ikke.