308
11
2
PåskeQuiz (uten premie). (Inspirert av konkurransen med talglys i glass, uten sammenligning forøvrig)
2,302
Trondheim
0
Tenk deg du er Russ i Trøndelag i 1985. Er på påsketur med en hel gjeng andre russ.
Med på turen er bl.a kokmalt kaffe, pulverkaffe som "nødproviantkaffe" og en kanne "snabelstoff" merket HB96.
Oppgave 1:
Hva heter den kaffedrikken som russen brygger på ingrediensene nevnt over? (Kan ha andre lokale navn rundt om)
Etter hvert blir det tomt for kokmalt kaffe, men fortsatt finnes snabelstoff samt pulverkaffe.
Og uten kokmalt må russen brygge videre på "nødprovinaten" => pulverkaffe.
Da skjer det noe uventet for de 18-20 år gamle russ, noe de ikke helt har fått med seg i naturfag/kjemi/fysikktimene. Prosessen med å brygge en kopp (som i oppgave 1) på pulverkaffe er ikke helt innkjørt, og man gjør slik.
Oppgave 2:
a) Dash med frysetørket kaffe (Pulverkaffe) helles i ellers tom kopp
b) Dash med snabelstoff helles i koppen. Hva observerer Russen, og hvorfor?
c) Rett fra kokeplaten helles dampende varmt vann i koppen. Hva observerer Russen, og hvorfor?
Oppgave 3: (Bonusoppgave)
Hva gjør den ene russen 30 år etter på påsketur?
Med på turen er bl.a kokmalt kaffe, pulverkaffe som "nødproviantkaffe" og en kanne "snabelstoff" merket HB96.
Oppgave 1:
Hva heter den kaffedrikken som russen brygger på ingrediensene nevnt over? (Kan ha andre lokale navn rundt om)
Etter hvert blir det tomt for kokmalt kaffe, men fortsatt finnes snabelstoff samt pulverkaffe.
Og uten kokmalt må russen brygge videre på "nødprovinaten" => pulverkaffe.
Da skjer det noe uventet for de 18-20 år gamle russ, noe de ikke helt har fått med seg i naturfag/kjemi/fysikktimene. Prosessen med å brygge en kopp (som i oppgave 1) på pulverkaffe er ikke helt innkjørt, og man gjør slik.
Oppgave 2:
a) Dash med frysetørket kaffe (Pulverkaffe) helles i ellers tom kopp
b) Dash med snabelstoff helles i koppen. Hva observerer Russen, og hvorfor?
c) Rett fra kokeplaten helles dampende varmt vann i koppen. Hva observerer Russen, og hvorfor?
Oppgave 3: (Bonusoppgave)
Hva gjør den ene russen 30 år etter på påsketur?
Signatur
dkt850 må være jury
dkt850 gav oss vel en slags form for hint da han nevnte at flasken med snabelstoff var merket "HB96". Det kan vel tenkes at en slik flaske kan få folk til å snøvle litt i snabelen. Et ytterligere hint var at stoffet brukes som en ingrediens i en kaffedrikk for russ i Trøndelag
Enda et hint: Svaret på spørsmål 1 er "Karsk". Et av de andre lokale navnene er "Kaffedoktor", mens andre sier "Kaffekarsk. "Knikt" er betegnelsen i Vazelina-Bilopphøggers-land, mens i Nord-Norge heller de oppi litt sukker og kan kalle drikken "rotar". Svenskene har sin "kaffegög" eller "Uddevallare", finnene sin "kaffeblörö", britene sin "Russian coffee"
En variant som har navn fra Irland har i tillegg både sukker og fløte, og er dermed den eneste drikken i verden som inneholder alle de fire essensielle livsviktige næringsstoffene: Koffein, alkohol, sukker og fett
2. b) Ingenting. Kaffegranulatet lever i beste velgående i HB96, det er ikke løselig i alkohol.
2. c) Det bobler kraftig. Grunnen er plutselig fordampning av alkoholen som er lagret i pulverkaffen (kokepunkt alkohol på noenogsytti grader, kommer i kontakt med kokende vann).
3. Russen har i mellomtiden lært at koffein er 10-20 ganger mer toksisk en etanol, dropper kaffen, og drikker HB96 ufortynnet.
Var vi ikke enige om at dette er en lavtaler, Jafo? Har for øvrig ikke prøvd min enda, samboeren foretrekker Sonos..
Byggebolig på Facebook |
Unik er den, hvertfall
Byggebolig på Facebook |
Forøvrig har jeg ikke særlig erfaring med verken snabelstoff eller kaffe, enda mindre i kombinasjon.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg får si Karsten treffer rett, så gratulerer.
Kan legge til at det i 2b observeres en "polering" av pulverkaffen i og med den lille mengden vann i HB96 trekkes opp av pulveret, men det løses ikke opp.
Med at etanol har langt lavere spesifikk varmekapasitet enn vann, så er det energi nok i vannet til å varme blandingen til over 78 grader og til kokepunket. Etter hvert som det fylles på mer vann stiger temperatur men også blandingens kokepunkt, og det slutter å koke.
I bonusoppgaven som ikke er del av quiz'n er det ikke helt rett, men burde kanskje være slik
30 år etter planlegger russen sin 50-årsdag, og filosoferer over hva som er skjedd på 50 år, noe som til slutt bl.a leder til en påskequiz på en forum på internett som ikke fantes for 30 år siden. Konklusjon: Mye har skjedd.
God Påske!
Edit: Var så vant til gode svar fra KarstenBeate at jeg automatisk antok han var vinner...
Karsten, ta kontakt...