Du glemmer jo det viktigste momentet. En bedriftseier jobber som oftest i et konkurransemarked. Klarer han ikke å drive effektivt er nok alternativet å legge ned. Hadde norske bønder levd i et konkurransemarked hadde nok norsk jordbruk sett ganske annerledes ut. Jeg sier ikke at norsk landbruk ikke sla subsidieres. Derimot mener jeg det er direkte feil å ikke innrømme at norsk landbruk er politisk motivert.
Argumentet ditt om smør er med respekt å melde bare tull. Vi har ikke smør fordi markedsregulatoren har sovet i timen. Men det er klart at når norsk matvareforbruk skal dekkes av eget landbruk blir det slik. Resultatet er jo likevel blitt at vi nå må bruke utenlands smør til jul. Tror nok det skal gå an å spise det og.
Norsk landbruk er en politisk motivert. Ingen sier noe annet. Aller minst jeg. Rammebetingelsene for å drive landbruk i Norge er utelukkende basert på politiske beslutninger, og da i all hovedsak mål om selvberget matvaretilgang, men i høy grad også distriktspolitiske mål.
Selvberget matvaretilgang kan fint skje i et landbruk uten overføringer. Tillater man store nok bruk, fjerner prisreguleringen og markedsreguleringen mv så er norsk landbruk fullt ut konkurransedyktig mot det internasjonale markedet. Gjennom hele 2011 har f eks norskprodusert korn hatt en lavere pris enn på verdensmarkedet. I år må vi importere 87% av alt matkorn vi trenger, til en høyere pris enn vi kan produsere for selv. I følge dine argumenter er det utelukkende positivt... Neste år blir enda verre, fordi tilgangen på såvare er under halvparten av etterspørselen, globalt sett. Før hadde Norge et politisk vedtatt såkornlager for slike situasjoner. Det er nedlagt, nettopp fordi matvaresikkerheten ble dumpet i den tro at den kan løses internasjonalt. Det blir spennende å se om teorien din holder mål...
Distriktspolitisk sett vil et slik frislipp være en katastrofe. Landbruket alene holder mange bygder i live og er mange steder den eneste inntektsskapende virksomheten som finnes.
Man kan altså ikke endre deler av landbrukspolitikken uten at det får ganske store konsekvenser, og enn så lenge er det stor politisk vilje til å videreføre den. Om det rent samfunnsmessig er det riktige å gjøre vet jeg ikke, men jeg er tilbøylig til å tro på det.
Om markedsregulators roller er det det å si at tilgangen på råvarer er det mange forhold som styrer, de aller fleste naturgitte. Om regulator skulle sørge for at det fantes nok råvarer i et værmessig uår, ville det betydd å overprodusere de aller fleste årene. I en verden der folk sulter ihjel vil det kanskje fremstå som vel overlegent, men det spiller kanskje ingen rolle bare butikken er full av smør til enhver tid? Melkefett, som brukes til å lage smør, er ikke lagervare. Det står heller ikke tusenvis av kuer rundt forbi og venter på å bli melket. Rent teknisk var det heller ikke mulig å forutse den elendige forkvaliteten i grovforet og kraftforet før innhøstingen som skjedde for ikke lenge siden.
Så får du heller trøste deg med at mens du bare opplever mangel på smør, så vil norske bønder gå med underskudd i 2011, men vil likevel gjøre sitt for at norske butikker skal være fylt opp av norskprodusert, trygg og sikker mat også i fremtiden. Om Stortinget og folket vil.
Interessant at du mener norsk jordbruk ville vært konkurransedyktig uten reguleringer.Det er ny informasjon for meg og mange andre tror jeg. Når det gjelder smør overser du den helt åpenbare løsningen som myndighetene nå endelig har åpnet for. Import fra utlandet.
At det ikke er smør i butikken din er bare et bevis for at smør er et produkt laget av gode, trygge råvarer der klima, vær og andre naturpåkjenninger bestemmer tilgangen til råvaren. Alternativet ville vært at det ble kastet tonnevis med ubrukt smør hvert eneste normalår. At det tidvis oppleves mangel av matvarer er et sunnhetstegn for norsk landbrukspolitikk og norsk matvaresikkerhet.
Dette er sprøyt. Vi kaster nok ikke melk direkte. Vi eksporterer det, men først subsidierer vi det med en hel masse. Dette skjer under normalår og nå. Nå som det er mangel på melk eksporteres det melkeprodukter
At vi har mangel nå kommer av vanstyre, det er helt unødvendig.
Jeg har også vært på butikken. Fortsatt ikke smør, men jeg har fortsatt 4,5 pakker bremykt igjen...
Interessant at du mener norsk jordbruk ville vært konkurransedyktig uten reguleringer.Det er ny informasjon for meg og mange andre tror jeg. Når det gjelder smør overser du den helt åpenbare løsningen som myndighetene nå endelig har åpnet for. Import fra utlandet.
Det er helt klart mulig, men det har store konsekvenser, som for eksempel et fraflyttet distriktsnorge, 50 000 arbeidsledige bønder, en utslått leverandørindustri, en matevaresikkerhet som er prisgitt internasjonale spekulanter og høyere matvarepriser...
Samfunnsmessig sett en katastrofe, men man slipper jo å øse ut milliarder til bøndene...
I tillegg til dårlig sommer med påfølgende dårlig grovfor og fettinnhold i melka så har vi 5000 færre kuer i år en i fjor fordi mange melkeprodusenter finner produksjonen ikke driverdig økonomisk sett...
.....l et fraflyttet distriktsnorge, 50 000 arbeidsledige bønder, en utslått leverandørindustri, en matevaresikkerhet som er prisgitt internasjonale spekulanter og høyere matvarepriser...
Samfunnsmessig sett en katastrofe, men man slipper jo å øse ut milliarder til bøndene...
Valget er enkelt spør du meg. Maten står i en særstilling i forhold til alt vi trenger. Det er greit at ordninger kan justeres, men å avvikle selve matproduksjonen er hasard etter min mening. I det moderne samfunn er det en liten prosent som lever av primærnæringene. Men denne lille prosenten er viktig for å høste de verdier vi får fra naturen. Og til syvende og sist er det naturen som holder oss i live.
Når det gjelder bosetting, så har det også en sammenheng med å hevde nasjonal suverenitet. Det er nødvendig at hele landet er bebodd.
Interessant at du mener norsk jordbruk ville vært konkurransedyktig uten reguleringer.Det er ny informasjon for meg og mange andre tror jeg. Når det gjelder smør overser du den helt åpenbare løsningen som myndighetene nå endelig har åpnet for. Import fra utlandet.
Det er helt klart mulig, men det har store konsekvenser, som for eksempel et fraflyttet distriktsnorge, 50 000 arbeidsledige bønder, en utslått leverandørindustri, en matevaresikkerhet som er prisgitt internasjonale spekulanter og høyere matvarepriser...
Samfunnsmessig sett en katastrofe, men man slipper jo å øse ut milliarder til bøndene...
Jeg sier ikke at vi ikke skal ha jordbruk i Norge, men noen av argumentene for et regulert jordbruk virker noe subjektive. Du sier at norsk landbruk kan være konkurransedyktig. Hvorfor skulle prisene da stige? Hvorfor skulle utenlandske spekulanter overta norsk landbruk? Hvor mange av de 50.000 bøndene er heltidsbønder? Jeg vet ikke, men antar du kan gi svar på det.
Argumentet ditt om smør er med respekt å melde bare tull. Vi har ikke smør fordi markedsregulatoren har sovet i timen. Men det er klart at når norsk matvareforbruk skal dekkes av eget landbruk blir det slik. Resultatet er jo likevel blitt at vi nå må bruke utenlands smør til jul. Tror nok det skal gå an å spise det og.
Rammebetingelsene for å drive landbruk i Norge er utelukkende basert på politiske beslutninger, og da i all hovedsak mål om selvberget matvaretilgang, men i høy grad også distriktspolitiske mål.
Selvberget matvaretilgang kan fint skje i et landbruk uten overføringer. Tillater man store nok bruk, fjerner prisreguleringen og markedsreguleringen mv så er norsk landbruk fullt ut konkurransedyktig mot det internasjonale markedet. Gjennom hele 2011 har f eks norskprodusert korn hatt en lavere pris enn på verdensmarkedet. I år må vi importere 87% av alt matkorn vi trenger, til en høyere pris enn vi kan produsere for selv. I følge dine argumenter er det utelukkende positivt...
Neste år blir enda verre, fordi tilgangen på såvare er under halvparten av etterspørselen, globalt sett.
Før hadde Norge et politisk vedtatt såkornlager for slike situasjoner. Det er nedlagt, nettopp fordi matvaresikkerheten ble dumpet i den tro at den kan løses internasjonalt. Det blir spennende å se om teorien din holder mål...
Distriktspolitisk sett vil et slik frislipp være en katastrofe. Landbruket alene holder mange bygder i live og er mange steder den eneste inntektsskapende virksomheten som finnes.
Man kan altså ikke endre deler av landbrukspolitikken uten at det får ganske store konsekvenser, og enn så lenge er det stor politisk vilje til å videreføre den. Om det rent samfunnsmessig er det riktige å gjøre vet jeg ikke, men jeg er tilbøylig til å tro på det.
Om markedsregulators roller er det det å si at tilgangen på råvarer er det mange forhold som styrer, de aller fleste naturgitte. Om regulator skulle sørge for at det fantes nok råvarer i et værmessig uår, ville det betydd å overprodusere de aller fleste årene. I en verden der folk sulter ihjel vil det kanskje fremstå som vel overlegent, men det spiller kanskje ingen rolle bare butikken er full av smør til enhver tid?
Melkefett, som brukes til å lage smør, er ikke lagervare. Det står heller ikke tusenvis av kuer rundt forbi og venter på å bli melket. Rent teknisk var det heller ikke mulig å forutse den elendige forkvaliteten i grovforet og kraftforet før innhøstingen som skjedde for ikke lenge siden.
Så får du heller trøste deg med at mens du bare opplever mangel på smør, så vil norske bønder gå med underskudd i 2011, men vil likevel gjøre sitt for at norske butikker skal være fylt opp av norskprodusert, trygg og sikker mat også i fremtiden. Om Stortinget og folket vil.
At vi har mangel nå kommer av vanstyre, det er helt unødvendig.
Jeg har også vært på butikken. Fortsatt ikke smør, men jeg har fortsatt 4,5 pakker bremykt igjen...
Det er helt klart mulig, men det har store konsekvenser, som for eksempel et fraflyttet distriktsnorge, 50 000 arbeidsledige bønder, en utslått leverandørindustri, en matevaresikkerhet som er prisgitt internasjonale spekulanter og høyere matvarepriser...
Samfunnsmessig sett en katastrofe, men man slipper jo å øse ut milliarder til bøndene...
Valget er enkelt spør du meg. Maten står i en særstilling i forhold til alt vi trenger. Det er greit at ordninger kan justeres, men å avvikle selve matproduksjonen er hasard etter min mening. I det moderne samfunn er det en liten prosent som lever av primærnæringene. Men denne lille prosenten er viktig for å høste de verdier vi får fra naturen. Og til syvende og sist er det naturen som holder oss i live.
Når det gjelder bosetting, så har det også en sammenheng med å hevde nasjonal suverenitet. Det er nødvendig at hele landet er bebodd.