248    7    0  

Yrkesutdanning

 7,685     Bærum     0
Interessant artikkel i DN. http://www.dn.no/talent/article2781179.ece Dette er et problem for Norge. Alle kan ikke leve av "media og kunst". Det er også interessant at påbygging til studiekompetanse blir beskrevet som strykfabrikk. Ref. tidligere diskusjon rundt forrige regjerings åpning for å studere uten studiekompetanse. En i mine øyne naiv beslutning.

   #1
 1,596     0
Her har rett og slett bransjen seg selv å takke!

Har selv vært læregutt å jobbet på diverse byggeplasser; jeg fant fort ut at dette ikke var noe sted jeg ville være. Dårlig oppfølging, elendig HMS, nesten ingen norske kolleger i tillegg til tunge løft, støv og bråk - og relativt dårlig karriermuligheter... 

I tillegg så har vel de fleste bygningsarbeidere relativt dårlig betalt? Med relativt mener jeg i forhold til f.eks. oljebransjen, som er dominerende her i "bygda."

Slik jeg ser det - så er lønningsposen for liten til å dekke primærbehovene: Mat og bolig. Boligprisene her i distriktet er jo gått helt bananas, og man må nesten ha to i husstanden med millioninntekt for å få råd til å kjøpe seg en familiebolig. Er man alene - er man "dømt" til enten å leie, eller kjøpe en liten leilighet med svært nøktern standard. Dog tviler jeg på at det er dette som er hovedproblemet; da det er mange andre yrker som er relativt lavtlønnet.

Skal bransjen lykkes med dette nytter det ikke med festtaler og champis - de må rett og slett sørge for at jungeltelegrafen fungerer i form av at fornøyde lærlinger sprer ordet videre. Det tviler jeg sterkt på at er tilfellet i dag!

De aller fleste jeg kjenner som har yrkesrelatert bakgrunn jobber i dag på kontor eller offshore. Det virker som om det kun er de med østeuropeiske navn som er igjen på byggeplassene. Og selv de klager på språkproblemer på arbeidsplassen...
   #2
 627     Bergen     0
Bygg&Anlegg sliter nok med å lokke til seg ungdummen med en fremtid i ett eller annet vikarbyrå i med kollegaer som verken kan norsk eller engelsk fagspråk.. :-\

-Mye det samme med bussjåfører.."ingen" fremtid..

-Når det gjelder studenter uten kompetanse, har forsøksordninger med deltids og heltids ingeniørutdannelse for fagfolk -med yrkeserfaring vært en knakelibraksuksess! Så der setter jeg heller en knapp på at de som hopper fra vg1 til påbygg gjærne ikke helt vet hva de vil i livet.. Wink
  (trådstarter)
   #4
 7,685     Bærum     0

Bygg&Anlegg sliter nok med å lokke til seg ungdummen med en fremtid i ett eller annet vikarbyrå i med kollegaer som verken kan norsk eller engelsk fagspråk.. :-\

-Mye det samme med bussjåfører.."ingen" fremtid..

-Når det gjelder studenter uten kompetanse, har forsøksordninger med deltids og heltids ingeniørutdannelse for fagfolk -med yrkeserfaring vært en knakelibraksuksess! Så der setter jeg heller en knapp på at de som hopper fra vg1 til påbygg gjærne ikke helt vet hva de vil i livet.. ;)
Jeg har ikke noe imot alternativ utdanningsvei for ingeniører. Jeg har selv valgt den løsningen. Problemet er at praksis skal være erstatning for teoretisk bakgrunn. Da jeg tok ingeniørutdannelse hadde vi forkurs på ett år hvor vi hadde gymnaspensum i realfag + norsk,tysk og engelsk. Da var vi på høyde med de andre ved studiestart pluss at vi hadde verdifull praktisk erfaring. Hadde jeg begynt rett på ingeniørstudiet uten forkurs hadde det nok gått dårlig. Man skal heller ikke undervurdere språkkompetanse. Som ingeniør etc. har man behov for å kunne uttrykke seg sikkert både skriftlig og muntlig.
   #5
 627     Bergen     0
Disse ordningene jeg snakket om var riktignok uten forkurs, men man måtte kvalifisere seg med et "mattekurs" om jeg ikke tar feil.

Resten av løpet var også annerledes en vanlig ingeniørstudium, ihvertfall deltidsløpet. -Og frafall/strykprosenten nær null så vidt jeg har fått med meg.

-Språk kan være et stort problem ja. Det har jeg nylig erfart i praksis.. :D
-Meeen...det skal sies at det at språkproblemer gjør seg gjeldende mer for de minst utdannede, det var noe som var gyldig for utlendingene, snarere en nordmennene.... Wink
  (trådstarter)
   #6
 7,685     Bærum     0
Det spørs om de du har erfaring med var spesielt motiverte. Som sagt, jeg er for alternative utdannelsesveier så lenge det ikke går utover kvaliteten.
   #7
 627     Bergen     0
Ja, jeg snakker om erfarne fagfolk i full stilling som utdanner seg til ingeniører innenfor eget fagfelt. Så motivasjonen er nok gjennomsnittlig større en for en gjennomsnittlig studentgruppe. (men det er nok tilsvarende tyngre å begynne å sette seg på skolebenken igjen når man er "gammel")

Anyways, det var dette jeg mente med "fagfolk med yrkeserfaring".