Publisert av penger.no
Går du med planer om å pusse opp? Her får du gode tips til økonomistyring av prosjektet
Én ting er å male stueveggen fordi du har blitt lei av lysegrått og heller vil ha mellomgrått. En annen er å gå på et større prosjekt med for eksempel drenering, etterisolering, takbytting, terrasselegging eller garasjebygging.
Et større prosjekt fordrer bedre planlegging av både de praktiske og økonomiske sidene. Mange har gått i klassiske oppussingssfeller - den verste er kanskje at prosjekter blir stående uferdige fordi det ikke er penger igjen til å fullføre.
Den smarte ønskelisten
Det første steget i et godt gjennomført oppussingsprojsekt, er god planlegging. Sebastian Mikolajczyk, produktsjef i Penger.no, anbefaler at du begynner med en grundig realitetssjekk av behovene og ønskene som ligger bak prosjektet.
– Vær klar på hvorfor du setter i gang de tiltakene du gjør. Begynn med å klargjøre behovet, for eksempel å få det varmere om vinteren eller triveligere i kjelleren. Så kan du liste opp relevante, mulige tiltak, og så prioritere innenfor disse, anbefaler han.
Dette kan også gjøre det lettere å få gode råd fra eksperter. Hvis du for eksempel tar kontakt med noen og sier at du vil bytte vinduene, så gjør de akkurat det. Hvis du derimot forklarer at du vil ha mindre trekk i boligen, så får du kanskje hjelp til å se også andre tiltak, som etterisolering, og vurdere disse opp mot hverandre.
Samtidig vil det gjøre det lettere å identifisere hva du egentlig ønsker å oppnå.
– Kanskje planlegger du å bygge ny garasje. Vær ærlig med deg selv: ønsker du å slippe å skrape av to biler om morgenen i vinterhalvåret, eller trenger du egentlig bare et sted til å sette ting? I så fall kan det være billigere å leie lagerplass enn å bygge dobbeltgarasje, smiler Mikolajczyk.
Budsjettet du kan håndtere
Oppussing blir ofte dyrere enn vi tror, derfor er det bedre å sette av mer enn du faktisk trenger enn å begynne på mange prosjekter på en gang og ikke bli ferdig noen av dem på grunn av optimistisk budsjettering.
– Det å bo i et oppussingsprosjekt kan tære på både økonomien og humøret. En ting er at ting tar tid, men hvis du plutselig ikke får fullført badet, eller har revet ut vinduene uten å ha penger til å sette inn nye, vil det nok ikke bli veldig populært hjemme, sier
Han anbefaler en realistisk tilnærming til oppussingsdrømmene.
– Et av de beste rådene er å ha med seg en festbrems når du skal handle interiør og innredning. Ta gjerne med far eller svigerfar! Hvis du kjenner en som ofte sier “se på de fine stolene”, bør du ikke ha med denne personen på shopping. Ta med en som du vet vil stille kritiske spørsmål, sier Mikolajczyk.
Ta også vare på alle kvitteringer. I løpet av et oppussingsprosjekt vil du mest sannsynlig kjøpe noe du ikke får bruk for. Har du kvitteringen, kan du levere det tilbake og få igjen pengene i ettertid.
Ekspertene du trenger
Sørg for å hente inn fagfolk til alt av arbeid rundt vann, elektrisitet og konstruksjonsspørsmål.
Ikke riv en vegg eller lag hull til et vindu uten å vite at det ikke er bæring i veggen.
Mikolajczyk anbefaler å bruke en anbudstjeneste.
– Legg ut det du ønsker å få gjort på mittanbud.no eller tilsvarende tjenester hvor flere kan gi deg et tilbud på samme jobben. Vær obs på at det ikke alltid er den som er billigst som er den beste, sier han.
Det handler om å få jobben gjort til en god pris og med kvalitet i arbeidet. Her kan det bli dyrt på lengre sikt å prøve å spare inn noen kroner i dag.
Mikolajczyk advarer også mot å betale for hele jobben på forskudd.
– Hvis du for eksempel har et tilbud på å få bygget en garasje til 350 000 kroner, ikke betal alt på forskudd. Betal gjerne litt underveis, så du får det du ønsker og forventer av en slik leveranse. Husk at hvis du bruker en profesjonell aktør trenger de ikke penger på forskudd til å kjøpe inn utstyr, sier han.
Pengene du ikke klarer deg uten
Det siste, og kanskje viktigste, rådet, er å snakke med banken før du begynner.
– Banken har ikke nødvendigvis løsningen på hvordan du skal finansiere hele prosjektet ditt. Det er likevel enklere å få aksept for å refinansiere et kredittkort eller forbrukslån inn i boliglånet i ettertid hvis du allerede har snakket med banken først, sier Mikolajczyk.
Å komme løpende i etterkant med flere kredittkort og forbrukslån du ønsker å få inn i boliglånet, blir sjeldent tatt godt imot.
– Banker er ikke spesielt glade i overraskelser, så det å involvere banken i et sånt prosjekt i forkant kan være lurt. Da er de forberedt på at det kommer et lån som skal refinansieres, sier Mikolajczyk.
Han setter opp et eksempel med en leilighet kjøpt for tre millioner kroner. Hvis du hadde akkurat det du trengte for å dekke egenandelen til kjøp av leiligheten, vil du ikke få noe ekstralån til oppussing.
Har du noen midler selv eller kan få hjelp av foreldrene eller andre i mellomtiden, kan oppussingskostnaden bakes inn i boliglånet i ettertid dersom det har ført til en reell verdiøkning på boligen.
Finansiere oppussingen
Har du planer om å refinansiere boliglånet for å sette i gang med et større oppussingsprosjekt? Da kan det lønne seg å innhente tilbud fra flere banker samtidig for å sikre deg best mulige vilkår for lånet ditt.
Hos Penger.no kan du sende inn én søknad og få tilbud fra flere banker samtidig. Dette gjelder enten du skal ha lån til en bestemt bolig, finansieringsbevis eller ønsker å refinansiere. Det koster ingenting og er helt uforpliktende.
Klikk her for å lese mer og innhente tilbud på boliglån gjennom Penger.no