12,356
13
4
Gass som energikilde til vannbåren varme
46
Østlandet
0
Sitter her og funderer for meg selv en fredagsmorge.
Flere og flere bruker gass som energikilde til vannbåren varme i hus, dette fordi det er "rent" og prisen ligger godt under olje og strøm.
Finner ikke så mye informasjon om dette på nett, men skulle gjerne funnet en gasskjel med høy virkningsgrad, et enkelt og rimlig system for lagring og distribuering av gass, slik at jeg kanskje kan få lave energikostnader på sikt...
Investeringskostnaden må være fornuftig - på linje med energibrønn og varmepumpe for at det skal være interessant.
Tips, anyone med samme tanker som meg?
Signatur
Det Egil83 tenkjer på er sikkert naturgass. Det finst nokre mindre gassnett her i landet (Lyse har eit på Jæren), men det er ganske vanleg i andre land.
Søk på "brennwert gaskessel" eller "brennwertkessel", så finn du kjelar med over 100% verknadsgrad (dvs. at dei tek ut ein del av kondensvarmen til vassdamp i produktet).
Propan får du levert på tank.
Har lest om flere som graver ned en et par kubikk stor gasstank i hagen som fylles opp med en lastebil sol leverer gass.
The fruit flavor is typically very light.
Investeringskostnaden bør vel være godt under tilsvarende for energibrønn og VP. En væske-vann varmepumpe leverer varme med en COP på minst tre, hvilket betyr at gassen ellers må være svinbillig for at dette skal lønne seg.
Jeg har en del familie nedover i land med gassfyrt oppvarming og selv om jeg aldri har finregnet på det virker det på meg som om de betaler såpass mye for gassen at det blir minst like dyrt som hva vi betaler for elektrisitet. Hos dem er strømmen mye dyrere enn den er her så der lønner det seg med gass.
Men hva vil gassen koste pr kWt her?
http://www.lyse.no/pris/category13199.html
Jeg valgte å kjøpe tank, men det er mulig å leie også, men da binder seg man til leverandør med levering av lpg.
Jeg er VELDIG fornøyd, har en 300 liters bereder med spiral, jeg liker å dusje, så etter 30 min med dusjing på maks, blir den tom. ca 10-15 min senere er det full varme på tanken igjen.
Jeg har grill uttak på verandaen og gassbål i stua. Angrer ikke et sekund.
jeg brukte Vafi AS, Fredrikstad (www.vafi.no) til å legge inn gass utstyret. De er flinke på service og har fulgt meg opp når jeg har hatt spørsmål ang gassen.
Gasskjelen er vel like stor som et kjøkken overskap.
Den forstod jeg ikke særlig mye av. På strøm har vi energiprisen som vi betaler til den som leverer strømmen og vi har nettleien til den som leverer nettet. Til sammen kan en regne ca kr. 1.- pr/kWt
Men hvordan er det med gass når en har en tank nedgravet? Kan noen som har gass utdype dette litt for meg for dersom gassen koster 20 øre pr kWt og resten er investering i en tank så skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke fyrer med gass.
Hva prisen på fylling fra bil på egen tank er har jeg ikke noe svar på, selv om vi har tank og fhv stort forbruk på jobben så har jeg aldri hengt meg opp i prisen, sålenge jeg selv slipper å betale ;D
Gass er energieffektivt, med nær 13kwt pr kg, så det er helt klart frykten/risikoen ved gass under trykk, brann og eksplosjonsfare etc som gjør at det ikke er mer utbredt her i landet.
En annen praktisk ting er ising og kondensproblemer på gassrørene om dette ikke er gjennomført skikkelig.
Alle som har satt en terrassevarmer på fullt med en komposittbeholder tilkoblet vet hva jeg mener!
Den rimer helt ned til gasstrykket synker pga redusert temperatur, selv midt på sommeren.
Men med de stigende strømprisene tror jeg at også nordmenn vil få øynene opp for mer bruk av gass. Både til oppvarming og til matlaging.
Har byggeledelsen for et anlegg i Gausdal og der er det brukt gass til å varme opp et arbeidstelt. Ramirent leier ut slike anlegg med containere (beholder innvendig) og varmere. De tar 12kr/kg +mva for forbrukt gass, skulle da gi i underkant av 1 kr/kwt. Regner med at det er flere har som tjener penger så det er vel i overkant av hva en bolig trenger å betale.
Egne prosjektfilmer på YouTube