#21
 870     Østfold     0
Blir ikke oljefyring forbudt fra 2020?

Synes det høres veldig "u-hyttete" ut med oljefyring på en hytte, men hver sin smak.

Må vel være greiere å ha en slags kombikjel som kan gå på olje, strøm, ved, pellets osv.

   #22
 24,032     Akershus     0
Skal tro hvor strengt et slikt forbud blir?

Eksempel fra sist påske: Flere scooterturer ca 2 mil inn i fjellet for å fyre opp seteren til småbarn i påsken. Vi diskuterte alternativet gass/olje slik at en slapp flere turer og ev fyringsvakt.

Dersom en får fossilforbud = flere ildspyende scooterturer eller dieselaggregat til å drive panelovnene? (Så venter vi bare på dieselaggregatoppvarmingsforbudsdirektivet)

I noen tilfeller blir det nok et tur over bekken etter vann.
Signatur
   #23
 50     0

Blir ikke oljefyring forbudt fra 2020?

Synes det høres veldig "u-hyttete" ut med oljefyring på en hytte, men hver sin smak.

Må vel være greiere å ha en slags kombikjel som kan gå på olje, strøm, ved, pellets osv.


Tror svært svært mange hytter, særlig de gamle enkle, har en wallas parafinbrenner eller propanbrennere som også kan fjernstyres. Dette er jo oljefyring eller fyring med fossilt brennstoff.  Å resirkulere en kvalitets-sentralfyr må da være greit. Om en svir av et par hundre liter parafin i året for en familie på hytta, så skal en ikke fly, kjøre eller forbruke allverden for å overgå det. Vi snakker jo nettopp om å kombinde olje, strøm, ved og pellets i disse. Å ankomme, eller å komme fra skitur og trå på et varmt kjøkkengulv må da være ok. Kan vel være litt sprik mellom liv og lære dette med rett hyttefølelse.
   #24
 50     0

Skal tro hvor strengt et slikt forbud blir?
Eksempel fra sist påske: Flere scooterturer ca 2 mil inn i fjellet for å fyre opp seteren til småbarn i påsken. Vi diskuterte alternativet gass/olje slik at en slapp flere turer og ev fyringsvakt.
Dersom en får fossilforbud = flere ildspyende scooterturer eller dieselaggregat til å drive panelovnene? (Så venter vi bare på dieselaggregatoppvarmingsforbudsdirektivet)
I noen tilfeller blir det nok et tur over bekken etter vann.


Forbudt å installere eller å bruke?

Spør du meg, så burde en forby folk å ha hus nummer to eller hytte; det er jo i seg selv rent forbruk og sløseri. Man kunne heller ha enda mer spektakulære DNT-hytter. Dette var den første hytta i dette fjellet og jeg er fjerde generasjon. For hundre år siden drev man jo ikke med slikt. Men noen ganger kan det jo være ok; men DNT altså!
Man kunne jo ha et begrensing på "å bevege seg eller varer ved fossiltbrennstoff".

Vel, vel det var ikke meningen å spore av tråden; jeg er bare også ny med oljefyr og interessert i begreper, innstillinger og virkemåte til disse forseggjorte apparaturene som folk nå bare kaster ut. 
   #25
 678     Bergen     0

T-stykket kobles da bare på røret som går fra fyrkjele til gulvslyngene og nytt t-stykke for retur der slyngen kommer tilbake fra gulvet?

Ja


Brukt varmtvannsbereder høres passende ut for dette prosjektet (spesielt om kjeller er frostfri); nye 160 liter, men det er vel ikke slynger i de vanligvis?

Trenger ikke slynger i denne. Det er samme vannet som går i gulv og til konvektor som er i det store volumet i tankene. Spiralen som er i oljefyren brukes til å varme forbruksvann.


Problemet er hele tiden dette med forvarming og evt om natten. Det tar et døgn med god fyring å få det tørt og tømmeret gjennomvarmt. Deretter trengs ikke all verden med fyring.
Om en reiser opp en helg er det jo kjedelig om halve tiden er ubehaglig... Dette klarer en vel ikke med solfangere og vedfyring. Da måtte i så fall solfangerene sørget for +grader hele tiden og det skal vel mye til. Det er jo masse sne her over 900 moh, så de snør vel bare ned...

Jeg tror solfanger kan holde det frostfritt og noe til og dermed holde fuktigheten under kontroll. Høres ut som om det er litt vind der og da er det vel gjerne en kolle ellerno hvor snøen ikke ligger så dypt. En nær vertikalt montert rørfanger som står åpent med snø rundt seg burde ha en fantastisk virkningsgrad mange ganger bedre enn solcellene dine (gjetter på mer enn 5 ganger effektiviteten) men dette er det andre som kan mye bedre enn meg.

Angående vedfyring leverer vel peisinnsatsene fra 10 kw og oppover. 24 kw modeller er vel forholdsvis vanlige og da er du vel på nivå med oljefyr. Det høres ut som om du vurderer å ha flere av disse eventuellt velger du en som leverer nok alene.
Jeg tror at varmedistribusjon like lett blir begrensningen som produksjon når du setter igang vedfyringen og at du ønsker viftekonvektorer som fores med varmt vann. Med en viftekonvektor i hvert rom burde temperaturen komme opp ganske raskt da disse jo sirkulerer luften ganske bra.  Retur fra konvektorene kan gå til gulvvarmen, eventuellt med noen shunter. Dersom du skal ha full varme gjennom natten blir nok akkumulatorvolumet fortsatt lite.


Signatur
   #26
 132     0
Mine umiddelbare tanker rundt dette:

1) Jeg tror strømforbruket til en oljefyr ligger nærmere 300W enn 70W som noen nevner her. Det er i hovedsak en kraftig vifte og pumpe som skal driftes, og i noen tilfeller forvarming av brenselet. I tillegg trenger du en sirkulasjonspumpe til vannet. Kunne du brukt en omformer fra 12V til 230V til dette formålet for å unngå at aggregatet må gå hele tiden oljefyren er i bruk? Bytter du til et aggregat med selvstarter har du jo tilgang til strøm hele tiden.

2) Fjernstyring av oljefyren kan jo bli en liten utfordring. Det enkleste ville vært å la den stå på hele tiden (kjelen er varm), og kun fjernstarte sirkulasjonspumpa til vannet før dere skal opp dit. Jeg vil vel tro at å vedlikeholde varmen i tanken hele vinteren blir relativt kostbart, men fordelen er at du antakelig vil ha en frostfri kjeller.

Alternativt kan du mekke til et fjernstyrt relè som trigger startknappen på brenneren, og samtidig sirkulasjonspumpa. Da kan du skru av hele systemet når du reiser, og starte opp igjen ved behov. Lovligheten (og fornuften) med å tukle med styringa til brenner bør jo vurderes...

3) Forvarming av forbruksvann kan gjøres med en varmeveksler hvis du ikke går for tank (eller fyrkjele) med spiral.

4) Enig med vedkommende som tror at bruk av vedovn med vannkappe kan bli mer begrensende enn fleksibelt.

5) Forvarming av forbruksvann kan gjøres med en varmeveksler hvis du ikke går for tank (eller fyrkjele) med spiral.

6) Solfangere 900 moh for å holde noe frostfritt midtvinters syns jeg virker litt søkt...
   #27
 50     0
Jamfør tanker fra jhaugen1:

1) Har etterhvert fått vite at oljefyren bruker ca 300 w første 10 minutter ved oppstart, for så å falle til 40w (tilsvarende en pelletsbrenner, som i tillegg krever 7 watt til mating).
Omformeren gir 220v uten at aggregat går, så lenge det er nok strøm i batteribanken.

2) Om en først har 220v så er nok ikke fjernstyring så vanskelig om det bare er en eller to brytere. Pumpe og brenner kan stå på, også montere en fjernstyrt bryter på kablen som gir disse strøm.

Og til innspill fra Reodor:
Takk for info angående viftekonvektorer og solfangere. Jeg hadde i utgangspunktet forkastet dette som for teknisk avansert. Nå har jeg sett på følgende sider:
http://www.sondred.info/solvarme.htm
http://www.solkraft.no/Solfangere1.htm
http://www.variantvvs.no/index.php/viftekonvektorgenerelt/licongruvekonvektor
Dette virker jo veldig relevant.

Tanken rundt flere peisovner springer ut av at det er fire hovedrom; stue/kjøkken og tre sov og at det er hyggelig med flammer i rommene som brukes, samt at man ikke behøver varme opp flere rom en man trenger. Reiser en alene, fyres det bare i stua, men er det full fart trengs flere rom, mer varme og mer varmtvann.

Den nye gangen/tilbygget på baksiden mot terreng skal følge langsetter hele det eksisterende tømmerbygget og langsetter mønet, men vil ha flere/fem små møner på tvers av tilbyggets lengderetning. Disse blir omlag 2 meter lange, ligger litt lavere en hovedmønet og er orientert ganske presist øst-vest. Dvs at her finnes fem skråflater som er orientert møt syd og om ikke snøen smelter på solfangere her, så kunne en plassere  kassetter over møne f.eks 200x50cm. Mulig 50 cm høyde er for lite for at vakuumrør skal virke bra. Vannrørene vil kunne føres ned på innsiden av nybygget eller langs pipe og rett ned i eksisterende kjeller med passende varmelager, for så å varme betongulvet under og evt konvektorer når man er der og samtidig fyrer med ved.

Dette må tenkes og regnes mer på! Det er klart det er fordelaktig med konstant +grader i hytta...

   #28
 678     Bergen     0
Solfangere er noe jeg har kikket og tenkt endel på og vurderer å anskaffe dette til min bolig.

Mitt varmeanlegg, som for tiden består av teknikktank, varmepumpe og vedovn med vannkappe er på en måte klargjordt for dette og blir et slags "standard" flexiheat anlegg levert av solvarming.no som ofte er her på forumet representert ved Havard Bettum.

Det er mulig du på hytta kan spare noe ved å sette opp et "sanntids" anlegg med mindre fokus på lagring og optimalisering hvor solvarmen distribueres omtrent i det den lages. Det samme med vedvarmen, at den distribueres ettersom du lager den.

Isåfall står du igjen med at du trenger en mindre tank med enten spiral eller en pumpe og en varmeveksler til tappevann.



Siste redigering: Saturday, April 13, 2013 4:52:39 PM av Reodor
Signatur
   #29
 1,015     Revetal     0
Til TS:
Det som er helt til høyre på styringen er varmekurven. Kort fortalt betyr 1,5 at turtemperaturene økes med 1,5 grad for hver grad utetemperaturen faller.

Til jhaugen:
Solfangere i høyden for å holde frostfritt er egentlig ikke så søkt som det høres ut. Det er nettopp i høyden resultatene blir desidert best. Likevel avhenger det mye av hva og hvordan for best utbytte, og ikke sikkert nok alltid alene for frostfritt, men garantert både frostfritt og en viss lunk i hytta store deler av året.

Angående vedovn(er) så kommer dette kun an på hvordan. Det er tenkt både radiatorer og betonggulv som hver for seg hhv kan få omsetning og distribusjon på varmen, og også lagret den til senere. En felles tank stor nok til tappevann, og eventuelt som akkumulator for sol, ved og evnt oljefyr er like praktisk her som i en vanlig bolig.

Hytter blir idag mer og mer utrustet og innredet med tilsvarende, eller mer, komfort som hjemme. Hvorfor ikke sørge for god og effektiv nok "varmeluksus" også den korte tiden man har der oppe?

Strøm til all annen drift i hytta kan også med hva som nå finnes av solcelle-/batteripakker også gjøres langt mer dekkende enn hva slikt kunne for kun kort tid siden ift pris.

Signatur
   #30
 678     Bergen     0

og ikke sikkert nok alltid alene for frostfritt, men garantert både frostfritt og en viss lunk i hytta store deler av året.



Kan vedovnen fyres med glykolholdig vann slik at systemet tåler frost?
Signatur