7,971    10    1  

Sanering av oljefyr

She
 2     0
Vi er i ferd med å oppgradere oppvarmingen i huset, og i den forbindelse skal vi fjerne en gammel oljefyr fra 1970 eller deromkring. Oljefyren har ikke vært i drift på 15 år. Rørlegger har sagt vi gjerne kan gjøre denne jobben selv, og i den forbindelse ønsker jeg å høre om andre har erfaringer og tips fra tilsvarende prosjekt.  :-\

Vi har fått tips om å starte med å banke i stykker alle nater med slegge. Er klar over at det kommer til å sote voldsomt. Har også sett at det kan være både asbest og kvikksølv i gamle koblinger på oljefyr fra 1970-80 årene.  :o

Ønsker derfor svar  på følgende:
Hvordan lettest rive kjelen?
Hvordan sikre seg mot asbest/kvikksølv?
Avfallshåndtering?

Håper på mange gode svar...  :)

   #1
 50     Nøtterøy     0
Har ingen erfaring sjøl, men spurte rørleggeren min i dag. Jeg har en CTC oljekjele fra 1973. Rørleggeren antydet 200-250 kg i vekt. Hvis det er mulig i forhold til døråpninger o.l. kan man kjøre hele greia ut på en kraftig sekketralle. Ellers pleier de å sage kjelen i 2. Saging gir mindre støv enn alternative måter å dele kjelen på. Vet ikke helt hva slags sag man skal bruke?? Ellers forsto jeg at skrapjernprisen var regnet som god om dagen.  :)
Asbest og andre ulumskheter glemte jeg å spørre om, men det var ikke nevnt som et problem.
   #2
 1,214     Norge     0
Hva skal du skifte den ut med?? Har du fått tilbud på noe?
Signatur
   #3
 969     0
kan du ikke kombinere den gamle oljefyren med varmepumpe du har allerede rørene rundt i huset?
Signatur
   #4
 126     1
Vær forsiktig du kan regne med at alle varmeinnstallasjoner før 1984 innholder asbest til det motsatte er bevist.
She
  (trådstarter)
   #5
 2     0
Tusen takk matnyttig info "torleifh".  :)


Hva skal du skifte den ut med?? Har du fått tilbud på noe?



Vi skal kaste ut gamle radiatorer, rive en "kilometer" med vannrør som går på kryss og tvers i takene i hele underetasjen, og gå over til vannbåren gulvvarme i underetasjen. Systemet skal drives av en dobbelmantlet bereder fra Oso inntil videre. Vi har vurdert luft/vann varmepumpe, men kan ikke se at investeringen bærer seg ennå. Så vi krysser fingrene og satser på en rask teknologisk utvikling som gjør det økonomisk forsvarlig å benytte alternativ oppvarmingskilde på sikt.
Vi avventer tilbud på Uponor gulvvarmesystem, men har ikke mottatt noe ennå. Når det gjelder bereder står valget mellom en Oso EP300 eller Oso Optima EP2. Disse ligger på en 16-18.000,- Her avventer vi nærmere vurdering i fra Oso.


kan du ikke kombinere den gamle oljefyren med varmepumpe du har allerede rørene rundt i huset?


I dag består oppvarmingen av radiatorer i to etasjer, samt vannbåren varme i badegulv i annen etg. samt gulv i vindfang nede. Dette styres av en dobbelmantlet bereder som har for liten kapasitet på tappevann. Det er heller ikke mulig å slå av den ene kretsen som sommeren, noe som gjør den både dyr og dårlig i drift.
I øvre etg har vi en relativt åpen løsning og har derfor satt inn en luft/luft varmepumpe. I underetasjen har vi for mange krinkler og kroker til at vi kan benytte oss av samme teknologi. I forbindelse med større renovering av huset ønsker vi også å rive ned alle gamle vannrør som pr i dag henger 20 cm ned fra taket på kryss og tvers i gjennom hele underetasjen.


Vær forsiktig du kan regne med at alle varmeinnstallasjoner før 1984 innholder asbest til det motsatte er bevist.


Takk for advarselen. Dette er absolutt noe vi er obs på, og vi kommer ikke til å gjøre noe med saken før vi har fått avklart om dette er tilfelle...

   #6
 27     0
Synes det er rart om det er asbest i en kjele fra 1970.  Kvikksølv er det ingenting av i kjelen, måtte evt være noen termostater, men de herjer du ikke med - leveres bare til miljøstasjon.
Hva slags kjele er det?
Uansett vil det nok bli en del søl, og sot er ikke å spøke med.  Sørg for å få kjelen feiet før den skilles eller slås fra hverandre.
   #7
 294     n-trøndelag     0
Har selv fyrkjel fra 1970 i mitt hus som jeg kjøpte i år.
Har vannbåren varme som går til radiatorer, varmegulv samt tappevann.
Det eneste asbestholdige jeg vet om i mitt system er isoleringen rundt rørene som går til radiatorene og gulvvarme.

Skal dere rive ut rørene må dere passe på så minst mulig isolasjon blir revet i stykker.

Har ikke hørt  at selve fyrkjelen inneholder asbest, men kan vel heller ikke bombastisk si at det ikke er det.

Selv vurderer jeg å beholde systmet, evt bytte rør eller legge ny gulvvarme når gulv må skiftes. Har fått opplyst fra rørlegger at rørene er sikre i enda mange år.
Varmekilden derimot kan jeg tenke å skifte, har fått tilbud på forskjellige VP, men disse blir dyre.

Forrige eier opplyste de brukte 3000 liter i året. Det positive er at man ikke bruker så mye strøm da!

Blir vel ikke så billig å bruke strøm, som i ditt tilfelle heller tenker jeg.

Ikke lett dette; fyringsolje er dyrt, strøm dyrt og skal man være miljøvennlig er det så dyrt at mange gir opp den muligheten. Nei her kunne de rød/grønne gitt noe som monner istedet for de skarve 10.000, som man får nå. Det hadde de helt sikkert tjent på!



   #8
 126     0
Synes at man skal være forsiktig med å si at selve fyrkjelen trolig ikke innholder asbest. Oljefyrer er isolerte, kan være brukt asbest til det. Tetninger pakninger osv kan innholde asbest.
Når man da begynner å demontere fyrkjelen frigis asbesten, og hvem vil vel ha dette i huset. Hvem tar sjansen? Jeg ville ikke tatt den sjansen.

Kjeledeggen som en oljefyr ble døpt, er visstnok rene asbestbomben!
   #10
 294     n-trøndelag     0
Det var ikke min mening å si at det ikke er asbest i fyrkjel, det vet jeg ikke noe om.
Min mening med det forrige innlegget var derimot å råde dere med å være forsiktige å rive isolasjonen rundt rørene, da jeg har hørt at de jeg har kunne inneholde asbest.

Dessuten må det vel sies at rørene berører alle rom (så og si) slik at dritten blir spredt over alt hvis man ikke er forsiktig.
Det kan vel ikke tenkes noe værre enn å ha denne dritten i oppholdsrom!

Mitt råd er: Spør fagfolk om råd og følg disse!