#11
 308     1
Mener ikke at pellets er så fantastiskt bra, men slik jeg ser det, er det det beste alternativet vi har.
En investering i hundretusenkronersklassen er helt uaktuelt nå. (dvs vann/vann pumpe).
Luft/luft varmepumpe vil ikke varme opp hele huset eller gi varmtvann. Da vil vi i tillegg trenge noen panelovner og sannsynligvis oppgradering av det elektriske anlegget i soveromsdelen. Også ser vi på det som en bakdel å ha den vifta på veggen.
Å fortsette med oljefyring vil vel ingen anbefale.
Vi fyrer også med ved, men vil ikke basere oppvarminga på det.

   #12
 308     0
Da har jeg hatt en fyr på befaring her, og han mener det skal gå veldig greit å bygge om.
Fikk pris på 27500,-. Da lager jeg siloen selv.
Har prøvd å regne litt på det, og ser ut som vi vil spare opptil 40% i forhold til å kjøre på el-kolbe. (og da har vi ikke nok varmvann). Tror ikke olje er noe reelt alternativ med dagens priser.
   #13
 217     Asker     0
Hei,
Vil bare gi litt info til de som har oljefyring i dag og er i en vurderingsprosess for konvertering av oljefyr til eksempelvis  pellets. Jeg som skriver har kunnskaper om dette og produserer ny miljøteknologi for pellets til både Sverige og Finland. Jeg har også levert noen anlegg i Norge.

De fleste oljefyrer fra 50, 60 og 70-tallet er opprinnelig konstruert for koks, ved og olje. De kan som regel brukes til pellets ved å skifte ut oljebrenneren. Virkningsgraden kan bli både høy og lav, dette avhenger av kjel, trekkforhold og hvor mye brenneren kan justeres. Man kan altså oppnå 90 prosent virkningsgrad på en eldre oljekjel om man har de rette forholdende.
En del fagfolk anbefaler å hive ut oljefyren. De gamle ojefyrene er ofte solide og kan holde i mange år til etter min mening.
Har man mye penger, da kan det kanskje av komfortgrunner være OK å investere i en ny kjel fordi den gamle oljefyren ikke har så stor askekapasitet som en ny pelletskjel.
Man har anledning til å utføre rørleggerarbeidet selv bortsett fra vanntilførsel (trykk).

Jeg har sett folk sette in nye oljekjeler og oljebrennere for deretter å oppdage at oljetanken ikke er tilstandskontrollert og i lovlig forfatning. En ny oljetank koster 50-70.000 kroner ferdig koplet opp og nedgravd i hagen. Den gamle oljetanken er i mange hager en "tikkende miljøbombe". Tenk ikke å oppgradere oljefyringsanlegget med mindre oljetanken er intakt og i lovlig drift.

Konvertering fra olje til pellets koster ca. 35.000 kroner ferdig i drift. Dette kan gjøres på noen få timers arbeidsinnsats. Et slikt anlegg består i en ny pelletsbrenner og en liten pelletslagertank på ca. 300 liter som fylles manuelt fra pellets levert i småsekk på 16-20kg eller pellets levert i storsekk på ca 700kg. I tillegg består anlegget av et matesystem som mater automatisk fra lageret.
Pris på pellets er for en slik løsning ca 60-70 øre/kWh. Med denne løsning bruker man da den gamle kjelen. Det blir askerømming hver 14 dag og manuell fylling av lagertank ca. 1-2 ganger per uke. Dette er ikke mer arbeid enn å sette over en klesvask og besparelsen mot olje er høy.

Gjør man ovenstående investering i en første fase, har man spart opp penger pga av lavere energipris til i neste fase bygge et bulklager for pellets. Et bulklager rommer ca. et helt årsforbruk, det fylles fra tankbil og er helautomatisk. Man kan selv bygge det.
Prisen for pellets levert i bulk er 40 øre per kWh og man får et anelgg som fungerer som den gamle oljetanken. Bulklager/silo kan bygges inn på et areal på 3 kvadratmeter i tilstøtende rom til fyrrom eller i selve fyrrommet. Matesystemet som tidligere er innkjøpt kan forlenges slik at det kan mate pellets fra bingen direkte til kjel.

Så kan man etter noen år igjen tenke på å installere en ny kjel som har bedre askekapasitet og hvor asken tømmes kun 2-5 ganger per år.

Ofte er boliger med oljefyr basert på vannbåren varme i radiatorer. Dette er "luksusvarme" som gir fantastisk komfort fordi man enkelt kan regulere inn varmen der man ønsker. Pelletsvarme passer slike radiatorer fordi man får høy temperatur ut på anlegget. En varmepumpe klarer ikke dette uten å bruke mye mer strøm enn det som er lønnsomt.

I Sverige har ca. 130.000 boligeiere konvertert sine oljefyrer, de aller fleste har startet med en liten lagertank og pelletsbrenner i en gammel oljefyr.

Til opplysning er det nå 50 prosent støttesats til å konvertere oljekjeler til pelletskjeler i Oslo. Det betyr at man betaler ca. 17.500 kroner for å få switchet fra olje til pellets. Oppfylling av oljetank på 3000 liter koster ca. 30.000 kroner.
Bedre lønnsomhet kan man ikke få. Det gir en sydentur for familien hvert andre år.

Men vær oppmerksom på at oljetanken må tømmes og kanskje fjernes uansett hva som velges av fremtidig oppvarmingskilde. Dette kan koste dyrt men er også støttet i Oslo.
Signatur
   #14
 50     Nøtterøy     0
Har en CTC oljekjele fra -73. I følge rørleggeren har den en virkningsgrad på ca. 70%. Da blir det vel ikke spesielt god økonomi å bare bytte ut oljebrenneren med en pelletsbrenner?
   #15
 217     Asker     0
Med en ny pelletsbrenner i din gamle CTC kjele antar jeg at forbrenningsvirkningsgraden vil ligge et sted mellom 87 og 97 prosent, trolig jevnt på 92 prosent. Dette er inkludert energitap som går opp i pipa under drift.
I tillegg kommer stillstandstap og varmetap fra kjel/rør.
Jeg antar at din kjel vil ligge over 80 prosent i totalvirkningsgrad, kanskje nærmere 90 prosent hvis det monteres en trekkbegrenser.
Jeg må ta et forbehold om ovenstående avhengig av kjeltype du har.
Er din kjele av type CTC 265B? Denne kjel er kurant å bruke til pellets men må kjøres litt ned i effekt for å oppnå god virkningsgrad.

Har din rørlegger målt virkningsgrad og avgasser/temperaturer for å anslå virkningsgrad til ca. 70 prosent?
Jeg bruker instrumenter til å fastlå og optimalisere virkningsgraden på pelletsbrennerinstallasjoner.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 1,214     Norge     0
som trådstarter tenkte jeg at jeg skulle hive inn et innlegg i denne tråden... Tanken med å skifte ut ein gammel oljebrenner for deretter skifte den ut med ein pelletsbrenner er vel egentlig genial den... Minmalt med oppbygging på eksisterende anlegg. Det er bare synd at det ikkje blir lagt til rette at "ALLE" kan gjøre dette under like vilkår.. Kofor er det berre i oslo du  skal få refundert 50% av innvesteringen?? prisene på pellets ute i distriktene er pr. dagsdato altfor dyre. Ja-billigere enn strøm og oljefyring, men med td. varmepumpe betaler du 1kwh og får igjen 2-4 ganger....

Fordeler:

-enkelt å konvertere
-samme effekt på annlegget, slipper å tenke på om vp. levere nok
-billig konvertering
-kan bruke fyrrommet til noe annet
-ingen 'stygg,bråkende' utedel


bakdeler:

-pris på pellets
-plasslagring av pellets
-fremdeles "skittent" fyrrom
-feiing og soting
-bering/håndtering av pellets


bare noen tanker rundt dette...Er ikkje imot pellets bare så det er nemt!!
Signatur
   #17
 1,292     Ålesund     0
Ifølge en selger jeg snakket med for en 2-3 år siden i en butikk i nærheten som selger peiser og ovner, så hadde de sluttet å selge pelletsovner. Dette fordi kvaliteten på pelletsen var så dårlig. Den smuldret opp og kilte seg i matesystemet. Såvidt jeg skjønte på han så hadde jøtul gitt opp produksjon av pelletsovner inntil videre pga dette, men det kan godt hende jeg misforsto han her...
Noen som har noen meninger/erfaringer om pelletskvaliteten her?

   #18
 217     Asker     0
Støtteordning i Oslo:
Oslo kommune kjøpte sammen med finske Fortum hele strømnettet i Asker og Bærum. De tjener gode penger på nettleien og en liten del av overskuddet går til å støtte innbyggere i Oslo som vil konvertere sine strøm og oljeanlegg til fornybare energikilder.
Enova s.f har støtteordninger men dessverre har de gjort en stor feil ved å ikke støtte overgang fra olje til pelletsanlegg med mindre man kaster ut fullt brukbare kjeler.
Jeg har nylig hatt befaring på en av mine kunders anlegg fra både Enova og Norsk Bioenergiforening for å få Enova til å støtte opp om konvertering av kjeler. Dette er en sak Enova jobber med nå. Dagens støtteordning fra Enova er ikke i tråd med politiske føringer. De kunder jeg har hatt i Norge nå i høst på den enkle konvertering har likevel fått tilsagn fra Enova og jeg oppfordrer andre til å søke.


Dårlig pelletskvalitet:
Ofte får pelletskvaliteten skylden når den smuldrer. Jeg vet at en del kaminer og sentralfyringsanlegg har mateskruer som smuldrer opp pelletsen og således er det dårlig teknologi som forårsaker driftsproblem.
Det finnes også dårlige pelletsleveranser hvor det er for mye finstoff. I siloer kan dette tette til utløp og gi litt ujevn forbrenning.
De matesystemer som jeg gjennom siste 7 år har utviklet og som nå er i drift i en rekke installasjoner, er godt egnet til å håndtere finstoff og gir jevn mating på tross av finstoffmengde. Hovedkomponent er her en vertikal transportskrue som forsiktig sikter pellets opp gjennom finstoff.
Jeg er kjent med at enkelte forhandlere har utelatt pelletsovner og nå i stedet selger bioetanolpeiser som koster en formue i drift. Det er kanskje enkelt å selge pelletsutstyr men det krever kompetanse for å kunne gi service og å stille diagnose på slike anlegg. Slik er det vel med luft/luft varmepumper også, vil jeg tro.

Signatur
   #19
 308     0
Pelle Pellets: Får du virkelig pellets til 1,749,- per kilo? (som du skrev i en annen tråd).
Jeg fikk oppgitt pris på 2,5 per kilo ferdig levert i bulk. 2,7 i sekker. (det er vel omtrent samme pris som felleskjøpet har).
Mener du at det er mulig å få støtte til ombygging fra Enova?

Jeg har bestilt Janfire brenner og mateskrue. Har du/noen erfaring med dette merket?
   #20
 1,292     Ålesund     0
Pelle Pellets:

Ok, fint å høre. Da skal jeg ikke være så negativ til pellets lenger Wink