#11
 211     0



Har kun lest hva som angår kjeller og inntil murvegg. poenget er at varmen fra rommet vandrer gjennom treverket, og må ledes videre til muren. Viss det er et kaldt hulrom bak stendere/vegg, vil dette kunne medføre kondens.


Jeg skjønte aldri hvorfor Sintef anbefaler isolasjon mellom stenderverk og betongveggen, men skjønner det nå, at funksjonen er å lede varm luft til betongveggen. Og med kun ei tom spalte med kald luft mellom stenderverk og betong, så tenker man da altså at den varme lufta vil kondensere på baksiden av stenderverket istedenfor på betongveggen....
Ulempen med å ha isolasjon helt inntil betongveggen, er jo at denne da er konstant fuktig. Er jo ikke organisk materiale, men mener å ha lest at fuktig glava lukter kattepiss.  :-X I TorW sin kjellertråd beskrev jeg min erfaring med kaffedyr i fuktig glava. Fuktig glava tror jeg gir mat og varme til kaffedyr, men dette er kun noe jeg tror altså.

Men som Pålen er inne på her, hvis spalta mellom stenderverk og betong inneholder VARM luft som har sirkulert fra rommet, vil vel kondensen først dannes når varm luft møter kald betongvegg. Altså blir kondensen liggende på betongveggen. Så jeg får satse på at mine 3mm spalter ved gulv og himling slipper tilstrekkelig varm luft inn i luftespalta mellom stenderverk og betongvegg. Hvis ikke, har jeg jo disse isoporstrimlene bak stenderverket (se foto i min kjellertråd) som teoretisk vil lede varm luft til betongveggen....håper jeg. Uansett så skal jeg bygge opp veggene slik at jeg enkelt kan åpne dem om noen år for å se etter fukt  Smile

   #12
 205     Sandnes, Rogaland     0
Viss det er tilstrekkelig lufting vil eventuell kondens tørke opp, og konstruksjonen vil ikke stå konstant fuktig.

Ved å "isolere" rundt stendere flyttes varmepunktet utover i muren, og fuktig luft vil dermed "vandre" ut muren og ikke legge seg i glavaen. Derfor Sintef med sin oppbygging får en "varmere mur" som gjør at det ikke så lett kondenserer på innsiden. det er også derfor de STERKT anbefaler isolering på yttersiden av muren også.
   #13
 205     Sandnes, Rogaland     0




Har kun lest hva som angår kjeller og inntil murvegg. poenget er at varmen fra rommet vandrer gjennom treverket, og må ledes videre til muren. Viss det er et kaldt hulrom bak stendere/vegg, vil dette kunne medføre kondens.


Jeg skjønte aldri hvorfor Sintef anbefaler isolasjon mellom stenderverk og betongveggen, men skjønner det nå, at funksjonen er å lede varm luft til betongveggen.


Man leder ikke luft, men varmepunktet flyttes.... Wink din løsning med isoporstrimler burde gjøre samme nytten, faren er om du tilfører  varm luft og denne ikke sirkulerer nok.
   #14
 211     1
BodyBygger: som du ser i min kjellertråd, har jeg montert slike isoporstrimler også for å hindre at isolasjonen i stenderverket siger sammen (pga. mellomrommet mellom stenderverk og betongvegg) og faller inn mot betongveggen og blir liggende inntil betongveggen. Men dette er kun basert på min tro, kanskje isolasjonen vil sitte fast nok mellom stenderne til at den ikke siger sammen? Og som Pålen beskriver her, med tilstrekkelig lufting tørker angivelig fukt i isolasjonen ut...
  (trådstarter)
   #15
 23     trondheim     0
Isolasjon bak / imellom stenderverk .

Refererer til Byggforsk sin "Innredning av oppholdsrom i eksisterende kjeller" (Byggforskserien. Byggforvaltning 727.113)

Der står det klart og tydelig:

[ Bindingsverket bør være isolert fra betongveggen, helst med ca 50 mm mineralull. Til varmeisolasjon av bindingsverket brukes plater av mineralull".

Byggforsk anbefaler altså at man isolerer bak stenderverket og at det er i kontakt med betongveggen......ingen ting å diskutere videre dette.... :D

Men som jeg har skrevet tidligere, så er det ingen fuktproblematikk i min kjeller, den er tørr og fin, men jeg skal følge Byggforsk sine anbefalninger uansett. ;)  For å være på den sikre siden...

Glava sine anbefalninger er lik Byggforsk også:

http://www.glava.no/default.asp?page=796



   #16
 385     Bergen     0
Forskrifter er forskrifter. Smile Disse finnes ikke på nettet i noen form?

Litt offtopic, men hva er tilsvarende info om 2. etasje?
  (trådstarter)
   #17
 23     trondheim     0
2 etg. er bare å lekte ut rett på vegg å isolere i mellom stendere. Slik jeg har fortstått det er det bare i kjellere man skal være oppmerksom / forsiktig med hvordan man isolerer og lekter ut....


  (trådstarter)
   #18
 23     trondheim     0
Oppdatering

Da er glava 50 mm på plass bak / mellom stenderverk. Enkel jobb egentlig, tok meg ca 1 time å tilpasse og plassere all glava'n.

Den ligger mot betongveggen og bak stenderverket, dvs den fyller ikke hele rommet fram til kommende smartpanel plater.  Så panelplatene vil bare være i berøring med lektene.

Noen som har erfaringer med dette ? ( glava'n vil ikke falle sammen eller røre på seg, den sitter godt fast bak stenderverket )

BodyBygger: Oppussing av kjellerstue - glava på plass.jpg - BodyBygger
  (trådstarter)
   #19
 23     trondheim     0
Fant tekst på nettet.

Det er ofte ønskelig å tilleggisolere ytterveggene i kjelleren. Er veggen tørr (dette bør sjekkes grundig) kan man for eksempel sette opp et bindingsverk av 48x48 mm på c/c 60 cm som settes 20 mm fra den eksisterende veggen. Ved å sette den nye veggen fra den eksisterende minimaliserer man sjansen for nedfukting av bindingsverket. Veggen isoleres med 50 mm isolasjon. Legg isolasjonen direkte mot veggen. Isoler bak stendere og sviller. Det skal ikke være luftesjikt mellom veggen og isolasjonen. Hvis man ikke kan isolere fra utsiden bør det isoleres med maks 50 mm innvendig for betongvegger og 100 mm for yttervegger av lettklinker.



   #20
 211     0
Du sier du har en tørr kjeller. Altså at du ikke har fukt-innsig gjennom vegg utenfra. Men regner med du vet at du fortsatt kan få fuktig kjeller når du begynner å varme opp rommet pga. varm luft som kondenserer på betongveggen innenfra. Greit nok at Sintef anbefaler isolasjon inntil betongveggen. Men de sier vel også at dette er den svakeste løsningen, og at man heller bør isolere på utsiden. Derfor valgte jeg heller en eksperimentell løsning istedenfor en svak løsning i min kjeller  8)

Forøvrig anbefaler Sintef og ”Maxbo” også dampsperre når yttervegg ikke er nedgravd. Men andre ord blir Sintef-løsningen meget tett. Så man bør være vanvittig nøye med å få en helt tett dampsperre, og er dette i praksis mulig??

Kondensfare på betongvegg er også avhengig av hvor varmt det er i rommet. Desto varmere rom, desto større fare for kondens. Og noen liker å ha 30grader inne, andre har 22grader. Dessuten har noen en tykk betongvegg (gamle hus?), andre har tynnere. Nok en faktor som gjør kondensrisiko vanskelig å beregne. Er vel derfor Sintef sier at manglende utvendig isolasjon er den svakeste løsningen.

Jeg skal ikke trashe ditt valg av isolasjonsmetode. Dersom jeg ikke oppnår tilstrekkelig sirkulasjon av varm luft mellom betongvegg og stenderverk, er det vel større risiko for at jeg får fuktskader enn at du får det. Valg av isolasjonsmetode blir jo en vurdering av fordeler og ulemper. Jeg fant flest fordeler med min isolasjonsmetode.