770    7    1  

Bolig fra 50 tallet! Råd om diverse løsninger.

 50     0
Hei! Skal snart til med et nytt oppussing prosjekt og trenger noen råd. Boligen er bygd i 1955.

Jeg legger ved et bilde som viser hvilke vegger som allerede er isolert fra utsiden. 

Planen er å rive plater + skråkledning innvendig på de 2 veggene som ikker er isolert. Kledning har ikke lufting utvendig men er spikret rett i skråkledning med svart papp i mellom. Så nå er det store spørsmålet hvordan jeg bør gjøre det med plastikk og sånne ting? Den veggen som allerede er isolert har porøse plater som jeg har tenkt å rive og plate med gips. Bak platene er det skråkledning, her er det også svart papp. Kan jeg bruke plastikk rett på skråkledning og bruke plast på veggene som ikke har lufting på stående kledning utvendig? 

Jeg skal også trekke nytt elektrisk og opp med noen nye kurser. 

I vegger og tak har jeg tenkt å bruke gips. Stendere i vegg er såklart ikke på cc60, så hva er det rimeligste og beste å gjøre på de 2 veggene som jeg må isolere? Isolere med 10 cm og lekte ut 5 cm til innvendig? Er det f.eks mulig å lekte horisontalt på cc60 når du skal ha standard gips på vegg? eller må du har ha mindre avstand? 

Veggen som allerede er isolert hadde det enkleste vore viss jeg kunne behold skråkleding innvendig og lagt plastikk rett utenpå før gipsplater.. ?

Håper flere kunnskapsrike personer har noen råd!! Smile

Bolig fra 50 tallet! Råd om diverse løsninger. - Bolig.png - worth

   #1
 5,336     Tromsø     0
Skråkledningen stiver sannsynligvis opp bindingsverket. Den, samt de porøse platene, bidrar også til å isolere huset.
Her i huset (fra 1948) er skråkledningen bevart, men det er boret huller i den og blåst inn isolasjon i de ti centimetrene med hulrom som opprinnelig var mellom diverse lag panel og svart papp. Kan dette være et alternativ hos dere?

Hvor viktig det er med lufting bak ytterkledning samt med dampsperre vil avhenge av hvor tykke veggene og isolasjonslaget er. Hos oss ble det lagt ny vindsperre og utlektet ytterkledning etter innblåsingen, men det er lite som tyder på at det er lagt plast innvendig, da mange rom fortsatt har porøsplater. Dette har funket fint i 17-18 år.
Hvilken isolasjonstykkelse planlegger dere?

Å legge plast rett på rupanel og gips utenpå der kan sikkert funke fint, men den vil få mange huller både der gipsplatene skrus fast, der vil plasten være godt klemt og ganske tett, samt alle steder dere henger opp ting på veggen. Lekter dere ut og legger plast fem cm inn i veggen er den bedre beskyttet, og det er også lettere å få til skjult elektrisk installasjon.
Signatur
   #2
 1,674     0
Her i huset (bygget 1935-1937) er to lag panel utvendig med svartpapp mot reisverk, og motsatt svartpapp og to lag panel.
Vi fikk blåst inn Glava ca 35 år siden, i hulrommet i midten, har ikke enda funnet noe som er muggent, er tett og fint det vi har satt inn ventiler og slikt.
Er ikke helt sikker om plasten.
  (trådstarter)
   #3
 50     0
Her vi bor er det ingen firma som tar på seg innblåsing, så blir nok et dyrt alternativ her. Leiligheten vi skal pusse opp blir vi nok ikke boende I mer enn max 3-5 år då ønsker ikke å legge alt for mye penger i det, samtidig skal det være utført på en bra måte. Veggen som allerede er isolert er isolert med 10 cm. Har mulighet til å lekte ut 5cm på innsiden å isolere og lagt skjult elektrisk. Eller bare beholde punkta som er der og bare ha 10 cm isolasjon. De 2 andre veggene som ikke er isolert lure vi på å rive inn til stenderene å isolere med 10 cm. Spørsmålet er om vi skal plaste eller droppe plastikken. Og lekte ut 5 cm til og få isolasjon inn der og. Og hvordan bør vi lekte ut når vi skal ha gips? 10 cm isolasjon + plastikk og utleting med 5 cm isolasjon. Eller 10 eller 15 cm Uten plastikk?
  (trådstarter)
   #4
 50     0
Noen som vett riktig montering av gips ved krysslekting med 48x48? cc60 f eks. Må du legge inn kubbinger for skjøter på gipsplate da? Eller er gipsen stiv nok å kan bare krus horisontalt?
Bolig fra 50 tallet! Råd om diverse løsninger. - Gips.png - worth
  (trådstarter)
   #6
 50     0
Hvorfor står det ikke i montasjehåndboka til Norgips da? Der står det at den løsningen med krysslekting uten kubbinger kan brukes..
   #7
 5,336     Tromsø     1
Hva sier den boka om understøttelse der gipsplater skjøtes?
Jeg antar at de mener at man ikke trenger å kubbe hver 60 cm om man legger gipsen på tvers av lektene, men der to platekanter møtes bør man ha noe som begge platene er skrudd i. Kubbing, eller en bit av et 12 mm panelbord som strengt tatt ikke trenger være festet i lektene.
Signatur