1,611    9    1  

Brennbart materiale inntil skorstein

 3     0
Jeg har montert en gipsvegg på trestendere mot en mur i stua. En bekjent av meg så det ferdige arbeidet og fortalte meg at det var ulovlig, og at man må ha 30 cm mellom skorstein og brennbart materiale. 

Stemmer det at dette er ulovlig å gjøre? Jeg har prøvd å fyre så godt jeg kan i peisen for å sjekke temperaturendringene på utsiden av skorstein. Da har jeg fyrt mye mer enn jeg vanligvis gjør, selv på de kaldeste vinterdagene. Temperaturen på utsiden av skorsteinen blir kanskje max 30 grader, altså romtemperatur. Jeg ser også at skorsteinen har lister mot tak, og parkett på gulvet går inntil.

Brennbart materiale inntil skorstein - vegg1.png - christianzBrennbart materiale inntil skorstein - vegg2.png - christianzBrennbart materiale inntil skorstein - vegg3.png - christianzBrennbart materiale inntil skorstein - vegg4.png - christianz

  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk for svar.

Du får unnskylde uvitenheten min. Har jeg et røykrør uansett, eller er det en mulighet for at skorsteinen kan være satt opp uten? Er det noen måte å finne ut størrelsen på røykrøret, eller er det en standardstørrelse på det?

Kan jeg tolke innlegget ditt som at du ikke mener dette er noe problem?
   #3
 5,336     Tromsø     0
Alle piper har et røykrør eller røykkanal, det er der røyken går. Smile For en mursteinspipe i original stand er kanalen som regel kvadratisk, rett på innsiden av mursteinene. Og kravet er at det skal være en hel steinlengde fra røykkanalen til brennbart materiale.

Standardformatet for norsk tegl siden omkring 1840 har vært 108mm x 228mm x 62mm. For piper med den hele steinlengden på langs og bredden (omtrent en halv steinlengde) i tykkelse på pipeveggene, blir minimumsmål fra utsiden av pipa til brennbart 228-108=120mm. Hvis det er et par cm tykt pusslag pipa er man nede i 10 cm som sikker avstand.

Men din pipe er ikke pusset, det ser ut som pent murt og pen teglstein som noen har malt. Dersom det er det, har du gjort feil ved å sette en stender nærmere enn 12 cm fra pipa, og takgjennomføringen ser heller ikke helt korrekt ut.
Samtidig kan det godt være at pipa di er elementpipe, f.eks. Leca, og kledd med tynn pyntetegl. I så fall er pipa enten isolert eller har luft mellom et indre røykrør og den ytre konstruksjonen, og da kan du bygge med tre helt inntil pipa. Samme gjelde også gamle teglpiper som er renovert med innerrør i stål eller keramikk.

Du bør derfor finne ut hva slags pipe du har, for å finne ut om alt er OK, eller om du bør gjøre noe her. Når er huset bygd? Hvordan ser pipa ut i kjeller, loft, naborom? Hvordan ser det ut inni sotluke?
Signatur
   #4
 653     Norge     1
Kan jeg tolke innlegget ditt som at du ikke mener dette er noe problem?


Nei, det kan du ikke. Som @KjellTS skriver så kommer det an på hva som er inni pipa. Men det kan tenkes at det er ok å bygge som du har gjort i forhold til kravene. Jeg er ingen ekspert på dette, men med en overflatetemperatur på teglstegnen på ca 30 grader ved tung fyring ville jeg mistenkt at teglstegnen din er "pynt" og at det er elementpipe eller røykrør inni. Men dette må du få sjekket ut Smile
   #5
 567     bare ett av gangen, helst     0
Kan jeg tolke innlegget ditt som at du ikke mener dette er noe problem?


Nei, det kan du ikke.


Trådstarter kan kanskje venne seg til at det her inne i hvert fall er noen som lar være å svare kategorisk ja eller nei når man ikke har grunnlag for det. Det kan være litt uvant sammenlignet med andre steder på internett Shocked
  (trådstarter)
   #6
 3     0
Hei, takker for alle svar.

Byggeåret er 1981.

Jeg åpnet sotluka i etasjen over (på soverommet, som også har tre helt inntil skorstein), og røret er rundt og mye smalere enn det dimensjonene på selve skorsteinen skulle tilsi. Jeg tok også en telefon til tidligere huseier som informerte meg om at pipen er av leca og kledd med teglstein utenpå, slik noen i denne tråden gjettet.

Da satser jeg på at alt er OK, og jeg kan begynne å male Smile
   #7
 5,336     Tromsø     0
Bra, lykke til. En murer eller feier på stedet kan si det helt sikkert, her på forumet og ut fra bilder blir det gjetninger, og som Dumme_spørsmål påpeker, klare svar fra forumbrukere bør du ikke ønske deg. Om du tror på en vennlig amatør svarer som feil, kan i verste fall huset brenne. Men siden du nå har funnet ut at det er elementpipe, høres det rimelig trygt ut.


PS: Den bekjente som sa at det skulle være 30 cm avstand til brennbart: Jeg mistenker at han forveksler kravet til røykinnføringsrøret mellom ovn og pipe, med kravet til selve pipa. Og røykinnføringsrøret ser ut til å ha stein og luft i minst 30 cm avstand i alle retninger.
Signatur

   #8
 3,535     0
I så fall er pipa enten isolert eller har luft mellom et indre røykrør og den ytre konstruksjonen, og da kan du bygge med tre helt inntil pipa. Samme gjelde også gamle teglpiper som er renovert med innerrør i stål eller keramikk.

Det er min situasjon - jeg har en genuin teglsteins-pipe, som skal få stål-løp innen kort tid.

Men: Jeg hadde inntrykk av at hovedfunksjonen til stålforingen var å sikre at det ikke (udetektert) lekker røyk ut gjennom sprekker i tegl-pipa. At grunnen til at pipa - uten stålløp - ikke kan bygges inn er at det da ikke ville bli mulig å se sprekkdannelser og røyk-lekkasjer.

Forstår jeg deg riktig at ved å innsette et stålløp vil det også dramatisk isolere mot at pipa blir varm?

Hvis jeg da kan bygge helt inntil pipa, høres det slik ut! Men det betyr også en vesentlig reduksjon av varmeverdien pipa har hatt i soverommene ovenpå: Når vi i bråkulda midtvinters har fyrt på peisen hele kvelden, har pipa ovenpå holdt seg lunken til neste morgen. Kanskje vi nå, med stålløp, må skaffe annen oppvarming ovenpå når det blir tretti blå!

Forøvrig: Jeg har revet ned kjøkkenskapene, i brennbare materialer, som har vært bygget utenpå pipa siden den ble satt opp i 1958. Tydeligvis var det ikke samme begrensinger / sikkerhetsmarginer den gang!
   #9
 5,336     Tromsø     0
Forstår jeg deg riktig at ved å innsette et stålløp vil det også dramatisk isolere mot at pipa blir varm?

Siden jeg verken er feier, murer eller byggingeniør, vil jeg ikke garantere at det stemmer, utover at Feiermesterne sier at det er en løsning for å "endre oppstillingsvilkår" når en trevegg er for nær pipa.
Og det høres jo logisk ut. Luft mellom røret og steinen isolerer og ventilerer ut varme, i stedet for at varm røyk varmer mursteinen direkte. Ja, pipas effekt som "sentralvarme" blir mindre. Men om det får følger for hvorvidt man kan kle inn pipa, kjenner jeg ikke til.
Jeg har forøvrig også nylig revet kjøkkenbenk og skap kloss inntil pipe, reiv også ned himling av halvharde trefiberplater og lekter som var trukket helt inn til pipa, forbi utkraging. Antatt alder: 1969-70 (påbygging og stor oppussing i 1948-hus). Og sånn har det fungert i nesten 50 år, men jeg ser at vi har flere cm tjukt pusslag på teglpipa, og mistenker at det var tidens krav til brannsikkerhet, selv om det ikke tillot å inspisere etter sprekker, og en stikkflamme gjennom sprekk mot kjøkkenskapskroget ved en pipebrann kunne vært ganske uheldig.
Nå avslutter jeg både himling og møbler 10 cm fra pipa.
Signatur