Imponerende innsats. Jeg er fornøyd hvis vi får tapet på en vegg i løpet av en dag ... :-)
Den lecaen din, ble ikke det veldig mye kuldebroer?
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Frodes: Det med kuldebroer spurte jeg om også, men de hadde noen utregninger og grafer osv ang dette. Det viste seg at det var minimalt egentlig. Det vilunasett bli myyyye bedre enn den muren som er mura opp der fra før uten noe form for issolasjon.
Bernadiner: Ja det er ikke dumt med ferie når man holder på med slike prosjekt hehe. Takstolene kommer fra Are brug og kosta ca 80 000,- + mva.
Tella: vi prøver så godt vi kan Sikkert galskap å gjøre slikt selv, men det er et par årsaker til at vi gjør det. 1. Det blir billigere slik. 2. Vi kan faktisk si i ettertid at dette har vi gjort selv og vi får det slik vi vil.
Signatur
Var ikke sikker på om vi kunne klare, men jammen tror jeg vi klarer :P
Kanskje på tide å oppdatere dere litt på hva som har skjedd den siste uka. Det har vært en "tung" uke....ikke tungt psykisk men mer behov for rein muskel kraft ;) Vi starta med å fylle ublokker forrige helg, så fortsatte vi med å mure opp 15cm leca på toppen av ublokkene. Disse har vi satt ned med laser (den laseren vi kjøpte her er noe av det bedre verktøyet jeg har vært borti....bruker den jo til alt) for å få toppen 100% riktig. Da denne skal både brukes som ytre forskaling til gulvet oppe samt toppen på denne blokka blir toppen på gulvet oppe. Etter dette var gjort (nesten ferdig), satte vi i gang å knuse de nesten 1,5 tonn tunge klumpene vi hadde skåret ut for dør hullene i kjelleren. Disse knuste vi i passe biter og gravde ned. Dette for å slippe og bære opp nesten 3 tonn med stein og for å spare noen kubikk med singel nedi der. Når dette var gjort var rørleggeren der og la ned rørene til det nye vaskerommet samt avløpet til kjøkkenet. Det blei også en do på vaskerommet gitt Mye pga det vil være det eneste rommet vi kobler vann og kloak til med det første så da har vi i det minste en "bygge do". Men alltid praktisk å ha en do ekstra.
Etter rørene var lagt var det bare å begynne å skuffe singel.....et lastebil lass måtte til gitt. Tro meg, det er tungt å flytte for hånd. Men vi fikk det ned der. Denne helga reiste gamlingen på hytta (vel fortjent etter 4 dager med jobb fra kl 16 - 22 hver dag), så da måtte fruen og jeg trå til på egenhånd. Fredag kveld gikk mest med til å hente div. Var først å henta et hengerlass med isopor og en hoppetusse. Så var vi å henta en "klarte sele" veldig greit med sikkerhets utstyr når vi nå snart skal begynne å plukke ned taket på den høye delen.
Lørdag ble brukt til å komprimere singel.....masse komprimering. Så var det frem med laseren og ta ut høyder og rette av. Pirke jobb.... men det gikk. Fant ut at vi hadde tatt inn omtrent en kubikk for mye singel så det måtte bæres ut igjen. Det ligger nå i en haug i et hjørne i kjelleren. Ser ut som et sånn gammelt hus i England med koks liggende for fyring hehe (har sett sånn på film). I går begynte vi å issolere, vi går for 18 cm isopor i bunnen. Pga regneværet i går ble vi dessverre ikke ferdig, men håper det blir ferdig i dag. Dro også på meg en strekk eller noe dritt i ryggen på lørdag, så de tunge løftene var litt vonde. Godt isoporen ikke er så tung da hehe
Den stripa med XPS som ligger midt i der er for å få et sterkere punkt i forbindelse med en skille vegg vi skal sette opp der. Denne blir en bærevegg for takstolene så derfor trengs det tykkere bettong og mer hold under.
Denne uka håper jeg på å få issolert resten, lagt varme rør i alt gulv, armert og støpt gulv. Får jeg til dette blir jeg veldig fornøyd :D
Fikk også endelig tlf fra nettpartner i dag, det er de som skal stenge av strømmen vår for at vi skal kunne koble bort det gamle sikring skapet i 2 etasje og sette inn det nye i kjelleren/ teknisk rom. Har forsøkt å få tak i de i flere uker nå men ikke lett. Så da får vi se om det ikke blir nytt skap snart
Signatur
Var ikke sikker på om vi kunne klare, men jammen tror jeg vi klarer :P
Da har det skjedd litt mer hos oss (går ikke fort med tanke på at jeg jobber vanlige dager og fruen bor ikke her så hu er bare med i helgen, men jeg har en far som er kjempe flink å hjelper til)
Nå er varme røren lagt i begge rommene i kjelleren og vi har fått ned armeringa slik at det er klart for å støpe gulv. Hvis bettong bilen får tid så blir det støpt før helga ;)
Til tirsdag får vi også montert det nye sikringsskapet inn i kjelleren der vi skal ha det tekniske rommet. Dette blir bra, da jeg er lei av å måtte klatre opp på stigen for å bytte sikring hver gang vi skal bruke noe som krever 16A. Det er et ganske råttent anlegg i huset fra før nemlig. Nå får vi 3 x 50A inn (søkte om 3 x 63A, men hvis vi kunne godta 50A så kunne vi bruke kabelen som var der og bare koble til siste fasen, så det godtok jeg). Med nytt el-anlegg bør dette bli veldig bra. Blir egen 3-fas leder ut til garasje med eget sikringsskap der også etter hvert. Har laget klar trekke rør gjennom veggen vi har støpt i kjelleren, til både strøm og 20mm pex for vann. Så når vi etter hvert setter opp ny garasje skal vi ha tlistrekklig med både strøm og vann der
Skal love dere at jeg grubler mye over forskjellige løsninger og ider for klargjøring til div. før det er for sent. Mye sånn som blir lagt ned som "kan" være kjekt å ha i ettertid. Har bla plan om masse tomme rør i veggene for å kunne trekke kabler senere hvis vi ønsker det. Er bedre å gjøre dette nå enn å måtte rive veggen senere. For eksempel stua har vi jo sett ut hvordan skal bli nå, men kan jo hende vi vil snu om på den en gang og da er det kjipt å ikke ha trekkerør klart til å flytte lys/lyd/bilde for eksempel. det samme gjelder jo dette røret som vi støpte inni veggen for å kunne trekke ut til garasjen. Jeg satt inn et 75 mm rør der som vi kan koble oss videre på utenfor veggen når den tid kommer.
Men nok om det...bilder Er vel det dere liker mest? hehe
Signatur
Var ikke sikker på om vi kunne klare, men jammen tror jeg vi klarer :P
Jeg har også et spørsmål som jeg håper noen har noe formeninger om her inne.
Vi skal grave dreneringa rundt den gamle delen av huset. Her skal vi også issolere på utsiden av muren før vi fyller tilbake. Det er her diskusjonene har startet. Snekkeren og graveren er ikke enig med hverandre. Diskusjonen går ut på hvordan denne jobben skal gjøres. Alternitiv 1. Knotteplast innerst mot muren, issolasjon utenpå knotteplast og fyllmasse inntil issolasjon. Alternativ 2. Issolasjon innerst mot muren og knotteplast utenpå. derretter fyllmasse inntil knotteplasten.
Snekkeren sier jeg skal bruke alt. 2 mens han som graver sier alternativ 1.
Argumentene for han som graver er som følger: Det er et gammelt hus hvor det har liggi fuktig masse inntil muren over mange år. det har ikke vært betydelig med fukt i kjelleren men man kan se salt utslag på innsiden. Dette tyder jo på at bettongen er fuktig. Hvis vi da setter issolasjon inntil muren så vil vi sperre denne inne på samme måte som om vi ville bruken en diffusjons sperre. Fuktigheten vil ikke kunne gå ut når den tørker opp og eneste måte er å ha en avfukter i kjelleren over lang tid for å tørke det innover. Hvis man setter knotte plasten inn mot muren vil det være et sted hvor damp/luft kan forsvinne og man slipper å ha en våt betong lengre. Han mener også at produsenten av knotte plasten har bestemt dette pga den har knotter nemelig for at det skal lufte.
Snekkeren mener vi skal legge issjolasjon mot muren for så å sette knotte plasten inntil etterpå. Dette sparer issolasjon for skader ved tilbakefylling etc. Han mener issolasjons evnen også vil bli bedre.
Jeg ble veldig i tvil om hva jeg skal gjøre så jeg sendte en mail til Icopal å spurte de. Svaret jeg fikk var som følger:
Hei,
Det har alltid vært delte meninger om dette, fordi det er fordeler og ulemper ved begge løsninger.
Knotteplast mot mur: Isolasjonen vil beskytte knotteplasten mot steiner som lager hull. Er den enkleste måten og få festet knotteplasten i toppen.
Isolasjon mot mur: Er i prinsippet mer riktig mht til fukt som diffunderer ut gjennom muren. Vil beskytte isolasjonen mot fukt. (Men ikke så viktig når du har kjøpt XPS-isolasjon)
I begge tilfeller trenger du drenerende masser utenfor.
Altså...ikke noe godt svar derfra. Skjønner heller ikke helt den med at issolasjon mot mur er mer riktig mht til fukt som diffunderer ut gjennom muren, for som han som graver sier så vil jo den fukten da ligge mellom muren og issolasjon og ikke komme ut....
Hva mener dere? Noen som har noe argumenter for hvorfor jeg skal velge alternativ 1 eller alternativ 2? Hva har dere gjort? og hvorfor?
Signatur
Var ikke sikker på om vi kunne klare, men jammen tror jeg vi klarer :P
Det gjør strengt tatt ikke noe å sperre fuktighet inne i betong. Betong, isopor og plast råtner ikke. Faren er hvis det blir fukt på innsiden. Faren for det er vesentlig redusert når det ikke kommer vesentlig fukt utenfra, og du har isolert utvendig. Ved å isolere på utsiden, vil du heve temperaturen i betongen vesentlig, og den vil på litt sikt tørke opp innover. Du skal uansett ikke ha fuktsperre innvendig i kjeller, med mindre store deler av kjelleren er over bakkenivå. Du bør ha ventilasjon i kjelleren for å få luftet ut fuktigheten som uansett vil bli i en kjeller.
Ingen av alternativene er direkte feil. Jeg la isolasjon innerst og knottplast ytterst, men kunne like gjerne gjort det motsatt. For min del handlet det mest om at jeg ønsket å holde fukt og sand unna isolasjonen. Det er vanskelig å få isolasjonen helt tett, og da tror jeg det er bedre med luft mellom skjøtene enn at det trekker inne sand. Jeg tilbakefylte med veldig ren sand uten steiner, så det var ingen stor fare for å slå hull på plasten. Hvis det er mye stein i det du fyller tilbake, kan det være lurt å ha isopor, og aller helst XPS ytterst. EPS er mye rimeligere, men tåler litt mindre juling. Jeg la 3x5 cm EPS her. Skulle jeg hatt knottplasten innerst, ville jeg vurdert 2*5 cm EPS, og 1x5 cm XPS.
Det er viktigere at det legges knottplast og isolasjon enn rekkefølgen. Hva som er mest riktig avhenger av flere ting.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Drensplater fra Sundolitt, Glava eller Vartdal er en mulig løsning. Ellers er der Isodren http://www.isodren.no/ som lar muren "puste" (det påstår de). I begge tilfeller trenger du ikke knotteplasten.
Den lecaen din, ble ikke det veldig mye kuldebroer?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Husbloggen til mitt forkastede renoveringsprosjekt finner du her: http://enrenoveringsblogg.blogspot.no/
Bernadiner: Ja det er ikke dumt med ferie når man holder på med slike prosjekt hehe.
Takstolene kommer fra Are brug og kosta ca 80 000,- + mva.
Tella: vi prøver så godt vi kan Sikkert galskap å gjøre slikt selv, men det er et par årsaker til at vi gjør det. 1. Det blir billigere slik. 2. Vi kan faktisk si i ettertid at dette har vi gjort selv og vi får det slik vi vil.
Se vårt "lille" prosjekt her http://www.byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/cathrine-og-hennings-husprosjekt/
Det har vært en "tung" uke....ikke tungt psykisk men mer behov for rein muskel kraft ;)
Vi starta med å fylle ublokker forrige helg, så fortsatte vi med å mure opp 15cm leca på toppen av ublokkene. Disse har vi satt ned med laser (den laseren vi kjøpte her er noe av det bedre verktøyet jeg har vært borti....bruker den jo til alt) for å få toppen 100% riktig. Da denne skal både brukes som ytre forskaling til gulvet oppe samt toppen på denne blokka blir toppen på gulvet oppe.
Etter dette var gjort (nesten ferdig), satte vi i gang å knuse de nesten 1,5 tonn tunge klumpene vi hadde skåret ut for dør hullene i kjelleren.
Disse knuste vi i passe biter og gravde ned. Dette for å slippe og bære opp nesten 3 tonn med stein og for å spare noen kubikk med singel nedi der.
Når dette var gjort var rørleggeren der og la ned rørene til det nye vaskerommet samt avløpet til kjøkkenet. Det blei også en do på vaskerommet gitt Mye pga det vil være det eneste rommet vi kobler vann og kloak til med det første så da har vi i det minste en "bygge do". Men alltid praktisk å ha en do ekstra.
Etter rørene var lagt var det bare å begynne å skuffe singel.....et lastebil lass måtte til gitt.
Tro meg, det er tungt å flytte for hånd. Men vi fikk det ned der.
Denne helga reiste gamlingen på hytta (vel fortjent etter 4 dager med jobb fra kl 16 - 22 hver dag), så da måtte fruen og jeg trå til på egenhånd.
Fredag kveld gikk mest med til å hente div.
Var først å henta et hengerlass med isopor og en hoppetusse.
Så var vi å henta en "klarte sele" veldig greit med sikkerhets utstyr når vi nå snart skal begynne å plukke ned taket på den høye delen.
Lørdag ble brukt til å komprimere singel.....masse komprimering.
Så var det frem med laseren og ta ut høyder og rette av.
Pirke jobb.... men det gikk. Fant ut at vi hadde tatt inn omtrent en kubikk for mye singel så det måtte bæres ut igjen. Det ligger nå i en haug i et hjørne i kjelleren.
Ser ut som et sånn gammelt hus i England med koks liggende for fyring hehe (har sett sånn på film).
I går begynte vi å issolere, vi går for 18 cm isopor i bunnen. Pga regneværet i går ble vi dessverre ikke ferdig, men håper det blir ferdig i dag.
Dro også på meg en strekk eller noe dritt i ryggen på lørdag, så de tunge løftene var litt vonde.
Godt isoporen ikke er så tung da hehe
Den stripa med XPS som ligger midt i der er for å få et sterkere punkt i forbindelse med en skille vegg vi skal sette opp der. Denne blir en bærevegg for takstolene så derfor trengs det tykkere bettong og mer hold under.
Denne uka håper jeg på å få issolert resten, lagt varme rør i alt gulv, armert og støpt gulv.
Får jeg til dette blir jeg veldig fornøyd :D
Fikk også endelig tlf fra nettpartner i dag, det er de som skal stenge av strømmen vår for at vi skal kunne koble bort det gamle sikring skapet i 2 etasje og sette inn det nye i kjelleren/ teknisk rom. Har forsøkt å få tak i de i flere uker nå men ikke lett.
Så da får vi se om det ikke blir nytt skap snart
Se vårt "lille" prosjekt her http://www.byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/cathrine-og-hennings-husprosjekt/
Nå er varme røren lagt i begge rommene i kjelleren og vi har fått ned armeringa slik at det er klart for å støpe gulv.
Hvis bettong bilen får tid så blir det støpt før helga ;)
Til tirsdag får vi også montert det nye sikringsskapet inn i kjelleren der vi skal ha det tekniske rommet. Dette blir bra, da jeg er lei av å måtte klatre opp på stigen for å bytte sikring hver gang vi skal bruke noe som krever 16A. Det er et ganske råttent anlegg i huset fra før nemlig. Nå får vi 3 x 50A inn (søkte om 3 x 63A, men hvis vi kunne godta 50A så kunne vi bruke kabelen som var der og bare koble til siste fasen, så det godtok jeg). Med nytt el-anlegg bør dette bli veldig bra.
Blir egen 3-fas leder ut til garasje med eget sikringsskap der også etter hvert. Har laget klar trekke rør gjennom veggen vi har støpt i kjelleren, til både strøm og 20mm pex for vann. Så når vi etter hvert setter opp ny garasje skal vi ha tlistrekklig med både strøm og vann der
Skal love dere at jeg grubler mye over forskjellige løsninger og ider for klargjøring til div. før det er for sent. Mye sånn som blir lagt ned som "kan" være kjekt å ha i ettertid.
Har bla plan om masse tomme rør i veggene for å kunne trekke kabler senere hvis vi ønsker det. Er bedre å gjøre dette nå enn å måtte rive veggen senere.
For eksempel stua har vi jo sett ut hvordan skal bli nå, men kan jo hende vi vil snu om på den en gang og da er det kjipt å ikke ha trekkerør klart til å flytte lys/lyd/bilde for eksempel. det samme gjelder jo dette røret som vi støpte inni veggen for å kunne trekke ut til garasjen. Jeg satt inn et 75 mm rør der som vi kan koble oss videre på utenfor veggen når den tid kommer.
Men nok om det...bilder Er vel det dere liker mest? hehe
Se vårt "lille" prosjekt her http://www.byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/cathrine-og-hennings-husprosjekt/
Vi skal grave dreneringa rundt den gamle delen av huset. Her skal vi også issolere på utsiden av muren før vi fyller tilbake.
Det er her diskusjonene har startet. Snekkeren og graveren er ikke enig med hverandre.
Diskusjonen går ut på hvordan denne jobben skal gjøres.
Alternitiv 1. Knotteplast innerst mot muren, issolasjon utenpå knotteplast og fyllmasse inntil issolasjon.
Alternativ 2. Issolasjon innerst mot muren og knotteplast utenpå. derretter fyllmasse inntil knotteplasten.
Snekkeren sier jeg skal bruke alt. 2 mens han som graver sier alternativ 1.
Argumentene for han som graver er som følger:
Det er et gammelt hus hvor det har liggi fuktig masse inntil muren over mange år. det har ikke vært betydelig med fukt i kjelleren men man kan se salt utslag på innsiden. Dette tyder jo på at bettongen er fuktig. Hvis vi da setter issolasjon inntil muren så vil vi sperre denne inne på samme måte som om vi ville bruken en diffusjons sperre. Fuktigheten vil ikke kunne gå ut når den tørker opp og eneste måte er å ha en avfukter i kjelleren over lang tid for å tørke det innover.
Hvis man setter knotte plasten inn mot muren vil det være et sted hvor damp/luft kan forsvinne og man slipper å ha en våt betong lengre. Han mener også at produsenten av knotte plasten har bestemt dette pga den har knotter nemelig for at det skal lufte.
Snekkeren mener vi skal legge issjolasjon mot muren for så å sette knotte plasten inntil etterpå. Dette sparer issolasjon for skader ved tilbakefylling etc. Han mener issolasjons evnen også vil bli bedre.
Jeg ble veldig i tvil om hva jeg skal gjøre så jeg sendte en mail til Icopal å spurte de.
Svaret jeg fikk var som følger:
Hei,
Det har alltid vært delte meninger om dette, fordi det er fordeler og ulemper ved begge løsninger.
Knotteplast mot mur:
Isolasjonen vil beskytte knotteplasten mot steiner som lager hull.
Er den enkleste måten og få festet knotteplasten i toppen.
Isolasjon mot mur:
Er i prinsippet mer riktig mht til fukt som diffunderer ut gjennom muren.
Vil beskytte isolasjonen mot fukt. (Men ikke så viktig når du har kjøpt XPS-isolasjon)
I begge tilfeller trenger du drenerende masser utenfor.
Altså...ikke noe godt svar derfra. Skjønner heller ikke helt den med at issolasjon mot mur er mer riktig mht til fukt som diffunderer ut gjennom muren, for som han som graver sier så vil jo den fukten da ligge mellom muren og issolasjon og ikke komme ut....
Hva mener dere? Noen som har noe argumenter for hvorfor jeg skal velge alternativ 1 eller alternativ 2? Hva har dere gjort? og hvorfor?
Se vårt "lille" prosjekt her http://www.byggebolig.no/oppgraderinger-oppussing/cathrine-og-hennings-husprosjekt/
Ingen av alternativene er direkte feil. Jeg la isolasjon innerst og knottplast ytterst, men kunne like gjerne gjort det motsatt. For min del handlet det mest om at jeg ønsket å holde fukt og sand unna isolasjonen. Det er vanskelig å få isolasjonen helt tett, og da tror jeg det er bedre med luft mellom skjøtene enn at det trekker inne sand. Jeg tilbakefylte med veldig ren sand uten steiner, så det var ingen stor fare for å slå hull på plasten. Hvis det er mye stein i det du fyller tilbake, kan det være lurt å ha isopor, og aller helst XPS ytterst. EPS er mye rimeligere, men tåler litt mindre juling. Jeg la 3x5 cm EPS her. Skulle jeg hatt knottplasten innerst, ville jeg vurdert 2*5 cm EPS, og 1x5 cm XPS.
Det er viktigere at det legges knottplast og isolasjon enn rekkefølgen. Hva som er mest riktig avhenger av flere ting.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Angående det med evt. opptørking ved etterisolering av gammel kjellervegg, så må det foregå innover, og vil da kunne ta lang tid. Les kap. 2, side 17 i denne fra Sintef http://www.sintef.no/uploadpages/300413/V__INFO_PUB_Utgivelser_Prosjektrapport_SINTEF%20Byggforsk%20prosjektrapporter_SB%20prrapp%2083_Nett_SB%20prprapp%2083%20(1).pdf
Ser det har vært mye diskusjon om knotteplast og xps. Kom over denne fra Glava som ifølge de ser ut til å eliminerer behov for knotteplast...
http://www.glava.no/sitefiles/1/dokumenter/ProdDok_932_1.pdf