213    10    1  

Fjerne bæresøyle og legge inn ståldrager

 10     0
Hei,

Ønsker med dette innlegget å lære om muligheter/utfordringer og fremgangsmåte for å fjerne en bæresøyle, skift ut dagens bærebjelke med en lang ståldrager. 

Jeg ønsker å få en mer åpen planløsning i stue-kjøkken. Det er idag er etasjen over holdt oppe av (1) endevegg, (2) Bæresøyle og (3) vegg mot rekkehusnabo (nummer på bildet). Etasjen over
er tilbaketrukket og har sin yttervegg på bjelken. Det er man andre ord kun tak over Stue og Kjøkken. Rekkehus naboen har fjernet alle invendige vegger, men har satt igjen en søyle i (2) for å holde spennet fra (1) til (3). 

Jeg ønsker å ha helt åpen løsning med å legge inn en ståldrager fra (1) til (3), et spenn på ca 5.5m Huset er fra 1960. Dette er i 1.etasje over kjeller. Etasjeskillet mellom kjeller og 1.et. er i støpt betong på støpt grunnmur. Videre konstruksjon oppvover er i tre. Jeg vet at bjelkelaget i etasjen over (2.et) (grønn på bildet) ligger oppå dagens bærebjelker. 

Kan noen beskrive hvordan prossenen for å utføre dette er? 
- Hvordan får man løftet opp en 500kg bjelke inne i et hus? 
- Hvordan får man bjelken til å ta lasten fra etasjen over langs hele spennet?
- Hva er an ball-park pris for å gjøre dette?

Jeg er klar over at dette er søknadspliktig og jeg skal bruke en byggmester til å gjøre jobben, men jeg ønsker å ha litt peiling når jeg skal forespørre tilbud osv....
Fjerne bæresøyle og legge inn ståldrager - tegning.png - sondre1

   #1
 6,089     Akershus     0
For å flytte på 500 jern trenger man plass og muskler. Ville undersøkt om du kan ta to L-jern istedenfor, de kan du legge opp i bjelkelaget istedenfor under, dermed blir de borte. Og de veier mindre pr enhet.

Lasten føres ned med enten limtrestolper, jernsøyler eller K-virke som er skrudd sammen. Alle løsningene er mer eller mindre like gode, korrekt utført-. Det er et sentralt punkt at kreftene kan føres ned på fst underlag, eksempelvis grunnmur eller betonggulv.

Pris har jeg ingen formening om, det er for mange ukjente faktorer her. Men dette drar jo med seg endel, deriblandt nytt gulv, ny himling (Om L-jern-løsningen kan brukes og velges), åpning/Lukking av vegger, eventuelle andre faggrupper (Elektriker, maler o.l), tilgang etc etc.



.Thag
  (trådstarter)
   #2
 10     0
takk for svar Thag.

Løsningen med L-jern hadde jeg ikke tenkt på.
Hele etasjen skal renoveres kostnadd for riving, nytt gulv osv. blir mer eller mindre den samme. Mulig det må åpnes ett større hull i ytterveggen ved (1) for å føre inn stålbjelken.

forstår det sånn at man lager noen bæresøyler i (1) og (3). Hvordan får man lagt bjelken oppå søylene? Hvordan får man bjelken til å bære last midt på spennet? Bjelken vil jo sige no når lasten kommer og jeg er ikke så gira på at badet i etasjen over skal "knekke".

Hvordan får man ut de eksisterende bjelkene? Stempler man opp ned til kjelleren på noen doble 2"4" lagt litt lenger inn på bjelkelaget til etasjen over? eller er det andre måter?
   #3
 6,089     Akershus     0
Du jobber omvendt. Man løfter opp bjelken først, sikrer denne, og bygger seg nedover med permanente understøtninger.

Hvorvidt bjelken får heng eller ikke kommer fort an på dimensjoneringen. Men det er det statikere som tar seg av.

I prosessen stmempler man opp etasjen, slik at man kan fjerne eksisterende bæring, for å å legge ny. Hvorvidt man må føre denne helt ned til betong avhenger av gulvet i etasjen det skal jobbes i. Tar det for gitt kreftene i bæringen som skal fjernes, er ført ned. Om det f.eks. står en murvegg i kjelleren som bjelkelaget ligger på, vil jeg påstå at man ikke trenger å føre kreftene helt ned, da avstanden til opplegg er såpass kort.

Men dette er fort ting en håndverker ser på under befaring.

.Thag
  (trådstarter)
   #4
 10     0
Er det da sånn at når man stempler opp må man løfte etasjen over 1-2mm så man få lurt inn stålbjelken oppå søylene i (1) og (3) for så å slipp etasjen over ned igjen på stålbjelken?
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
5.5 m er langt så jeg tviler på noe L jern her. Men du må få dette beregnet
   #6
 46     1
Byttet ut en HEB16 på 4,1m med en på 5,6m. Mye styr for å få knappt 1,5m større åpning og hadde mest lyst til å droppe det. Med litt god planlegging så blei det stemplet av på begge sider av gammel bjelke og at det blei jekket opp så mye slik at bjelken hadde klaring mot tak på ca.5mm.
Laget ferdig 2 stk bukker på hjul som var litt høyere enn vinduskarm hvor bjelken skulle lirkes inn med kranbil. Brukte de samme bukkene til å transportere ut gammel bjelke som blei heist ned med kjettingtaljer.
Gammel bjelke blei tatt ut med krana før ny blei tatt inn. Var 2 mann på denne jobben, men kunne sikkert klart det med 1.
Fjerne bæresøyle og legge inn ståldrager - bjelke1.jpg - sondre1
Fjerne bæresøyle og legge inn ståldrager - bjelke2.jpg - sondre1
Fjerne bæresøyle og legge inn ståldrager - bjelke3.jpg - sondre1
   #7
 6,089     Akershus     0
Er det da sånn at når man stempler opp må man løfte etasjen over 1-2mm så man få lurt inn stålbjelken oppå søylene i (1) og (3) for så å slipp etasjen over ned igjen på stålbjelken?


Omtrent. Som regel løftet vi jernet også de samme 2-3 millimetrene, for uansett hvor tight vi gjorde ting fra jernet og ned, når all belastningen kom satte det seg fort en millimeter eller 2...


.Thag

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Men 5mm er vel egentlig nok til å klippe infrastruktur som rør og ledninger men er det fritt for dette er det kanskje ikke like farlig ?
   #9
 46     0
Vi jekket opp taket nesten 15mm på ene siden slik at alt var i vater, men tok å justerte det litt ned igjen når bjelken var satt på plass. Var ikke noen rør eller kabler skjult i tak og vegger så trengte ikke tenke på det, men det er nok noe man må sjekke. Trekkerør og kabler er ganske fleksible så trur at de tåler litt bevegelse.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
De kan gå på tvers og nærmest klippes av også